![]() |
Kurban Eti Nasıl Pişirilmelidir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Eti Nasıl Pişirilmelidir?Kurban eti nasıl pişirilmelidir? Eti pişirmek için haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini kullanın ![]() ![]() ![]() ![]() Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr ![]() ![]() ![]() ![]() * Kurban Bayramı'nda genel olarak koyun, koç gibi hayvanlar kesilir ![]() Koyun eti daha yağlı olduğu için, yüksek kolesterol ya da kalpdamar hastalığı olanlar, daha az yağlı olan dana etini tercih etmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ETİ 36 SAAT BEKLETİN Taze etin hemen tüketilmesi sakıncalı mı? Kurban eti en az kaç saat bekletilmeli? Taze eti hemen tüketmek çeşitli sindirim problemlerine neden olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Kurban eti nasıl pişirilmelidir? Eti pişirmek için haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini kullanın ![]() ![]() ![]() * Bayramın vazgeçilmez yemeği olan kavurmayı pişirirken nelere dikkat edilmesi gerekir? Kurban etinin yağsız tarafını pişirmeye dikkat etmeliyiz ![]() ![]() ![]() LİMON İLE KOLAY HAZIM * Kavurmanın baştacı olduğu geniş aile yemeklerinde aşırıya kaçmamak için tavsiyeleriniz neler? Mümkünse aile yemeklerini öğlen yemeği olarak organize edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kurban Eti Nasıl Pişirilmelidir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Eti Nasıl Pişirilmelidir?Kurban eti nasıl pişirilmeli ve saklanmalı? Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin saklama, pişirme ve tüketme koşullarına dikkat etmek gerekir ![]() ![]() ![]() Kurban kesim yerleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilmiş olmalı! Kurban etinin tüketilmesi sırasında olduğu kadar, kesimi sırasında da dikkatli olunması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon (hipertansiyon), kalp-damar, mide ve şeker (diyabet) hastalığı olanların Kurban Bayramı'nda beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gereklidir ![]() Sindirim problemi çekmeyin: Etin sindirimi diğer besin maddelerine göre daha zordur ![]() ![]() ![]() Kızartma yapmayın: Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir ![]() ![]() ![]() Etleri kömürleştirmeyin: Izgarada, et ile ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşmeye sebep olmayacak şekilde ayarlanmalıdır ![]() ![]() ![]() Dondurarak saklayın ve çözdürürken dikkat edin: Etleri büyük parçalar halinde saklamayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pişirilmiş gıdaları hemen tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın: Pişirilmiş gıdalar oda sıcaklığına kadar soğudukları zaman üzerlerindeki mikropların sayısı hızla artmaya başlar ![]() ![]() ![]() Pişirilmiş gıdaları dikkatlice saklayın: Eğer yiyeceklerinizi önceden hazırlamak isterseniz veya artan yiyeceklerinizi saklamak isterseniz, onları yeterince sıcak (yaklaşık 60 °C veya üstü) ya da yeterince soğuk (yaklaşık 10 °C veya altında) tutabildiğinizden emin olmalısınız ![]() ![]() Buzdolabını aşırı doldurmayın: Çok miktarda gıdanın buzdolabına yerleştirilmesi sorun olabilir ![]() ![]() Pişirilmiş gıdaları yeniden ısıtırken dikkat edin: İyi bir yeniden ısıtmanın anlamı, ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az 70˚C ye ulaştırılmasıdır ![]() Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdalar birbiriyle temas etmesin: Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar, çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona (bulaşmaya) neden olabilir ![]() ![]() Ellerinizi sık yıkayın: Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın ![]() ![]() ![]() Mutfak yüzeyini ve ekipmanlarınızı temiz tutun: Gıdalar kolayca kontamine olabildikleri için gıda hazırlanmasında kullanılan bütün yüzeyler temiz tutulmalıdır ![]() ![]() ![]() Güvenli su kullanın: Gıdaları hazırlamak için de temiz su kullanmak, içmek kadar önemlidir ![]() Hangi bakteriler gıda kaynaklı hastalıklara neden olur? Eschcrichia coli (E ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salmonella: Kümes hayvanları, köpekler, kediler gibi birçok hayvanın bağırsak sistemlerinde bulunabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Staphylococcus aureus: Sığırların derilerinde bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca, anne adaylarında düşüklere yol açan "toksoplazmozis"le insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren ve iş gücünü çok olumsuz etkileyen sığır tenyasına karşı da dikkatli olunmalıdır ![]() ![]() Uzman Diyetisyen Dilara Koçak |
![]() |
![]() |
|