![]() |
Bozanın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bozanın Faydaları YararlarıBozanın faydası yararı Farklı lezzetiyle soğuk ve uzun kış gecelerini ısıtan boza, vitamin deposu özelliği de taşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mayalanma anı esas tadın ortaya çıktığı andır ![]() ![]() Tarihi İlk olarak Orta Asya Türkleri tarafından 900 yıllarında yapılmaya başlanmış ![]() ![]() O yıllarda İstanbul'da 200 civarındaki Ermeni boza ustası varken, Hacı Sadık Bey'in saray ve çevresindeki sokaklarda sattığı özgün bozası her akşam beklenir olmuş ![]() ![]() ![]() Boza, Mısır ve Kuzey Afrika sahilleriyle Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya, Hazar Denizi güneyinden doğuya, Asya içlerine ve Çine; İran ve Afganistana, Kafkaslardan kuzeye, Volga havzasına doğru geniş bir coğrafyaya yayılır ![]() Faydaları - Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri de bulunuyor ![]() - Mayalanması sırasında ürettiği laktik asit ise ender gıda maddelerinde bulunuyor ve bu değerli asit türünün hazmı kolaylaştırıcı etkisi var ![]() - Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor ![]() - İçinde ilk başta yüzde 20 şeker olsa da daha sonra yüzde 8'lere kadar düşüyor ![]() ![]() - Bağırsak florasını düzenler ![]() - İçindeki aktif mayalarla probiyotik özelliği vardır ![]() - Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler, sporcular ve kilo almak isteyen kişilerin kullanımı için uygundur ![]() - Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılır ![]() - Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır ![]() - Öksürük tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir ![]() Evde nasıl yapılır? Malzemeler: * 3 bardak bulgur * 2 kahve fincanı pirinç * 3 bardak toz şeker * 1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya ![]() Yapılışı Bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ilındıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bozanın bir müddet bekledikten sonra üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlaması ekşimiş olduğu manasına gelir ![]() - Uygun koşullarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 veya 7 gündür ![]() |
![]() |
![]() |
|