![]() |
Baklagiller Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baklagiller Nelerdir?Baklagiller nelerdir? Baklagiller, Leguminosae yada Fabaceae familyasına ait fasulye, bezelye, sarmaşık gibi bitkilerin kabuğunun içerisinde yetişen ve yenilebilen tohumlardır ![]() ![]() Fasulye, bezelye (Phaseolus), mercimek (Lens) ve yerfıstığı (Arachis) baklagillerin önde gelen çeşitleri arasında yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() Baklagiller, binlerce yıl temel protein kaynağı olarak kullanılmış ve bundan dolayı da zaman zaman fakir insanların yiyebileceği et olarak da adlandırılmıştır ve hala dünyanın birçok bölümünde günlük besin maddesi olarak kullanılmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baklagiller Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baklagiller Nelerdir?Kuru Baklagiller Kurubaklagiller Nelerdir Kuru baklagiller, bitkilerin olgunlaşmış tohumlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yiyecek olarak hazırlanmasında dikkat edilecekler: Fasulye, nohut, bezelye, mercimek, börülce, bakla gibi kurubaklagiller iyi pişirilmediği ve bazı durumlarda üst kabuğu, kısaca zarının alınmadığı durumlarda sindirimi zor olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı kişilerde taze çiğ bakla yenildiği zaman toksik etkiler görülür ki, bu olaya tıp dilinde "favizm" denir ![]() ![]() Kurubaklagillerin besin olarak kullanılması: Sade olarak: Nohut: Nohut taze çerez olarak da yenilebilir ![]() ![]() Çorba olarak: Tek başına kurubaklagillerden sulu yemek yapılabilir ![]() ![]() ![]() Karışık Pişirme: Tahıllarla birlikte karıştırılarak yemek yapılabilir ![]() ![]() Kurubaklagillerin kolay sindirilmesi için pişirmede başlıca dikkat edilecekler: Islatma: Kendi ağırlığı kadar su çekerek şişer ![]() ![]() Zarların soyulması: Zarların soyulması sindirimi kolaylaştırmak içindir ![]() ![]() Pişirme: 100 derece üzerinde pişirmelerde protein kayıpları olacağından dolayı, suda pişmesi daha yararlıdır ![]() ![]() Lezzet katıcılar: Sıklıkla soğan, salça, bitkisel yağ ve diğer ek besinlerle yemeğin vitamin ve mineral, hatta protein kapsamı artacaktır ![]() ![]() ![]() Kurubaklagilleri satın alırken dikkat edilecekler şunlardır; Fasulye, bakla, gibi kurubaklagilleri almadan önce genel olarak avuç içine alıp bakmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|