Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
akımı, başladı, besin, çiğ, tüketme

Çiğ Besin Tüketme Akımı Başladı

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çiğ Besin Tüketme Akımı Başladı



Çiğ besin tüketme akımı başladı

Son yıllarda popülerliği artmaya başlayana çiğ besin tüketme akımı (Raw Foodism), besinlerin işlem görmeden ve pişirilmeden tüketildiğinde besin değerini koruduğunu savunuyor Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü, böyle bir beslenme düzeninin sağlık yönünden etkilerini ve savunulan iddiadaki eksiklikleri anlatıyor

Meyve, sebze, çerez, tohum, kök ve kurubaklagil tüketimine dayalı vejetaryen ağırlıklı çiğ beslenme akımına göre; sebze ve meyveler işlemden geçirilmeden ve 45 santigrat derecenin üzerinde ısıyla muamele görmeden tüketilmelidir Bu şartlara uygun olmayan bitkilerin besin değerlerinin azaldığı hatta tamamen kaybolduğu savunulmaktadır Raw Foodism takipçilerinde vitamin ve protein yetersizliği başta olmak üzere, ülser, gastrit ve gıda zehirlenmeleri görülebilmektedir
Besin kaybı sadece pişirmekle olmaz!
Sağlıklı bir hayat sürebilmek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir 4 besin grubundan her hangi birini (et grubu, süt grubu, tahıllar, sebze ve meyveler ) devre dışı bırakarak yapılacak programların hepsinde yetersiz beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları mutlaka yaşanacaktır Besin öğesi kayıpları, besinlerin sadece pişirme değil saklama ve hazırlama aşamalarında da meydana gelmektedir Metal bıçaklarla dilimlendikten sonra saatlerce tabakta beklemiş bir sebze çiğ de yense C vitamini kaybına engel olunamaz
Araştırmalar ne söylüyor?
American Society for Nutrition Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada; vejetaryen çiğ beslenmenin, kan total kolesterol seviyesini düşürürken iyi huylu kolesterol HDL’nin de seviyesini düşürdüğü tespit edilmiştir Bu araştırmada tamamen beslenmeden kaynaklanan sebeplerle B12 vitamininin kandaki seviyesinin normalin altına düştüğü, buna bağlı olarak da kan homosistein seviyesinin arttığı tespit edilmiştir Homosistein kanımızda bulunan bir amino asittir Kandaki miktarının artması erken yaşlardan itibaren gelişen ve hayati tehlike içerecek şekilde damarların tıkanmasına sebep olmaktadır Düzeyindeki küçük bir artışın bile yeterli olduğu düşünülmektedir Ayrıca uzmanlar tekrarlayan düşüklerden ve üremeyle ilgili bazı sağlık sorunlarında da homosisteinin rolü olduğunu belirtmektedirler
İngiltere’de yapılan bir araştırmada ise besinlerin pişirilme şekillerinin folik asit seviyelerine etkisi araştırılmıştır Buna göre haşlanarak pişirilen bazı sebzelerde folik asitin maksimum %50 oranında kayba uğradığı tespit edilirken buharda pişmiş bir sebzede hiç kayıp olmadığı görülmüştür
Yapılan birçok araştırmada ise beta-karotenin ısıyla işlem gördüğünde emiliminin arttığı sonucuna ulaşılmıştır Örneğin; zengin bir beta-karoten kaynağı olan domates rendelenip az bir yağda hafifçe pişirildiğinde beta-karotenin emilim düzeyi çiğ haline kıyasla daha fazla olacaktır A vitamininin öncü maddesi olan beta-karoten sebze ve meyvelerde bolca bulunur Güçlü antioksidan etkisi sayesinde serbest radikallere karşı koruma sağlar Bu sebeple de sağlık açısından çok önemlidir
Günlük besin gereksinimi için…
Sebze ve meyveleri çiğ tüketmek ısıya hassas vitaminler açısından önemlidir Özellikle C vitamini ısıyla büyük kayıplara uğramaktadır Bu sebeple C vitamini kaynağı olarak meyveler tüketildiğinde ya da ıspanak vb koyu yeşil yapraklı sebzeler salata formunda tüketildiğinde, günlük gereksinim sorun olmadan tamamlanacaktır Kırmızı ete eşlik eden güzel bir yeşil salata sayesinde hem yeterli C vitamini alacaksınız hem de etten gelen demirin emilimini artırmış olacaksınız Ayrıca et size ihtiyacınız olan B6 ve B12 vitaminlerini de sağlayacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.