![]() |
Ramazan Ayında Doğru Beslenmenin Önemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan Ayında Doğru Beslenmenin ÖnemiRamazan ayında doğru beslenmenin önemi Yeterli ve dengeli beslenmeyi karın doyurmak olarak algılamayın diyen beslenme uzmanları, Ramazanda vücudun karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su ihtiyacının karşılanması gerektiğini söylüyor ![]() Beslenme ve Diyet Uzmanı Lale Özbek Ramazan ayında doğru beslenmenin önemini vurgulayarak “Yemek yiyerek geçirilen 8 saatte öğün sayısı en az 3-4 olacak şekilde planlanmalıdır ![]() ![]() Uzun süren açlıktan sonra az ve sık aralıklarla beslenmenin vücut dengesini koruyacağını hatırlatan Lale Özbek, “Bu sebeple iftara hurma veya zeytin ile başladıktan sonra 1-2 bardak su içilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() AZ AMA SIK YİYİN Yeme düzeninin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması gibi nedenlerle metabolizma hızının yavaşladığını belirten Lale Özbek, Ramazan ayı boyunca sağlıklı kalmak ve hastalıklardan korunmak şu önerilerde bulunuyor: “Sahura kalkılmadığı zaman metabolik hızımız düşer, bu da kilo alımına sebep olur ![]() ![]() ![]() POSAYI ARTIRIN Sindirim sisteminin sağlığı için yeterli sıvı alımının yanı sıra posa içeriği fazla olan ve tok tutma özelliğine sahip gıdalardan kepekli - esmer ekmek, kuru baklagiller ile süt ve süt ürünleri tüketilmelidir ![]() ![]() SIVI ALIMINA DİKKAT EDİN Yetişkin bir insanın günde en az 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YAĞLI YEMEKLERDEN UZAK DURUN Yemeklerde hayvansal yağlardan, aşırı tuzdan, her türlü kızartmalardan kaçınmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() İFTARDAN SONRA HAREKET EDİN Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, sindirim ve hazımsızlık için vazgeçilmez olan fiziksel aktivite Ramazanda da ihmal edilmemeli ![]() ![]() RAMAZAN AYI İÇİN ÖRNEK MENÜ (Miktarlar ve içerikler kişilerin yaş, kilo, boy, bazal metabolizma hızı, sağlık durumları ve beğenilerine göre diyetisyen tarafından planlanmalıdır) ![]() Sahurda kahvaltılıkları tercih edenler için örnek menü: • 2 dilim ekmek veya çeyrek orta boy pide • 1-2 kibrit kutusu peynir veya (1 adet yumurta + 1 kibrit kutusu beyaz peynir) • Domates, salatalık, maydanoz, yeşilbiber • 1 kâse çorba • 1 su bardağı süt ![]() Sahurda yemek tercih edenler için örnek menü: • 1 kâse çorba • 1 kâse yoğurt • 1 porsiyon etli sebze ya da et yemeği • 2 dilim ekmek veya çeyrek orta boy pide • Domates, salatalık ![]() İftar: • 1-2 adet zeytin ya da hurma • 1 kâse çorba • 1 porsiyon et yemeği ya da etli sebze yemeği • Salata (az yağlı) • 4 yemek kaşığı bulgur pilavı veya pirinç pilav veya makarna veya 1 dilim börek ![]() Ara öğün: • 1-2 adet meyve + 1 su bardağı süt ya da yoğurt Veya • 1 kâse şekersiz meyve kompostosu + gece yatarken süt Veya • 1 porsiyon sütlaç, güllaç, dondurma (haftada 2-3 kez) |
![]() |
![]() |
|