|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bayramıında, beslenme, kurban, sağlıklı, önerileri |
![]() |
Kurban Bayramıında Sağlıklı Beslenme Önerileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Bayramıında Sağlıklı Beslenme ÖnerileriKurban Bayramıında sağlıklı beslenme önerileri Özellikle kilo problemi, yüksek tansiyon, diyabet, kalp-damar ve mide hastalıkları olanların, et tüketiminin zirveye çıktığı Kurban Bayramında daha dikkatli olmaları öneriliyor ![]() ![]() ![]() Kurban Bayramında beslenmenin daha çok önem kazandığını vurgulayan Diyetisyen Gonca Güzel, bayram sonrası için de en az 5 günlük özel bir “arınma kürü” öneriyor ![]() Kronik hastalıklardan en yaygın olanlarının diyabet, tansiyon ve kalp damar hastalıkları olduğunun altını çizen Diyetisyen Gonca Güzel, bu hastalıklardan biri veya birkaçı birlikte bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor ve bayramda aşırı miktarlarda et tüketmelerinin sakıncalı olduğunu vurguluyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini hemen tüketmemesi, buzdolabında bir iki gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirerek tüketmesi gerekiyor ![]() ![]() ETİ PİŞİRİRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN! Diyetisyen Gonca Güzel etlerin pişirilmesi ve saklanması konusunda ise şunları söylüyor: “Etlerin haşlama, ızgara veya fırında sebzelerle beraber, az yağlı ya da yağ eklenmeden pişirilmesi sağlıklı olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI? Kurban etleri, küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır ![]() ![]() BAYRAMDA DOĞRU BESLENME ÖNERİLERİ Su içmek: Öncelikle güne 1-2 bardak suyla başlamak ve bayram süresinde su tüketimini arttırmak toksinlerin atılmasında ve yüksek tansiyondan korunmada yardımcı olacaktır ![]() ![]() Ana ve Ara Öğünler: Kurban Bayramında midenin rahat etmesi, kan şekeri ve tansiyonun dengeli olması için az ve sık beslenmek çok yararlı olacaktır ![]() Günde 1 öğün et yemek: Özellikle sağlık sorunu olan insanların bayramda üst üste her iki öğünde et yemesi sakıncalı olabilir ![]() ![]() Egzersiz: Bayram tatilinde günde 30 dakika bile olsa yürümek ve mümkünse egzersiz yapmak, bayramı sağlıklı geçirmeyi sağlayacaktır ![]() Antioksidanlar: Bayramda tüketilen hayvansal kaynaklı yiyeceklerin vücutta oluşturacağı zararları azaltmak amacıyla, antioksidan içeriği yüksek sebzeler, meyveler yenilebilir ![]() Sindirimi kolaylaştırmak: Sindirimi kolaylaştırmak için meyveler, yemeklerden yarım saat önce veya 2 saat sonra tüketilmelidir ![]() ![]() BAYRAM SONRASI “ARINMA KÜRÜ” Bayram tatilinden sonra vücudu rahatlatmak, sonbaharın getirdiği yorgunluktan ve birkaç kilo fazlasından kurtulmaya yardımcı olmak için Diyetisyen Gonca Güzelin önerdiği arınma kürü ise şöyle: KAHVALTIDAN ÖNCE Kalkınca 2 büyük bardak (500 ml) bazlaştırıcı su için ![]() ![]() ![]() Suyu içtikten sonra yatağınıza uzanın ve 5 dakika nefes egzersizi yapın ![]() ![]() ![]() Gerinme veya yoga hareketleri yapın ![]() ![]() Yaklaşık 15 veya 30 dakika terlemenizi sağlayacak tempolu yürüyüş, dans, koşu, ip atlama veya hoplama hareketleri yapın ![]() ![]() Duş alın ve duşta kese veya liflerle vücudunuza peeling yapın, ölü derilerden arının ![]() ![]() KAHVALTI: Bitki çayları, 1 tatlı kaşığı bal, 5-6 zeytin, organik kepekli mayasız ekmek veya kepekli lavaş ekmeği ![]() ARA ÖĞÜN: Bitki çayları ve bol su, 1 yeşil elma veya 3 mandalina ve 2 dilim ananas ![]() Diyetisyen Gonca Güzel ÖĞLE: Zeytinyağlı fasulye veya barbunya, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya bulgurla yapılmış lahana sarması, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya sebze, mercimek veya domates çorbası, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya ızgara balık, sirkeli ve limonlu mevsim salatası ![]() ARA 1: 1 elma veya 2 mandalina veya 2 dilim ananas veya 1 armut ![]() ARA 2: 1 avuç leblebi veya 1 adet haşlanmış ve soğutulmuş patates ![]() ARA 3: 30 gr kavrulmamış badem, ceviz veya 1 avakado ![]() AKŞAM: Zeytinyağlı kuru fasulye veya barbunya, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya patatesli ve havuçlu pişmiş kereviz veya enginar, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya bulgurlu semizotu, ıspanak veya pazı yemeği, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya sebze, mercimek veya domates çorbası, zeytinyağlı sebze yemeği, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya ızgara balık, sirkeli ve limonlu mevsim salatası ![]() ARA: 1 adet mevsim meyvesi yanında 3-4 ceviz veya 15 badem ![]() Akşam yemekten sonra nefes egzersizleri, yoga hareketleri ve diğer egzersizleri yapın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|