![]() |
Susuzluğa Ve Açlığa Karşı Direnç Sağlayan Yiyecek Ve İçecekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Susuzluğa Ve Açlığa Karşı Direnç Sağlayan Yiyecek Ve İçeceklerSusuzluğa ve açlığa karşı direnç sağlayan yiyecek ve içecekler Ramazan ayının aşırı sıcaklara denk gelmesi, oruç tutanların susuzluk çekmesine neden oluyor ![]() ![]() AYÇA KAYA YOĞURT VE KAYISI İLE AYAKTA KALIN Ramazan'da sahura kalkılması şart ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurt: Sahurda yoğurt yenilmesi direnci artırır ve kişiye kuvvet verir ![]() ![]() Kayısı: Ramazan ve sıcaklarla birlikte yavaşlayan sindirim sisteminin ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur ![]() Kabak: Açlık ve susuzluğun etkisi ile başa çıkabilecek yiyeceklerden bir tanesidir ![]() ![]() ![]() ![]() SELAHATTİN DÖNMEZ İFTARDAN SAHURA KADAR 2 ![]() Şeker oranı yüksek besinler, susuzluğu artırarak sıcaklarda oruç tutmanızı zorlaştırabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuruyemiş: Kuru yemişlerden badem, fındık veya ceviz bir avuç kadar yenebilir ![]() ![]() ![]() Tarçınlı limonata: Sahurda bol bol içilen tarçınlı limonata, ertesi gün sıcaklarda oluşacak susuzluğa iyi gelir ![]() ![]() ![]() ![]() TAYLAN KUMELİ İHTİYA CINIZI BİTKİ ÇAYLARIYLA KARŞILAYIN Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir ![]() ![]() ![]() Ayran: Sahurda ayran ve kefir tüketmek hem doyurucu, hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçim olacaktır ![]() Bitki çayları: Bitkileri sıcak suyla demledikten sonra soğutup içine dilimlenmiş limon, kabuk tarçın, elma dilimleri koyarak için ![]() NİL ŞAHİN GÜRKAN ŞEKERSİZ KOMPOSTO MİDEYİ RAHATLATIR Sahura mutlaka kalkılmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ceviz: Metabolizmanın çalışmasını devam ettirdiği için her gün iftardan sonra yenilmeli ![]() ![]() ![]() Soda: Tansiyon hastası olanların dışında herkes bir adet içebilir ![]() Süt: Sütün içine tarçın konulması kan şekerini dengelemeyi sağlar ![]() Komposto: Elmayla yapılan şekersiz komposto mideyi rahatlatır ![]() #Sayfa# ÖRNEK İFTAR ve SAHUR MÖNÜLERİ İFTAR 1: Bir zeytin, iki hurma, çeyrek pide, ılık bir çorba, etli sebze yemeği veya et yemeği, salata ![]() ![]() SAHUR: Tam buğday ekmeği, peynir, domates, salatalık, biber, iki kuru kayısı, çay veya kahve ![]() ![]() İFTAR 2: İki-üç köfte ya da bu porsiyonda tavuk, balık veya kırmızı et, az yağlı sebze yemeği, az miktarda pilav, makarna veya börek, yoğurt ya da ayran ![]() SAHUR: Omlet, yanında yeşillik, bir dilim ekmek, üç adet nektarin ve rezene çayı ![]() ![]() KOLESTEROL KONTROLÜ İÇİN BEYAZ ET YİYİN Bilimsel çalışmalar, kırmızı ete kıyasla tavuk eti tüketiminin koroner kalp hastalıkları riskini önemli derecede azalttığını gösteriyor ![]() ![]() ![]() ![]() * Kan şekerini daha yavaş yükselten, daha fazla tokluk hissi oluşturan beyaz et aynı zamanda besleyicidir ![]() * İyi bir protein kaynağı olan tavuk eti, öğün sayısının ikiye indiği Ramazan ayında da sofralardan eksik edilmemeli ![]() ![]() TARİHE DİKKAT * Derisiz tavuk eti, kırmızı ete kıyasla daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir ![]() * Markalı ve standartlara uygun paketlenmiş ürünlerin tercih edilmesi, tavuğun bir gece önceden derin dondurucudan buzdolabına indirilmesi ve orada çözülmesi gerekir ![]() * Tavuk, paketin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar buzdolabında bekletilebilir ![]() ![]() * Çözülen tavuğu tekrar derin dondurucuya atmak çok tehlikelidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|