![]() |
Şekerin Zararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şekerin ZararlarıŞekerin zararları British Medical Journal'da yeni yayınlanan bir makalede "Şeker tütün kadar tehlikeli, zarar verici ve bağımlılık yapıcı olduğu için uyuşturucu sınıfına sokulmalıdır" diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekerin vücudunuza zararları • Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıyor ve pankreas aşırı insülin salgılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() • Diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor ![]() • Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanıyor ![]() ![]() ![]() • Bağışıklık sistemi zayıflıyor ![]() ![]() Her yerde "şeker" var Kek, pasta, baklava gibi tatlı yiyeceklerin içinde şeker olduğunu zaten biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar ve bebekler için çok sakıncalı Özellikle bebek mamasında bile şeker olması, çocukların beslenme zevkinin bir ömür boyu yanlış bir yolda gitmesine neden oluyor ![]() ![]() Şekerdeki genetik risk Şekerle ilgili çok önemli başka bir tehlike daha var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekerin gizli isimleri Yiyeceklerin "içindekiler" listesinde şekerin farklı isimlerle gizlenmiş olduğunu görebilirsiniz ![]() ![]() Şeker yememek için 66 neden 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 11 ![]() ![]() 12 ![]() ![]() 13 ![]() ![]() 14 ![]() ![]() 15 ![]() ![]() 16 ![]() ![]() 17 ![]() ![]() 18 ![]() ![]() 19 ![]() ![]() 20 ![]() ![]() 21 ![]() ![]() 22 ![]() ![]() 23 ![]() ![]() 24 ![]() ![]() 25 ![]() ![]() 26 ![]() ![]() 27 ![]() ![]() 28 ![]() ![]() 29 ![]() ![]() 30 ![]() ![]() 31 ![]() ![]() 32 ![]() ![]() 33 ![]() ![]() 34 ![]() ![]() 35 ![]() ![]() 36 ![]() ![]() 37 ![]() ![]() 38 ![]() ![]() 39 ![]() ![]() 40 ![]() ![]() 41 ![]() ![]() 42 ![]() ![]() 43 ![]() ![]() 44 ![]() ![]() 45 ![]() ![]() 46 ![]() ![]() 47 ![]() ![]() 48 ![]() ![]() 49 ![]() ![]() 50 ![]() ![]() 51 ![]() ![]() 52 ![]() ![]() 53 ![]() ![]() 54 ![]() ![]() 55 ![]() ![]() 56 ![]() ![]() 57 ![]() ![]() 58 ![]() ![]() 59 ![]() ![]() 60 ![]() ![]() 61 ![]() ![]() 62 ![]() ![]() 63 ![]() ![]() 64 ![]() ![]() 65 ![]() ![]() 66 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şekerin Zararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şekerin ZararlarıŞeker tüketimine dikkat etmiyoruz Prof ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle son yıllarda tam bir “şeker çılgınlığı” yaşıyoruz ![]() ![]() Kahvaltı gevreğinden salata soslarına, et sularından çorbalara aklınıza gelebilecek her besinde açık veya gizlenmiş şeker var! Ayrıca şekerli içerikler de (meyve konsantreleri, gazozlar, kolalı içecekler, enerji içecekleri) birer şeker bombası gibi çalışıyor ![]() 300 mllik bir kutu şekerli meşrubatta yaklaşık 9-10 tatlı kaşığı şeker var ![]() Fazla miktarda şeker içeren besinlerin pankreasımızı yorduğu, insülin üretmeye zorladığı, hatta bu nedenle diyabete neden olabilecekleri doğru ![]() ![]() Ayrıca fazla miktarda şekerli yiyecek ve içecek tüketimi daha çok kilo alma, daha yüksek trigliserid düzeyi ve daha fazla kalp riski anlamına geliyor ![]() ![]() FRUKTOZ ŞURUBUNA DİKKAT! Amerikada yapılan bu çalışmada fazla miktarda şeker tüketmenin hipertansiyona yol açabileceğini düşündüren bulgular var ![]() Denver Sağlık Bilimleri Enstitüsünde yapılan çalışmanın ilk sonuçlarına göre yiyecek içeceklerle kazanılan şeker miktarı (özellikle fruktoz şurubunun oranı) arttıkça hipertansiyona yakalanma ihtimali artıyor ![]() Araştırmaya göre günlük fruktoz şurubu tüketimi 74 gramı geçtiğinde kan basıncının 140/90 mmHgnın üzerine çıkma ihtimali yüzde 30 yükseliyor ![]() Fazla miktarda fruktoz şurubu kazanımının hipertansiyonu hangi mekanizma ile tetiklediği bilinmiyor, bazı olasılıklar üzerinde duruluyor ![]() ![]() ![]() NİTRİK OKSİT AZALINCA Nitrik oksit, damar sağlığını koruyan çok önemli bir molekül ![]() ![]() ![]() Nitrik oksit yapımı azalınca, damar düz kasları yeterince gevşeyemiyor, kan basıncının yükselme olasılığı artıyor ![]() ![]() ![]() Araştırmacılara göre fazla miktarda fruktoz şurubu kazanımı ürik asit yapımını artırdığı için de uzun dönemde kan basıncını ayarlayan sistemleri bozuyor olabilir ![]() Diğer taraftan fazla miktarda fruktoz kazanımı, aynı zamanda kilo kazanımı anlamına gelir ki bu durumda da kan basıncının yükselmesi beklenen bir sonuçtur ![]() NE YAPMALI? Bu araştırmanın yeni ve daha büyük çalışmalarla desteklenmesi ve daha sağlam bulguların elde edilmesi gerekiyor ![]() ![]() ![]() Fruktoz şurubu tüketimi arttıkça, başta fazla kiloluluk ve obezite olmak üzere bazı sağlık sorunlarının artması beklenen bir sonuçtur ![]() ![]() Sonuç olarak bilhassa çocuk ve gençleri fruktoz şurubu ihtiva eden meşrubatları ve tatlı yiyecek, içecekleri ölçülü tüketmeleri konusunda uyarmakta fayda var ![]() ![]() Prof ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şekerin Zararları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şekerin ZararlarıŞeker hakkında bilmediklerimiz Şeker tüketiminin azaltılması derinin yeniden esnekliğine kavuşmasına yardımcı oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() İşte o sonuçlar! 1- Ortalama bir Amerikalı yılda yaklaşık 24,5 kilo rafine şeker tüketiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Kandaki şekerin fazlası glikolizlenme adıyla bilinen bir süreçle derideki kolajenlere ilişir ![]() ![]() 3- Şeker tüketiminin azaltılması derinin yeniden esnekliğine kavuşmasına yardımcı olabilir ![]() 4- Hindistanda insanlar en az 2000 yıldır şeker kamışından elde ettikleri şekeri kristalleştiriyor ![]() ![]() 5- Alman kimya uzmanı Andreas Marggraf, 1747 yılında, şeker pancarının içerdiği şeker ile şeker kamışındaki şekerin birbirleriyle aynı olduklarını keşfetti ![]() ![]() 6- A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Bir oturuşta tam 16 kesme şekeri midenize indirdiğinizi düşünebiliyor musunuz? Oysa, bu miktar 20 cllik bir şişe kola içtiğinizde tükettiğiniz şekerin biraz altında ![]() 8- Sakarin ve aspartam gibi yapay tatlandırıcılar, çok farklı başka bir araştırma yapmakta olan uzmanların, deneydeki bileşimleri tatmaları ve tadından hoşlanmaları sonucunda kazara bulundular ![]() 9- Bir araştırmacının deney malzemesini tatmaya kalkışması pek de olağan bir durum sayılmaz ![]() ![]() ![]() 10- Bugüne dek bilinen en tatlı bileşim olan “lugduname”, sofrada kullandığımız şekerden 200 ![]() ![]() 11- Şekerler karbon, hidrojen ve oksijen moleküllerinden oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() 12- Şekerler, canlılarda en fazla bulunan organik molekül türü olan karbonhidratların yapıtaşlarıdır ![]() 13- Sekiz atomlu bir şeker türü olan glikolaldehide, Samanyolunun merkezine yakın bir yerdeki yıldızlar arası bir gaz bulutunda bile rastlanıldı ![]() 14- Glikolaldehid üç karbonlu bir şekerle tepkimeye geçerek hem RNA, hem de DNAnın temelini oluşturan riboz maddesinin oluşmasına yol açabilir ![]() ![]() 15- Sözü edilen gaz bulutu glikolaldehidin tatlı bir akrabası ve antifrizlerin temel maddesi olan etilen glikol de içerir ![]() ![]() 16- Bu konuyu araştırmak üzere uzaya gitmenize şeker yardımcı olabilir ![]() ![]() 17- Glükosamin adlı şeker türü farelerde bağışıklığı önleyici bir etki yaratıyor ![]() ![]() Bilim Teknik / Rita Urgan, Kaynak: Discover |
![]() |
![]() |
|