Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dikkat, edilmesi, eti, gerekenleri, keserken, kurban, pişirirken, saklarken, tüketirken

Kurban Eti Keserken Pişirirken Tüketirken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenleri

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kurban Eti Keserken Pişirirken Tüketirken Ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenleri



Kurban eti incelikleri

Kırmızı et, içerdiği vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağıdır Ancak doğru pişirme yöntemleri tercih edilmezse hem besin kaybı yaşanır hem de sağlık için zararlı olur Bu nedenle kurban etini pişirirken kızartma ve kavurmadan kaçınmalı; haşlama veya ızgarayı tercih etmelisiniz



Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanları, sağlığınıza en uygun şekilde tüketmek için pişirme yöntemlerine dikkat etmeniz gerekiyor Uzmanlar; etin içindeki vitaminleri öldürmemek için en sağlıklı pişirme yöntemi olarak ızgara ve haşlamayı öneriyor Kurban eti keserken, pişirirken, tüketirken ve saklarken dikkat edilmesi gerekenleri; Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu anlattı

KENDİ YAĞI YETERLİ OLUR
Kırmızı et; içerdiği demir, magnezyum, çinko, fosfor, folik asit, B6 ve B12 vitaminleri ile oldukça zengin bir besin kaynağıdır Ancak doğru pişirme yöntemi tercih edilmezse, besin değeri kaybı yaşanmasıyla birlikte sağlığa da zararlı bir hale gelir

Haşlama, ızgara veya fırında pişirme, bayram için en sağlıklı yöntemler arasındadır Kızartma veya kavurmadan ise özellikle kaçınılmalıdır Mutlaka kavurma yapılacaksa; kuyruk yağı ve tereyağı eklemeden, sadece etin kendi yağında ve çok kısık ateşte pişirilmesi gerekir

ETİ SIK SIK ÇEVİRMEYİN
Kurban etlerini, çok yüksek ateş yerine kısık ateşte pişirmeye özen gösterin Etler pişerken içinin çiğ kalmaması için çok sık çevirmeyin Az pişmiş ya da yanma derecesinde çok pişmiş etleri tercih etmeyin Yanmış etlerdeki kanserojen madde oranının çok fazla olduğunu sakın unutmayın!

En sağlıklı et pişirme yöntemlerinden biri de ızgaradır Ancak, mangal yaparken çok dikkat edilmelidir Çünkü etin ateşe çok yakın olması; kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olur Mangal yaparken kömürün kor halini almasını beklemeli ve et ile ateş arasının 15 santimetre olmasına dikkat edilmelidir

ET BUZLUKTA EN FAZLA BİR YIL BEKLETİLİR
Çiğ et ürünleri, buzdolabında iki-üç günden fazla tutulursa bozulma başlar Daha uzun süre saklamak gerekiyorsa, pişirmek ya da dondurmak gerekir Dondurucuda saklayacağınız kurban etlerini; plastik buzdolabı poşetlerine veya yağlı fırın kağıtlarına sarın Alüminyum folyo ve cam kaplarda asla dondurmayın Etler folyo ile saklandığında; alüminyum zamanla aşınmaya uğrayacak ve kimyasal maddeler besinlere geçecektir Cam kaplar ise donmanın verdiği genleşmeyle patlayacaktır!

İLK GİREN İLK ÇIKAR
Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın Eğer kıyma olarak kullanacaksanız kıyma şeklinde; kuşbaşı kullanacaksanız kuşbaşı şeklinde ve bir yemeklik olacak şekilde saklayın Dondurucudan çıkan bütün eti kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar

Etleri dondurduğunuz günün tarihini takvime yazın En çok bir yıl saklanabileceği için, bu tarih çok işe yarar Etleri buzlukta depolarken, 'ilk giren ilk çıkar' kuralını uygulayın Tüm donmuş ürünler, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı ve kısa sürede tüketilmelidir

ATIKLAR ORTALIKTA KALMASIN
Kurban kesimi sonrası hayvanın kanı ve atıklarını temizlemek gerekir Çevre sağlığı açısından hayvanın bağırsakları; gelişigüzel bir şekilde etrafa atılmamalıdır Karaciğer ve akciğer gibi organlar da köpek ve kedilere verilmek yerine usulüne uygun bir şekilde imha edilmelidir

MİDENİZ BÖYLE RAHAT EDER
Bayram ziyaretlerinde yapılan beslenme hataları arasında; ısrarlar karşısında yenik düşmek başı çeker Böyle durumlarda ikramları geri çeviremiyorsanız, porsiyonları küçültmeyi deneyin

TATLININ ÜSTÜNE SÜT İÇİN
Eğer seçme şansınız varsa, hamurlu tatlılar yemek yerine daha hafif olan sütlü tatlıları tercih edin Hamurlu tatlı yedikten sonra kan şekeri kontrolü için süt veya ayran tüketin

Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edin Bayramda artan kahve ve çay tüketimi; uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozuklukları gibi birtakım rahatsızlıklara neden olabilir

SALATASIZ BİR SOFRA KURMAYIN
Etler posa ve C vitamininden fakir; demir, B12, folik asit ve birçok vitamin-mineral yönünden zengindir Yoğun et tüketimi; yoğun toksin almak anlamına gelir ve bu durumda C vitamini gibi bir antioksidana ihtiyacımız artar Kurban Bayramı sofralarında dikkat etmeniz gereken dengeli beslenme kuralları şöyle sıralanır:

PORTAKAL SUYU
Etinizi olabildiğince posa ve C vitamininden zengin sebzeler ile pişirin veya tüketin

Etli yemeklerin yanında portakal veya domates suyu için

Posa ve su yönünden zengin salatalwarı sofranızdan eksik etmeyin Böylece sindirimi zor olan etlerin, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi rahatsızlıklar yaşatmasına engel olabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.