|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ağırlamada, israfsız, misafir, olmalı, ölçümüz, örnek |
![]() |
İsrafsız Misafir Ağırlamada örnek ve ölçümüz Ne Olmalı? |
![]() |
![]() |
#1 |
peri
|
![]() İsrafsız Misafir Ağırlamada örnek ve ölçümüz Ne Olmalı?İsrafsız misafir ağırlamada örnek ve ölçümüz ne olmalı?
![]() Ülke çapında birlik beraberliğimizi, sevgi saygımızı pekiştiren sünnet âdetlerimizden biri de karşılıklı misafir olma ve misafir ağırlama anlayışımızdır ![]() ![]() Böylelikle aradaki dostluklar tazelenir, sevgi, saygı kuvvetlenir ![]() Yabancılaşma kalkar, yakınlaşma başlar ![]() ![]() ![]() Misafirliğin dostluk ve kardeşliğimizi pekiştirici bu özellik ve güzelliğinden dolayıdır ki; Efendimiz (sas) Hazretleri, misafirliğin önemine dikkatimizi çekmiştir: - Sofranın en hayırlısı, içine en çok misafir eli uzanan sofradır ![]() - Yemeğinizi imanlı insanlar yesin ![]() Ve yine buyurmuş ki: - Misafire kolayca hazırlayabileceğinizi ikram edin, israfa girip de misafirliği zorlaştırmayın! ![]() ![]() Demek ki Efendimiz (sas) Hazretleri misafirliği, birlik beraberliği pekiştiren özellik ve güzelliğe de sahip kutsal bir görev olarak görüyor, Müslümanların misafirliğe gidip gelmelerini tembih ve hatta tavsiye ediyor; bir şartla ki, misafirlikte israfa girilmesin, evdeki imkânlar zorlanmasın ![]() Misafir de, ev sahibi de rahatsızlık duymasın ![]() Nitekim israflı misafirliğin dostluğu zayıflattığını anlatan Fudayl bin İyaz der ki: - Dostların birbirlerinden uzaklaşmaları, misafir ağırlamakta imkânlarını aşan külfete girmelerindendir ![]() Çünkü gelen misafir, bir sürü masrafa sebep olduğunu anlayınca ikinci defa gelme cesaretini bulamıyor ![]() Külfete giren ev sahibi de bir daha misafir kabul etme arzusunu izhar edemiyor ![]() ![]() ![]() ![]() İmam-ı Gazali Hz ![]() - Bir zat, misafir gittiği dostunun bir sürü külfete girdiğini görünce demiş ki: Dostum, ya şu külfeti kaldır aradan ya da bu ülfeti ![]() ![]() ![]() Unutma ki, sen külfeti kaldırmazsan külfet senin ülfetini kaldırır, bir daha kolayca gelip gidemez oluruz birbirimize ![]() Bundan dolayı Hz ![]() - Ben geleceğim diye evde olmayanı hazırlama külfetine girmeyeceksin ![]() - Evde olanlardan da çoluk çocuğun rızkını sofraya doldurup onları mahrum bırakmayacaksın ![]() ![]() Bu konuda en çarpıcı misali Halife Hazreti Ömer vermiştir ![]() Bir gün dostu Ahnef bin Kays, kendisine misafir olarak gelmişti ![]() - Halife olduktan sonra da mı tek çeşit yemek? Halifenin cevabı kesindi: - Evet dedi, halife olduktan sonra da tek çeşit yemek ![]() Çünkü dedi, benim örnek aldığım halife de tek çeşit yemekle yetiniyordu ![]() Onun örnek aldığı Allah Resulü de tek çeşit yemekle örnek oluyordu ![]() Bizler örneklerini şaşırmayanlardanız ![]() Sözlerine şunu da ekledi: - Ey Ahnef, unutma dedi, sofradaki helal ise hesabı var, haram ise azabı var; ve yine unutma ki, şu anda bu tek çeşit yemeği de bulamayanlar var! Bir gün yoksul sahabi Cabir bin Abdullah'a misafir geldi ![]() O da evinde bulunan ekmekle sirkeyi koydu sofraya ![]() Misafirine de şöyle özür beyan etti: - Şayet Resulullah'ın razı olacağını düşünseydim başka şeyler de bulup hazırlardım ![]() Ama olmayanı ikram etmekten men edildiğimizi düşünmekteyim ![]() Senin de öyle düşündüğünü biliyor, bu yüzden rahat ediyorum ![]() ![]() ![]() İşte misafirliği böyle anladıklarından dolayıdır ki; sahabeler arasında misafirlik ileri seviyede gelişmişti ![]() Ne ev sahibi misafir ağırlamakta zorlanıyor ne de misafir, gelmekten endişe duyuyordu ![]() Çünkü iki taraf da biliyordu ki, misafirin hayırlısı, ev sahibinin imkânlarını zorlamayandır ![]() Ev sahibinin hayırlısı da misafir için israfa girmeyen, israflı misafir ağırlama örneği vermeyendir ![]()
Yüreğin varsa karşılıksız da seversin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korkun ne olabilir ki? Kaybetmek mi? Hep yalnız değilmiydik zaten ![]() ![]() ![]() Seviyorum demek önce onsuz olmayı kabullenmektir Varlığı armağansa yokluğu ceza deği Varlığının değerini bilmektir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|