Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
gıda, güvenliği, için, öneriler

Gıda Güvenliği İçin Öneriler

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gıda Güvenliği İçin Öneriler



Gıda güvenliği için öneriler

Yaz aylarında aşırı sıcak ve nem nedeniyle hızla bozulan gıdalar, zehirlenmeye varan pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor Bu durumun önüne geçmenin tek yolu ise gıdaları satın alırken ve saklarken çok dikkatli olmak

Aşırı sıcağın etkisiyle gıdalar, uygun koşullarda hazırlanmadıkları ve saklanmadıkları zaman çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor Yaz aylarında gıda güvenliğine dikkat edilmediği takdirde başta 'gıda zehirlenmeleri' olmak üzere ishal, sindirim sistemi bozuklukları ve soğuk algınlığı belirtileri gibi çeşitli sorunlarla karşılaşılıyor Aslında basit kurallara uyarak gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek ya da bu riskleri en aza indirmek mümkün Acıbadem Labvital Gıda Kontrol Laboratuvarı Mesul Müdürü Veteriner Hekim Işıl Selmin Ünsal, gıda güvenliğinin nasıl sağlanması gerektiğini anlattı

ETİKETLERİ OKUYUN
Etiket bilgilerini kontrol edin: Gıdaları satın alırken etiket bilgilerini okuyarak ürünün içeriğini inceleyin Ayrıca örneğin, meyveli bir içecek aroma ve şekerden mi oluşuyor, yoksa gerçek meyve suyu mu içeriyor, bunu bilerek alın

Son tüketim tarihine bakın: Son tüketim tarihi geçmiş bir ürüne rastlarsanız, bu ürünü satın almayın ve satış yerini de uyarın Çünkü ürünün lezzeti değişip, besin değeri kaybolmuş, hatta bozulmuş da olabilir ki bu da gıda zehirlenmesi başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir

Ambalajı bozulmuş ürünleri almayın: Şişmiş, sızıntı yapmış, delinmiş veya bozulmuş ambalajlı ürünlerde, gıdanın içinde mikroorganizmalar üreyip sağlığınızı tehdit edebilir

Soğutuculardaki sıcaklığı kontrol edin: Balık, tavuk, kırmızı et, süt ve peynir gibi soğukta saklanan besin maddelerinin uygun şartlarda soğutulduğundan emin olun

Kapalı kaplarda muhafaza edin: Buzdolabında meyve de dahil hiçbir besini açık olarak saklamayın Besinleri mutlaka yıkanmış ve süzülmüş olarak, ağzı kapatılmış bir kapta muhafaza edin

BUZDOLABINIZ SOĞUK OLSUN
Pişmiş gıdaları üst, çiğ olanları ise alt raflarda tutun: Çiğ tavuğu açık ya da ambalajı bozulmuş bir şekilde üst raflarda saklarsanız, üzerinde çeşitli zararlı mikroorganizmalar üreyebilir, daha kötüsü yerçekiminin etkisi nedeniyle alt rafta bulunan besinlere de bulaşabilir

Buzdolabınızın derecesini ayarla yın: Besinlerin hızla bozulmamaları için buzdolabının serinliği +4 derece olmalı Yaz mevsiminde buzdolabının kapağını daha sık açıp kapatacağınız için dereceyi düşürerek buzdolabınızın soğutma kapasitesini artırın Buzdolabınızı fazla besinlerle doldurmamaya ve kapların arasında hava akımı olmasına da özen gösterin

Derin dondurucuda en fazla altı ay saklayın: Sıcaklığı ne olursa olsun, gıdaların bozulmasındaki en önemli faktör zamandır Bu nedenle -18 derece ve altında bile olsa, önerilen süre kadar saklamalısınız Bu nedenle deniz ürünlerini en fazla 20 gün, kırmızı eti de maksimum iki ay içinde tüketmeye özen gösterin Gıdaları derin dondurucuda hava ile temas etmeyecek şekilde sardığınız ambalajın içinde en fazla altı ay saklamayı da ihmal etmeyin

Gıdaları çözüldükten sonra tekrar dondurmayın: Eğer artan besinleri tüketmeyecekseniz çiğ olarak değil, pişirdikten sonra tekrar dondurun Örneğin dışarı çıkardığınız kıymayı, tekrar derin dondurucuya koymadan önce kavurun

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.