Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
etini, hemen, kurban, yemeyin

Kurban Etini Hemen Yemeyin

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kurban Etini Hemen Yemeyin



Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Tüketici Hakları Masası Sorumlusu Gıda Mühendisi Mustafa Aydın, Kurban Bayramı'nda et tüketimiyle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu Etler hemen kesildiğinde yenilmemesi uyarısı yapan Aydın, etler buzdolabında 24 -48 saat bekletildikten sonra tüketilmesini önerdi

Gıda Mühendisi Mustafa Aydın, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda, bayramın coşkusuna gölge düşürmemek için yemeklere dikkat etmek gerektiğini söyledi Aydın, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide-bağırsak ve şeker hastası olan vatandaşların kurban eti tüketirken daha titiz hareket etmesi gerektiğini belirtti

Taze kesilmiş hayvan etinin, dayanıksız, aroma ve lezzeti az kauçuk benzeri kıvamda ve zor çiğnenebilir yapışkan yapıda olduğuna dikkat çeken Aydın, "Etler yeni kesildiğinde 'ölüm katılığı' adı verilen sertlikte olur Hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar Bu nedenle, özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli Etler, buzdolabında 24- 48 saat beklettikten sonra uygun yöntem kullanılarak pişirildikten sonra tüketilmeli Çünkü, bekleme sürecinde etin içinde bulunan enzimler, kendi kendini bir anlamda sindirerek tüketime hazır hale gelmesini sağlar" diye konuştu

KURBAN ETLERİNİN SAKLANMASI
Kurban etlerinin bir anda tüketilemeyeceğini ifade eden Aydın, et kesilip ihtiyaca göre doğranarak daha sonra tüketim için buzdolabı poşetine konulması gerektiğini kaydetti

0- 2 C3 -5 gün, buzlukta 2 hafta, -18 Cise 3 ay saklanabileceğini söyledi Etin potansiyel riskli, yani kolay bozulabilme riski taşıyan bir besin olduğu uyarısında bulunan Aydın, özellikle de büyük miktarlar halinde buzdolabına kaldırılan etlerin, buzu çözülmesi için dondurucudan dolabın içine alınması, buzdolabındaki sebzeliğin üzerinde bulunan alt bölmede çözülmesi için bekletilmesi ve buzu çözülen etlerin asla tekrar dondurulmaması gerektiğinin altını çizdi

KURBAN ETLERİNİN PİŞİRİLMESİ
Kurban etlerinin çiğ veya az pişmiş halde tüketilmesinin bağırsaklarda mikroorganizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına neden olabileceğini vurgulayan Aydın, bu nedenle tüm bireylerin, (düşüğe sebep olma ihtimali olabileceğinden) özellikle hamile, yaşlı ve çocukların çiğ veya az pişmiş etleri yemelerinin sakıncalı olduğunu dile getirdi

Daha çok ızgara, fırınlama, buğulama ve haşlama gibi yöntemlerin tercih edilmesini tavsiye eden Aydın, "Çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmalardan ve kızartmalardan kaçınılmalıdır Etli yemeklere yağ eklenmemeli, etin kendi yağı ile pişirmeyi tercih etmelidir Ayrıca kuyruk yağı, iç yağı veya tereyağı et yemeklerinde kullanılmamalıdır" dedi

CİHAN


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.