Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
astım, obezlerde, riski

Obezlerde Astım Riski

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Obezlerde Astım Riski

Obezlerde astım riski

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Ahmet Rasim Küçükusta, 300 astımlı hasta üzerinde gerçekleştirdikleri araştırmada, 7-14 yaşları arasındaki astımlı çocukların yüzde 60'ının, ideal kilolarının üzerinde olduğunu belirlediklerini söyledi

Prof Dr Küçükusta, ''Bu çocukların çok kısa süreler dışında kortizon kullanmamış ve birçoğunun spor yapıyor olması, şişmanlığın astım için bir risk faktörü olabileceğinin kanıtı olarak değerlendirildi'' dedi

Kadınlarda daha belirgin

Araştırmada, erişkinlerde şişmanlıkla astım arasındaki ilişkinin kadınlarda daha belirgin çıktığına işaret eden Prof Dr Küçükusta, özellikle menopoz dönemindeki astımlı kadınların yüzde 70'inin kilolarının normal değerlerin üzerinde bulunduğunu dile getirdi

Prof Dr Küçükusta, erkeklerde ise astım ve şişmanlık arasında böyle bir ilişki saptanmadığını kaydetti

Dünyanın çeşitli ülkelerinde son yıllarda gerçekleştirilen birçok araştırmanın da şişmanlığın astım için çok önemli bir risk faktörü olduğunu ortaya çıkardığına dikkati çeken Prof Dr Küçükusta, ''Bu çalışmalarda, vücut kitle indeksi normalden ne kadar fazlaysa, astım görülme ihtimali de o kadar yüksek bulundu'' dedi

Şişmanlarda astımın fazla görünmesinin nedenleri

Prof Dr Küçükusta, araştırmacıların şişmanlarda astımın fazla görülmesini bağladıkları faktörleri de şöyle sıraladı:

''Göğüs duvarındaki yağlanmanın hava yollarını sıkıştırması Akciğer volümlerinin azalması ve hava yollarının daralmasına bağlı olarak bronş aşırı duyarlılığının artması Hormonlar ve diyetle ilgili faktörler Şişmanlarda yüksek olan leptin isimli hormonun astım için bir risk oluşturabileceği ileri sürülüyor''

Prof Dr Küçükusta, araştırmalarda elde edilen önemli bir sonucun da, fazla kilolar verildiği zaman astım belirtileri ile ilaç ihtiyacının azalması ve akciğer fonksiyonlarındaki bozuklukların düzelmesi olduğunu sözlerine ekledi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com