![]() |
Yoğurdun Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yoğurdun Faydaları YararlarıYoğurdun faydaları yararları Türkiyede yıllık yoğurt tüketimi iki milyon ton civarındadır ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurdun faydalarından yüzyıllardır bahsedilmesine rağmen, dünyada hâlâ bir çok kişi onun farkında değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde kişi başına yoğurt tüketimi ortalama 35 kilogram düzeyinde gibi ![]() ![]() ![]() ![]() Azimli olmanın önemini anlatmak için yine yoğurdu kullanan şu atasözünü duymuş muydunuz? “Çoban isterse, tekeden yoğurt çıkarır ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurt hakkında her şey Yoğurt, sindirim kolaylığı nedeniyle özellikle bebekler için iyi bir besindir ![]() ![]() Mayalanma süreci, yoğurdu süte kıyasla hazmı daha kolay bir besine dönüştürür, laktoz intoleransı (sütün baskın şekeri laktozun yeterli sindirilememesi) olan kişiler bile çoğunlukla yoğurt yiyebilir ![]() Bunun yanında, yoğurtta bulunan aktif kültürler, kalsiyum emilimini artırdığı için, yoğurt yiyen kişi aynı miktar süte kıyasla daha fazla kalsiyum almış olur ![]() FAYDALI BAKTERİLER BARINDIRIR: Yoğurdun içinde, enfeksiyon ve hastalıklara yol açan zararlı bakterileri önleyen faydalı bakteriler de vardır ![]() ![]() SABAH İYİ BİR SEÇİMDİR: Sabah kahvaltısında veya kahvaltıdan hemen sonra yenen yoğurt, sindirimi kolaylaştırıp, bağırsakların çalışmasına yardım eder ![]() BAZI DÖNEMLER HAYATİDİR: Yoğurtta bulunan kalsiyumun emilebilme özelliği çok yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZENGİN FOSFOR İÇERİĞİ: Yoğurt içerdiği fosfor yönünden de zengindir ![]() ![]() ![]() İYİ BİR RİBOFLAVİN KAYNAĞIDIR: Yoğurt da süt ve diğer süt grubu besinleri gibi riboflavinin iyi kaynaklarındandır ![]() ![]() ![]() ![]() PROBİYOTİK YOĞURT GÜNLÜK BESLENMEDE YER ALMALIDIR: Prebiyotik ve probiyotik besin öğeleri içeren yoğurtlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, bu özelliği nedeniyle vücudu kanserden, mide ve bağırsak hastalıklarından korur ![]() ![]() KALSİYUM İHTİYACIMIZ NE KADAR? - 1 - 3 yaş arasında HER GÜN 500 mg kalsiyum - üç küçük porsiyon (*) süt veya diğer süt grubu besinler - tüketmelidir ![]() - 4 - 8 yaş arasında HER GÜN 800 mg kalsiyum - üç porsiyon süt veya diğer süt grubu besinler - tüketmelidir ![]() - Adölesanların (ergenlik), gebelik, emzirme ve menopoz dönemindeki kadınların, her gün 3 - 4 porsiyon kadar süt veya diğer süt grubu besinler tüketmesi gerekir ![]() ![]() (*) 1 porsiyon karşılığı 1 su bardağı yoğurt (240 gram) olarak düşünülmelidir ![]() DİKKAT! Kolesterol problemi olanlar az yağlı yoğurt tercih edebilir, yoğurttaki yağ ve kolesterolden uzak durmak için kaymak tercih edilmemelidir ![]() ![]() Dilara Koçak/Milliyet |
![]() |
![]() |
![]() |
Yoğurdun Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yoğurdun Faydaları YararlarıYoğurdun faydaları yararları Vajinal Hastalıkların Koruyucusu: Yoğurt! Yemeklerimizin vazgeçilmez lezzetlerinden olan yoğurdun, sizi vajinal hastalıklardan da koruduğunu biliyor muydunuz? ![]() Yoğurt, sofralarımızın ve vücudumuzun vazgeçilmez besinleri arasında yer alıyor ![]() ![]() Yoğurt, vücudumuzda bir çeşit panzehir görevi görüyor ![]() ![]() Doğadaki bazı bakterilerin vücudumuza faydası vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vajinada asit ortamı mevcuttur ![]() ![]() ![]() Mikroplar, hücre zarına tutunur ve hücrenin içine sızarak enfeksiyona sebep olur ![]() ![]() ![]() Pek çok yoğurt tipi arasında tüketilmesi gereken, probiyotik tip yoğurttur ![]() ![]() Yoğurdun suyunu içmeye özen gösterin çünkü suyunda bol miktarda laktobasilus bulunur ![]() Yoğurt, kemikleriniz için çok yararlıdır ![]() ![]() Menopozdan sonra kemik yoğunluğu azalır ![]() ![]() Ailesinde osteoporoz hastalığı olan kişilerin, diğerlerine oranla daha çok yoğurt tüketmesi gerekir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yoğurdun Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yoğurdun Faydaları YararlarıRadyasyona karşı 2 bardak yoğurt Radyasyon yayan cihazları çok kullananların, günde en az iki su bardağı yoğurt yemesi öneriliyor ![]() ![]() Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() Yoğurdun vücuttan zararlı maddelerin atılmasında yardımcı rol oynadığına dikkat çeken Yorulmaz, "Yoğurt, radyasyondan korumada değil, ancak radyasyon sonrası zarar gören hücrelerin ve dokuların yenilenmesinde oldukça faydalıdır" diyor ![]() Prof ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|