Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bayramıında, beslenme, kurban, sağlıklı, önerileri

Kurban Bayramıında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kurban Bayramıında Sağlıklı Beslenme Önerileri



Kurban Bayramıında sağlıklı beslenme önerileri

Özellikle kilo problemi, yüksek tansiyon, diyabet, kalp-damar ve mide hastalıkları olanların, et tüketiminin zirveye çıktığı Kurban Bayramında daha dikkatli olmaları öneriliyor Etin, diğer gıdalara göre sindirimi zor bir besin olmasının yanında, yeni kesilmiş kurbanlık etlerin bekletilmeden tüketilmesi, bir de bunlara ek olarak bayram ziyaretlerinde ikram edilen ağır tatlılar, mide ve tansiyon problemleri ile birlikte hızlı kilo alımına neden olabilir



Kurban Bayramında beslenmenin daha çok önem kazandığını vurgulayan Diyetisyen Gonca Güzel, bayram sonrası için de en az 5 günlük özel bir “arınma kürü” öneriyor

Kronik hastalıklardan en yaygın olanlarının diyabet, tansiyon ve kalp damar hastalıkları olduğunun altını çizen Diyetisyen Gonca Güzel, bu hastalıklardan biri veya birkaçı birlikte bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor ve bayramda aşırı miktarlarda et tüketmelerinin sakıncalı olduğunu vurguluyor Bekletilmeden, uygun koşullarda pişirilmeyen ve aşırı miktarda tüketilen kurban etlerinin, özellikle tansiyon ve şekerin yükselmesine neden olduğunu söyleyen Güzel, “Doymuş yağların aşırı miktarda tüketimi, kalp-damar sağlığı için sakıncalıdır Et, gıdalar arasında doymuş yağ oranı açısından başı çeker Fazla miktarda et tüketimi kan basıncını da olumsuz etkileyeceği için tansiyonun yükselmesine neden olabilir” diyor

Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini hemen tüketmemesi, buzdolabında bir iki gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirerek tüketmesi gerekiyor Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin de Kurban Bayramında yağsız veya az yağlı etleri tercih ederek, bunları tuzsuz ve yağsız pişirerek tüketmeleri çok önemli

ETİ PİŞİRİRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!
Diyetisyen Gonca Güzel etlerin pişirilmesi ve saklanması konusunda ise şunları söylüyor:

“Etlerin haşlama, ızgara veya fırında sebzelerle beraber, az yağlı ya da yağ eklenmeden pişirilmesi sağlıklı olacaktır Etlerde dikkat edilecek bir diğer husus pişerken yanmaması ve ateşten uzak tutularak pişirilmesidir Ateşe yakın pişen ve yanan etlerde kanserojen maddeler artar ve bu da hastalıklara yol açar Pişirme yöntemi ile ilgili diğer nokta da etlerin orta derecedeki ısıyla pişirilmesidir Çok yüksek ısılarda etin dış yüzeyi yanar, iç yüzeyi pişmez ve et kurur Etlerin fırında, sebzelerle kendi yağında pişirilmesi, ısının da eşit dağılmasına yardımcı olur

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?
Kurban etleri, küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir"

BAYRAMDA DOĞRU BESLENME ÖNERİLERİ
Su içmek: Öncelikle güne 1-2 bardak suyla başlamak ve bayram süresinde su tüketimini arttırmak toksinlerin atılmasında ve yüksek tansiyondan korunmada yardımcı olacaktır Günlük 2-3 litre su içilmesi metabolizmayı da hızlandırır

Ana ve Ara Öğünler: Kurban Bayramında midenin rahat etmesi, kan şekeri ve tansiyonun dengeli olması için az ve sık beslenmek çok yararlı olacaktır

Günde 1 öğün et yemek: Özellikle sağlık sorunu olan insanların bayramda üst üste her iki öğünde et yemesi sakıncalı olabilir Bu yüzden bir öğün et yiyerek, diğer öğünü ise lifli ve karbonhidrat açısından zengin kurubaklagiller, bulgur pilavı, sebze ve salata ile geçirmek, dengeli beslenmeyi sağlar

Egzersiz: Bayram tatilinde günde 30 dakika bile olsa yürümek ve mümkünse egzersiz yapmak, bayramı sağlıklı geçirmeyi sağlayacaktır

Antioksidanlar: Bayramda tüketilen hayvansal kaynaklı yiyeceklerin vücutta oluşturacağı zararları azaltmak amacıyla, antioksidan içeriği yüksek sebzeler, meyveler yenilebilir

Sindirimi kolaylaştırmak: Sindirimi kolaylaştırmak için meyveler, yemeklerden yarım saat önce veya 2 saat sonra tüketilmelidir Ayrıca soda, rezene, nane gibi bitki çayları tercih edilmeli, bir öğünde 3-4 çeşit besini geçmemeli, yemeklerden önce 1 bardak suya yarım çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi atılmalıdır

BAYRAM SONRASI “ARINMA KÜRÜ”
Bayram tatilinden sonra vücudu rahatlatmak, sonbaharın getirdiği yorgunluktan ve birkaç kilo fazlasından kurtulmaya yardımcı olmak için Diyetisyen Gonca Güzelin önerdiği arınma kürü ise şöyle:

KAHVALTIDAN ÖNCE
Kalkınca 2 büyük bardak (500 ml) bazlaştırıcı su için Bu su karışımı vücudun ph dengesini sağlar, sindirimi kolaylaştırır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir (Hazırlanışı: 500 ml suyun içine 2 yemek kaşığı organik elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat, yarım çay kaşığı deniz tuzunu karıştırın)
Suyu içtikten sonra yatağınıza uzanın ve 5 dakika nefes egzersizi yapın Sahip olduğunuz sağlığınız, vücudunuz, hayatınız ve her şey için şükredin (Uygulanışı: Nefesi alırken 5e kadar sayın, 5e kadar sayarak nefesinizi tutun ve 5e kadar sayarak nefes verin)

Gerinme veya yoga hareketleri yapın Tibetin Gençlik Pınarı egzersizleri, Güneşe selam veya klasik gerinme hareketleri olabilir

Yaklaşık 15 veya 30 dakika terlemenizi sağlayacak tempolu yürüyüş, dans, koşu, ip atlama veya hoplama hareketleri yapın Bu hareketler lenf ve dolaşım sisteminizi çalıştıracak

Duş alın ve duşta kese veya liflerle vücudunuza peeling yapın, ölü derilerden arının Artık kahvaltıya hazırsınız

KAHVALTI: Bitki çayları, 1 tatlı kaşığı bal, 5-6 zeytin, organik kepekli mayasız ekmek veya kepekli lavaş ekmeği

ARA ÖĞÜN: Bitki çayları ve bol su, 1 yeşil elma veya 3 mandalina ve 2 dilim ananas

Diyetisyen Gonca Güzel

ÖĞLE: Zeytinyağlı fasulye veya barbunya, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya bulgurla yapılmış lahana sarması, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya sebze, mercimek veya domates çorbası, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya ızgara balık, sirkeli ve limonlu mevsim salatası

ARA 1: 1 elma veya 2 mandalina veya 2 dilim ananas veya 1 armut

ARA 2: 1 avuç leblebi veya 1 adet haşlanmış ve soğutulmuş patates

ARA 3: 30 gr kavrulmamış badem, ceviz veya 1 avakado

AKŞAM: Zeytinyağlı kuru fasulye veya barbunya, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya patatesli ve havuçlu pişmiş kereviz veya enginar, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya bulgurlu semizotu, ıspanak veya pazı yemeği, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya sebze, mercimek veya domates çorbası, zeytinyağlı sebze yemeği, sirkeli ve limonlu mevsim salatası veya ızgara balık, sirkeli ve limonlu mevsim salatası

ARA: 1 adet mevsim meyvesi yanında 3-4 ceviz veya 15 badem
Akşam yemekten sonra nefes egzersizleri, yoga hareketleri ve diğer egzersizleri yapın Bu sefer sırasını önce egzersiz, sonra yoga ve gerinme, en son olarak da nefes olarak ayarlayın Yatmadan önce de sağlığınız ve hayatınızdaki her şey için şükredin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.