Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
açlığa, direnç, içecekler, karşı, sağlayan, susuzluğa, yiyecek

Susuzluğa Ve Açlığa Karşı Direnç Sağlayan Yiyecek Ve İçecekler

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Susuzluğa Ve Açlığa Karşı Direnç Sağlayan Yiyecek Ve İçecekler



Susuzluğa ve açlığa karşı direnç sağlayan yiyecek ve içecekler

Ramazan ayının aşırı sıcaklara denk gelmesi, oruç tutanların susuzluk çekmesine neden oluyor Uzmanlar; susuzluğa ve açlığa karşı direnç sağlayan yiyecek ve içecekleri anlattı

AYÇA KAYA
YOĞURT VE KAYISI İLE AYAKTA KALIN
Ramazan'da sahura kalkılması şart Ancak sahurda, akşamdan kalan yemekler yenmemeli; kahvaltılık yiyecekler tüketilmeli Kolesterol sorunu olmayanlar sahurda bir yumurta, kayısı veya yoğurt yiyebilirler Ekmek ise iki dilimi geçmemeli Bunların yanında domates ve salatalık gibi sebzelerin yenilmesi vücudun su ihtiyacını büyük ölçüde karşılar Vücuttaki su miktarını azaltacağından çay ve kahve tüketmemeye özen gösterilmeli Ramazan'da kişiyi ayakta tutacak olan üç mucizevi besin ise; kabak, yoğurt ve kayısı
Yoğurt: Sahurda yoğurt yenilmesi direnci artırır ve kişiye kuvvet verir İftarda, ara öğünde ve sahurda toplam üç kase yenilmesi, kişiyi tüm gün açlığın etkilerinden korur
Kayısı: Ramazan ve sıcaklarla birlikte yavaşlayan sindirim sisteminin ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur
Kabak: Açlık ve susuzluğun etkisi ile başa çıkabilecek yiyeceklerden bir tanesidir Mideyi rahatlatır ve hazmı kolaylaştırır Ayrıca tansiyon ve böbrek problemi bulunmayanlar; sıcağa ve terlemeye karşı iki şişe maden suyu içebilir İçerisine nane ve limon konulması ise ferahlatıcı bir etki yaratır

SELAHATTİN DÖNMEZ
İFTARDAN SAHURA KADAR 25 LİTRE SU İÇİN
Şeker oranı yüksek besinler, susuzluğu artırarak sıcaklarda oruç tutmanızı zorlaştırabilir Sahurdan sonraki ara öğünlerde tek başına kuru meyve yenmemelidir Bu kan şekerini artırır ve susama duygusunu fazlalaştırır Sahurda yumurta, bal, süt ve peynir veya peynirli gözleme ya da tost, ayran gibi doyurucu etkiye sahip besinler tüketilmelidir İftardan sahura kadar ise en az 25 litre su ve açık çay veya şekersiz limonata içmek en doğrusudur
Kuruyemiş: Kuru yemişlerden badem, fındık veya ceviz bir avuç kadar yenebilir Kuruyemiş güçsüzlüğe iyi gelebilir İftardan sonraki ara öğün için en doğru seçimlerden biri de taze meyve ve süttür
Tarçınlı limonata: Sahurda bol bol içilen tarçınlı limonata, ertesi gün sıcaklarda oluşacak susuzluğa iyi gelir Bir kap içerisine beş adet limonun suyunu, bir adet dal tarçını ve bir yemek kaşığı esmer toz şekeri karıştırın Sıktığınız limonun kabuğunu rendeleyip suyla birlikte karışıma ekleyin ve buzdolabında bir saat kadar bekletin Bu şekilde içilen limonata, susuzluk hissini en aza indirir

TAYLAN KUMELİ
İHTİYA CINIZI BİTKİ ÇAYLARIYLA KARŞILAYIN
Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir İftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar ancak sık sık su tüketmelidir Ayrıca mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları ile komposto gibi içecekler içilmelidir
Ayran: Sahurda ayran ve kefir tüketmek hem doyurucu, hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçim olacaktır
Bitki çayları: Bitkileri sıcak suyla demledikten sonra soğutup içine dilimlenmiş limon, kabuk tarçın, elma dilimleri koyarak için

NİL ŞAHİN GÜRKAN
ŞEKERSİZ KOMPOSTO MİDEYİ RAHATLATIR
Sahura mutlaka kalkılmalı Önce ılık su ve normal su içip sonra yemek yemeye başlanması en idealidir En fazla üç-dört dilim ekmek yenilmesi ve yanında peynir, et gibi yiyecekler tüketilmesi uygundur Çiğ sebze ve olabildiğince su da tüketilmeli Çay ise en fazla bir bardak içilmeli Gece boyunca yudum yudum su içilmesi ve gazlı içeceklerden uzak durulması da en sağlıklısıdır
Ceviz: Metabolizmanın çalışmasını devam ettirdiği için her gün iftardan sonra yenilmeli Bir avuç ceviz yiyerek Omega 3 ihtiyacı giderilir Böylece kaybedilen mineraller tekrar vücuda kazandırılır
Soda: Tansiyon hastası olanların dışında herkes bir adet içebilir
Süt: Sütün içine tarçın konulması kan şekerini dengelemeyi sağlar
Komposto: Elmayla yapılan şekersiz komposto mideyi rahatlatır

#Sayfa#

ÖRNEK İFTAR ve SAHUR MÖNÜLERİ
İFTAR
1: Bir zeytin, iki hurma, çeyrek pide, ılık bir çorba, etli sebze yemeği veya et yemeği, salata Yemekten sonra da yoğurt ve meyve ya da sütlü tatlı çeşidi
SAHUR: Tam buğday ekmeği, peynir, domates, salatalık, biber, iki kuru kayısı, çay veya kahve Ek olarak iki bardak su, bir bardak yağsız süt, bir soda ve multivitamin

İFTAR
2: İki-üç köfte ya da bu porsiyonda tavuk, balık veya kırmızı et, az yağlı sebze yemeği, az miktarda pilav, makarna veya börek, yoğurt ya da ayran
SAHUR: Omlet, yanında yeşillik, bir dilim ekmek, üç adet nektarin ve rezene çayı Ya da alternatif olarak bir dilim börek, yanında bir kase yoğurt ve şeftali

KOLESTEROL KONTROLÜ İÇİN BEYAZ ET YİYİN
Bilimsel çalışmalar, kırmızı ete kıyasla tavuk eti tüketiminin koroner kalp hastalıkları riskini önemli derecede azalttığını gösteriyor Yakındoğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Sevinç Yücecan; Ramazan ayında sağlık için daha düşük kalori, daha az yağ ve daha az kolesterol içeren tavuk eti tüketilmesini öneriyor İşte tavuk etini sağlıklı tüketmenin yolları:
* Kan şekerini daha yavaş yükselten, daha fazla tokluk hissi oluşturan beyaz et aynı zamanda besleyicidir
* İyi bir protein kaynağı olan tavuk eti, öğün sayısının ikiye indiği Ramazan ayında da sofralardan eksik edilmemeli Tavuk eti hem sahurda, hem de iftarda tüketilebilir

TARİHE DİKKAT
* Derisiz tavuk eti, kırmızı ete kıyasla daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir
* Markalı ve standartlara uygun paketlenmiş ürünlerin tercih edilmesi, tavuğun bir gece önceden derin dondurucudan buzdolabına indirilmesi ve orada çözülmesi gerekir
* Tavuk, paketin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar buzdolabında bekletilebilir Son kullanma tarihi geçen tavuk kesinlikle kullanılmamalıdır
* Çözülen tavuğu tekrar derin dondurucuya atmak çok tehlikelidir Tavuk, ambalajından çıktığı gün kullanılmalıdır Tavuk pişirirken çeşitli malzemelerle marine edilebilir ama bu sırada tavuk el ile temas ettiği için aynı gün tüketilmesi gerekir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.