Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
azaltmanın, mangalın, yöntemi, zararlarını

Mangalın Zararlarını Azaltmanın Yöntemi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mangalın Zararlarını Azaltmanın Yöntemi



Mangalın zararlarını azaltmanın yöntemi

Siz doktorları olarak, ızgaralarımızı (mangal) ekimden önce depoya kaldırdık Ama geçen hafta Chicago'dayken bir apartmanın gökyüzüne yakın üst katlarında, mangal yapan bir adam gördük Soğuk havada şapka ve parkayla barbekü yapan birisi sizi de şaşırtır, değil mi? Görünen o ki, Chicago'lular yalnız değil Amerika'nın kuzey doğusundaki insanların üçte biri aynısını yapıyor Orta Batı'dakilerin yüzde 40'ı da kışın mangal yapıyor

ISININ ÖNEMİ BÜYÜK
Oysa; koyun, dana, tavuk, hindi ya da balık etini ızgarada pişirmek 'sıcak' bir iştir Yüksek ısıda pişirmek 'Heterocyclic Amine' (HA) denilen maddeleri oluşturur Bu maddeler de kansere yakalanma riskini yükseltir! Haşlamak ve tavada kızartmak da, pişirme ısısının tehlike sınırının üstüne çıkmasına yol açabilir ama ızgara; bu ısının HA yaratan düzeye' daha çabuk gelmesini sağlar HA oluşumunu azaltmak için yapmanız gerekenler ise şöyle sıralanır:

BUNLARA DİKKAT EDİN
* Etin yağını ayıklayın: Izgaraya damlayan yağlar, duman yaratır Bu duman da eti sarıp, HA oluşumuna yol açar Eti yakmaktan da kaçının

* Eti marine edin: Bu işlem, eti yüksek ısıdan korur Zeytinyağı, susam yağı, sirke veya hardal kullanılarak yapılan marine işlemi eti nemli tutar Bu da HA oluşumunu engeller Eğer, şurup ve şeker eklenerek yapılmamışsa barbekü sosu bile işe yarar

* Mikrodalgada pişirin: Eti ızgaraya koymadan önce bir buçuk-iki dakika mikrodalgada tutarak suyunu atmasını sağlamak, HA oluşumunu yüzde 90 engeller Çünkü etteki su; kreatin ve aminoasit içerir Bunlar da yüksek ısıda pişerken HA oluşturur

* Eti her üç dakikada bir çevirin: Bu işlem, etin yüzey ısısını düşük tutarak, 'Heterocyclic Amine' oluşma hızını düşürür

* Mönüye sebze ekleyin: Karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası gibi sebzeler HA'lara karşı birebirdir Izgara et yediğiniz zaman, tabağınızı mutlaka bu sebzelerle doldurun Hatta ızgara yapmadığınız zamanlarda da

PROF DR MEHMET ÖZ

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.