Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ayda, balığı, yemeli

Hangi Balığı Hangi Ayda Yemeli?

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Balığı Hangi Ayda Yemeli?



Hangi Balığı Hangi Ayda Yemeli?

Üç tarafı denizlerle çevrili ve bir iç denizi bulunan Türkiye'de; hamsiden, lüfere, kofanadan, levreğe kadar birçok çeşitte balık ve deniz canlısını taze olarak bulabilmek mümkün ancak her balık her ayda lezzetli olmayabiliyor

Birçok balıkçı ve lokanta ile Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlüklerince vatandaşları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan ''Balık Takvimi'', hangi deniz mahsulünün hangi ayda gerçek lezzetine ulaştığını ve tüketilebileceğini gösteriyor

Üç tarafı denizlerle çevrili ve bir iç denizi bulunan Türkiye'de hamsiden, lüfere, kofanadan, levreğe kadar birçok çeşitte balık ve deniz canlısını taze olarak bulabilmek mümkün oluyor

1 Eylül'de sona eren avlanma yasağının ardından ''Vira Bismillah'' diyerek Ege, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz'e açılan balıkçılar, mevzuatla çizilen sınırlar çerçevesinde avlanarak hem geçimini sağlıyor hem de özlenen lezzetleri taze olarak sofralara sunuyor

PALAMUT MEVSİMİ

Bu dönemde ağlara en fazla palamut ve hamsi takılıyor Özellikle palamut için son yılların en bereketli sezonu olarak gösterilirken, hamsi de irili ufaklı demeden kıyıya çıkarılıp, tezgahlarda satışa sunuluyor Bunların yanında diğer balıklar da şimdilik sınırlı miktarda yakalanabiliyor

Her ne kadar balıkçı tezgahları zengin çeşitleriyle süslense de ''Balık Takvimi''ne bakmadan alışveriş yapmamak gerekiyor Öyle ki birçok balıkçı ve lokanta ile Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlüklerince vatandaşları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan ''Balık Takvimi'', hangi balığın hangi ayda gerçek lezzetine ulaştığını ve tüketilebileceğini gösteriyor

Takvime göre denizlerden bol miktarda çıkan palamudun şu anda tam mevsimi Çünkü bu balık, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında gerçek lezzetine ulaşıyor Takvime göre palamut, çok lezzetli olmasa da aralık, ocak, şubat ve mart aylarında yenilebiliyor, ancak diğer aylarda tüketilmesi hiç önerilmiyor

HAMSİ HENÜZ LEZZETLENMEDİ

Kotanın kaldırılmasının ardından denizlerden bol miktarda çıkan hatta bazı yerlerde ücretsiz dağıtılan hamsi ise henüz gerçek lezzetine ulaşmış değil Hamsi için kasımı beklemek gerekiyor Bu balık, gerçek lezzetine yağlandığı kasım, aralık, ocak ve şubatta ulaşırken, diğer aylarda tüketilmesi pek önerilmiyor

Lüks sofraları süsleyen lüfer ağustos, eylül ve ekim, kofana ekim ve kasım, levrek ise şubat, mart, nisan ve mayısta tüketilirse, özlenen ve istenen lezzeti veriyor

Kefal, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları dışında kalan zamanlarda tüketilebiliyor Uskumru ekim ve kasım, mezgit ise şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında gerçek lezzetine ulaşıyor

Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, ''Balık Takvimi''ne göre alışverişi önererek, gerçekten de palamut için tam mevsimi olduğunu söyledi

Hamsi konusunda yaptıkları uyarılarda haklı olduklarını ifade eden Dalarel, ''Hamsi şu anda yağsız olduğu için kuru olur Lezzet vermez Bu balık hatta tüm balıklar yağlandıklarında lezzet verirler Hamsi ekimde yenebilir ancak kasımdan mart sonuna kadar tam lezzetine ulaşıyor Biz de hamsi o aylara gelsin diye en azından bu dönemde kota uygulansın istedik'' dedi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.