![]() |
Oruçta Tok Tutan Yiyecekler Gıdalar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruçta Tok Tutan Yiyecekler GıdalarOruçta tok tutan yiyecekler gıdalar Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt ![]() ![]() Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esmer Pirinç Ve Kepekli Makarna Yiyin İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekiyor ![]() ![]() ![]() Meyve Suyu Yerine Meyvenin Kendisini Tüketin Açlığın kaynağı kan şekerinin düşmesi ise meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek gibi beslenmemizde çeşitli değişiklikler yapmalıyız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İftarda Salata Yemek Tatlı Yeme İsteğinizi Azaltır Ramazanda gün boyunca aç kalınacağı için yavaş sindirilen, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gıdaları iftarda tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları ve aşırı tatlı isteğini engeller ![]() Oruç Tutarken Günde 2 Bardak Süt İçin İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak ve arada sadece salata tüketerek zaman geçirmeye çalışmak faydalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveyi İftardan 2 Saat Sonra Yiyin İftarda kan şekerini hızlı yükseltmeyecek besinleri önerilen zaman aralıklarında tüketmek iftar sonrasındaki oluşabilecek tatlı krizlerini ortadan kaldıracaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Video'yu izleyebilmek için lütfen Firefox'la giriş yapınız ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Oruçta Tok Tutan Yiyecekler Gıdalar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruçta Tok Tutan Yiyecekler GıdalarCeviz, fındık ve badem tok tutuyor Ramazan ayıyla beraber beslenme şekli ve saatleri de değişiyor ![]() ![]() ![]() Ramazan'da, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli, dengeli ve çeşitli beslenmeye özen göstermek, bu dönemde alınacak kiloların önlenmesine ve bu dönemi sağlıklı geçirmeye yardımcı olur ![]() ![]() Ramazan ayındaki beslenme şeklinin her zamankinden büyük farklılık göstermemesi gerektiğini söyleyen Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanları; "Karbonhidratlı yiyeceklerin bol tüketimi ile tokluk hissinin uzatılabileceği düşünülüyor ![]() ![]() ![]() Ramazanda beslenme önerileri Oruç tutanlara öğün sayılarını iftar ve sahur arasında mümkün olduğunca arttırmalarını, sahura kalkmalarını ve iftarı ikiye bölerek yapmalarını öneren uzmanlar Ramazan'da beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer noktaları da şöyle sıraladı : " İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir ![]() ![]() " Yemeğe hafif bir çorba ile başlanmalıdır ![]() ![]() " Yemekler azar azar, iyi çiğnenerek ve sık aralıklarla yenilmelidir ![]() " Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılmalıdır ![]() ![]() " Ana yemeğin hemen ardından ağır tatlıları tüketmekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır ![]() ![]() " İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan demir emilimini azaltacağı için bu içeceklerin yemekten bir süre sonra içilmesinde ve açık çayın tercih edilmesinde yarar vardır ![]() " Protein içeriği fazla olan gıdalar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler ![]() ![]() ![]() " Sahurda kızartmalardan uzak durulmalı ve bol bol su içmeye özen gösterilmelidir ![]() " Aç karnına spor yapılmamalıdır ![]() ![]() Ramazan ayına özel örnek menü Sağlıklı insanların bile zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi ve benzeri rahatsızlıklarla karşılaşabildiklerini belirten Uzm ![]() ![]() " Kişinin herhangi tanı konulmuş bir rahatsızlığı varsa oruç tutmadan önce hekimine danışmalı ve hekiminin önerisiyle bir beslenme diyet uzmanıyla görüşmelidir" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() İftar Su veya zeytin veya hurma Çorba (özellikle mercimek çorbası daha sık tercih edilebilir) Tam buğday ekmeği veya kepekli ekmek ( pide ise sık tercih edilmemelidir) 1-2 dilim yarım yağlı beyaz peynir Bol salata (1 tatlı kaşığı yağ konulmuş) İftar Açıldıktan Bir Saat Sonra Bol salata veya sebze yemeği Izgara veya haşlama veya fırında et/ tavuk veya balık veya hindi / etli sebze yemeği Yoğurt Ekmek Yemekten Bir Saat Sonra 45 dakika yürüyüş yapılabilir 1 ![]() Meyve (yürüyüş sonrası tüketilebilir) 2 ![]() Meyve veya sütlü tatlı veya meyve tatlısı ( yatmadan en az iki saat önce tüketim bitmeli ) Sahur Domates-salatalık söğüş Süt (yarım yağlı) veya yoğurt Haşlanmış yumurta veya kaşar peyniri Beyaz peynir Tam buğday ekmeği (pide tercih edilmemeli) Altı-yedi adet fındık veya badem veya iki- üç adet ceviz Meyve Zeynep GÜÇLÜCAN / Hürriyet |
![]() |
![]() |
|