Renklerine Göre Besinlerin Yararları |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Renklerine Göre Besinlerin YararlarıRenklerine göre besinlerin yararları Doğadaki her şey gibi meyve ve sebzeler de farklı farklı renklerde Her bir renkteki besinin kendine özgü bir faydası var Mesela sarı ve turuncu renkliler, kansere karşı koruyucu etki oluşturuyor İşte renklerine göre besinlerin yararları Kırmızı besinler kalp hastalıklarına şifa: Kırmızı renkli sebzeler bitkisel kimyasallardan flavonoidleri içerir ve bu bileşikler sindirim-solunum sistemi hastalıkları, kalp hastalıkları, kronik nörolojik hastalıklar ve bazı kanser türleri üzerinde risk azaltıcı etkiye sahiptir Özellikle kırmızı pancar, kırmızılâhana bu bileşiklerden zengindir Domates, nar, kuşburnu, böğürtlen, ahududu, vişne, çilek, karpuz C vitamini yönünden oldukça zengin besinlerdir C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı direnci artırır, antioksidandır, kansere karşı korur, demir kalsiyum gibi mineralleri ile B1 vitamininin vücutta kullanımını artırır Yemek borusu, mide, kolon-rektum kanserlerini önlediği biliniyor Likopen yönünden zengin olan domates, kuşburnu ve karpuzun kanser ve kalp damar hastalıklarını önleyici etkisi vardır Kırmızı elma, kırmızı erik gibi meyveler potasyum açısından zengindir Sağlığınızı korumak için sebze ve meyveleri günlük beslenmeniz içerisinde mutlaka bulundurun Kırmızı renkli sebze ve meyveleri doğru tüketmek için öneriler: Kış mevsiminde olduğumuz bugünlerde kırmızılâhanayı rendeleyerek salatalarınızı zenginleştirebilirsiniz Günlük tüketmeniz gereken 3-4 porsiyon meyveden bir tanesi nar olabilir Sarı ve turuncu, kanser karşıtı: Bu renk grubundaki sebze ve meyvelerde A vitamininin öncüsü olan karotenoidler bulunur Havuç, kayısı, bal kabağı, turunçgiller bu bileşiklerden zengin besinlerdir A vitamini görme fonksiyonu için gereklidir, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı direncin artmasını sağlar, kansere karşı koruyucu etkisi vardır Yemek borusu, mide, prostat, akciğer, karaciğer, kalın bağırsak kanseri riskini azalttığı biliniyor Portakal, mandalina ve greyfurt dibi turunçgiller günlük meyve tüketiminiz içerisinde mutlaka olmalı Tek tip seçim yapmak yerine günlük her birinden birer adet tüketmeniz faydalı olacaktır Kansersavar yeşiller: Bu renk grubundaki ıspanak, pazı, maydanoz, marul, kıvırcık, nane, tere, roka, asma yaprağı, yeşilbiber özellikle C vitamini ve diyet posası açısından zengin besinlerdir Nane, kekik, adaçayı, maydanoz, dereotu, rezene gibi bitkiler uçucu yağlar içerirler ve bunların hipertansiyon, solunum-sindirim sistemi rahatsızlıkları, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin oluşum riskini azaltma üzerinde etkisi vardır İçerdikleri yüksek posa, vitamin ve mineral nedeniyle yeşil yapraklı sebzeler sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi adına çok önemli görevler üstleniyor Taze marul, kıvırcık, tere, roka ve maydanozla hazırlanan salatalar sofralardan eksik edilmemeli Salatanızı zenginleştirmek için diğer renkteki besinleri de eklemeyi unutmayın Turp, kereviz ve lahana gibi beyazlar sağlığınızın dostu: Sarımsak, soğan, turp, kereviz, lahana, karnabahar gibi sebzeler kükürtlü bileşikler içerir ve bu bileşikler mide kanseri ve bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltır, vücuttaki zararlı maddelerin etkisiz hale getirilmesini sağlar, gastrit ve ülser oluşumunu engeller, kolesterol seviyesini düşürür, yüksek tansiyonu kontrol altına alır ve bağışıklık sistemini güçlendirir Beyaz üzümde ve diğer üzüm türlerinde bulunan ellagik asit isimli kimyasalın çok kuvvetli antikanserojen, antibakteriyel ve antiviral etkiye sahip olduğu biliniyor Ayrıca antioksidan, yaşlanmayı geciktirici ve kanser oluşumunu yavaşlatıcı özellikleri de bulunuyor Pek çok faydası olan beyaz renkli besinleri tüketmek için kış aylarında bulunmaz bir fırsat Karnabahar, lahana, kereviz ile yapılan yemekler, soğan ve sarımsak sofralardan eksik olmamalı Bu sebzeleri buharda haşlayıp üzerine 1 kâse sarımsaklı yoğurt ekleyerek tüketirseniz hem besin değeri yüksek hem de lezzetli bir yemek yemiş olursunuz Besinleri pişirirken kızartma yönteminden uzak durmalıyız, aksi takdirde faydalı bileşiminden yararlanamaz ve kanserojenlerin oluşumuna yol açmış olursunuz YAZI - YEŞİM ÇELİK (DİYETİSYEN) |
|