|
|
Konu Araçları |
besinler, gerekli, güçlü, hafıza, için, konsantrasyon |
Güçlü Hafıza Ve Konsantrasyon İçin Gerekli Besinler |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Güçlü Hafıza Ve Konsantrasyon İçin Gerekli BesinlerGüçlü Hafıza ve Konsantrasyon İçin Grekli Besinler Herşeyi unutuyorsunuz hatta elinizdeki anahtarları bile! Unutkanlığı önlemek için beyninizi beslemeyi unutmayın Anahtarları nereye koyduğumu bir hatırlasamBu konuyu kaç kez okudum hala aklıma girmedi Acaba bu testleri daha önce çözmüş müydüm?" Bu tür yakınmalar pek çok rahatsızlığın ön habercisi olabileceği gibi beyin sağlığı için gerekli bazı vitamin ve mineral kayıplarından da kaynaklanabiliyor "Böyle sorunlar çok sık yaşanıyorsa öncelikle bir doktora danışmalı ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemelisiniz" diyen Diyetisyen Berrin Yiğit, beyni doğru beslemenin özellikle sınava girecek öğrenciler açısından daha önemli olduğunu söyledi Yiğit, güçlü hafıza ve konsantrasyon için beynin nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı, motor faaliyetler için olmazsa olmaz yedi besin grubunu şöyle sıraladı: İşte o yiyecekler; 1BÖĞÜRTLEN FAMİLYASI Yüksek anti-oksidan içeriklerinden ötürü hücre ölümlerini geciktirebilir Fareler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda yaban mersininden zengin diyetle beslenen deneklerin hafıza ve motor faaliyetlerinde gelişmeler, yaşa bağlı faktörlerde de koordinasyonlu azalmalar saptanmıştır Ayrıca bu fitokimyasalların damar sağlığını geliştirdiği, tansiyonu dengelediği de gözlenmiştir Son olarak iyi bir C vitamini kaynağı da olan böğürtlengiller sağlıklı hücreler için elzem olan E vitaminin de fonksiyonlarına yardımcı olabilmektedir 2 KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER VE DOMATES Ispanak, semizotu, marul, fesleğen gibi yeşilleri sofralarınızdan eksik etmeyin Neuroscience Labarotuvarının yaptığı en son çalışmaya göre ıspanakta göbek maruldan 3 kat fazla folat bulunmaktadır Temel Reisin güç kaynağı olan bu meşhur sebze, domates suyu eşliğinde tüketilirse güçlü hafıza için çok iyi bir kaynak oluşturur 3 OMEGA 3 KAYNAĞI: SOMON RİNGA, SARDALYA BALIKLARI Vücudumuzun üretemediği ama belli dengede ihtiyaç duyduğu omega 3 yağlarından zengin, açık sularda yetişmiş bu balıkları haftada 3 kez mutlaka tüketmelisiniz Omega 3ün en iyi bitkisel kaynakları arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve keten tohumu da sayılmaktadır Pratik kullanım için keten tohumu ve yağlı tohumları meyve suyu, salatalarınıza ve yoğurda ekleyebilirsiniz 4 ÜZÜM SUYU James Joseph adlı bilim adamı tarafından yapılan bir araştırmada üzüm suyunun belirgin olarak kısa süreli hafıza ve motor becerileri geliştirdiği gözlenmiş Bu etkiyi dopamin seviyelerindeki artışa bağlayan Joseph, Konkord üzümlerinin diğer meyve ve sebzelere oranla daha fazla antioksidan içerdiğini saptamıştır 5 TAM TAHILLAR VE KEPEKLİ PİRİNÇ Sağlık açısından çok önemli olan vitaminler ve magnezyumdan zengin tam tahıllar, B6 vitamini ile homosistein seviyelerini düşürebilmektedir Sınavlara hazırlanan çocuklar için sağlıklı ve hızlı enerji kaynağı doğal meyve sularının yanında, tam tahıldan yapılan sandviçler güzel mönüler olacaktır 6 SICAK KAKAO Cornell Üniversitesi Profesörü Chang Young Lee, 2 yemek kaşığı saf kakao içeriğindeki antioksidanların, kırmızı şaraptan 2 kat, yeşil çaydan 2-3 kat, siyah çaydan ise 4-5 kat daha fazla olduğunu gözlemlemiştir Kakao içeriğindeki bu maddelerin beyin hücrelerini koruduğunu bildirmiştir 7 YUMURTA Zengin içeriği ile sinir sistemi ve hafıza gücüne etkili kaliteli proteindir |
|