11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ofiste Ne İçmeli
Ofiste ne içmeli
Beslenme ve Diyet Uzmanı Turgay Köse, tek tip beslenerek, sürekli öğün atlayarak, bir besinden fazla miktarda yiyerek vs sağlıklı kalabilmenin pek mümkün olamadığını belirtiyor
Ne içebilirsiniz?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Turgay Köse, bazı içeceklerin yararlarını şöyle sıraladı;
Elma suyu: Pektin, potasyum, magnezyum, kalsiyum E ve K vitamini içerir Elma suyu içinde kuvvetli antioksidan özellikler gösteren farklı fitokimyasallar da içeriyor Elma suyu %9-34 oranında (kötü huylu) LDL oksidasyonunu önleyici, kalp hastalıkları ve bazı kanser risklerini azaltıcı etki içermektedir
Kayısı suyu: Bir bardak kayısı suyu günlük A vitamini gereksiniminin 1/3ünü karşılamaktadır Demir, magnezyum, potasyum ve fosfor da içermektedir Yapılan çalışmalar, karotenoitlerin antioksidan özellikler gösterdiğini ve kansere karşı potansiyel koruyucu etkisi olduğunu ortaya koymaktadır
Portakal suyu: Kalsiyum, magnezyum ve C vitamini deposudur Potasyum ve folik asit için iyi kaynaktır Portakal suyunun oksidatif stresi azalttığını, (iyi huylu) HDL-kolesterolü yükselttiği bilinmektedir
Üzüm suyu: Potasyum, demir, folik asit, A ve C vitamini ile polifenollerden zengindir Özellikle mor üzüm ve mor üzüm suyunda bulunan polifenollerin kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkilerinin olduğu uzmanlar tarafından onaylanmaktadır Antioksidan özelliğinden ötürü cildin yaşlanmasını geciktirmektedir
Meyve-sebze özlü kokteyller: Soğuk ve kirli havaların yol açabileceği olumsuzluklara karşı güçlü bir sağlık ve güzellik iksiridir Taze sebze ve meyvelerin zengin içeriği organizmanın günlük gereksinimini karşılarken soğuk ve puslu havalarda korumasız kalan cildin de içeriden beslenmesini sağlar Bu nedenle içinde bulunduğumuz şu günlerde günde en az bir bardak meyve kokteyli içilmesinde yarar vardır
Yapılan bilimsel çalışmalarda biyoaktif bileşenlerin sebze ve meyvelere kıyasla sebze ve meyve sularından daha kolay emilebildiği belirtilmektedir Bu nedenle sebze ve meyve yemenin yanında ara sıra taze sıkılmış sebze ve meyve sularının hazırlanması ya da Uluslararası standartlara ve Türk Gıda Kodeksi'ne göre içerdiği meyve oranı % 100 olan ve hiçbir gıda katkı maddesi içermeyen % 100 meyve sularının içilmesi tercih edilmelidir
Ekinezya: Soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrısı ve idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde önerilmektedir
Ihlamur: Yatıştırıcı, idrar söktürücü, dolaşımı düzenleyici, göğsü yumuşatıcı ve balgam söktürücü özellikler içeren ıhlamur mide için de faydalı etkiler göstermektedir
Kuşburnu: Yüksek oranda C vitamini içeren kuşburnu, yaygın görünen kış hastalıklarından koruyucu etkiler içermesinin yanında kanı temizler, bağırsakları yumuşatır, mide kramplarına iyi gelir Genel olarak karaciğeri fazla yormaması adına bu tür içecekleri günde 3 - 5 fincandan fazla içmemekte yarar vardır Azı karar, çoğu zarar prensibi bu tür içeceklerde de geçerlidir Örneğin yeşil çayın kanserden koruyucu etkileri bilimsel olarak kanıtlansa da, “çok faydalı” diyerek günde 5 fincandan fazla içerseniz kalp ritminde sıkıntılara yol açmaktadır
|
|
|