Trans Yağların Zararı |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Trans Yağların ZararıTrans yağların Zararı Trans yağlar olarak da bilinen hidrojene nebati yağlar, kalp krizi için büyük risk oluşturuyor ABDnin Boston kentindeki Harvard Kamu Sağlığı Okulundan Dr Frank B Hu, yaptıkları çalışmanın, kanlarındaki trans yağ seviyesi yüksek olan kadınların olmayanlara göre kalp krizi geçirme riskinin üç kat fazla olduğunu ortaya çıkardığını söyledi İnsan vücudunun trans yağ üretmediğine ve bu yağların kaynağının sadece alınan besinler olduğuna dikkati çeken Hu, özellikle hamur işleri, kraker ve kızartılmış yiyeceklerin bu açıdan zengin olduğunu kaydetti Hu, ABDde hidrojene yağların ve bu yağı içeren diğer besin kaynaklarının kullanımının kısıtlanmasının kalp-damar hastalıklarının azalmasına da yardımcı olacağını kaydetti Hu ve arkadaşları, kalp ve diğer hastalıkların gelişiminde doğum kontrol hapları, beslenme ve yaşam tarzlarının etkisini araştırmak için yaptıkları geniş çaplı araştırmada, 1989-1990 yıllarında 32 binden fazla hemşirenin kan örneğini analiz etti Circulation dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Hu ve arkadaşları takip eden 6 yıl içinde, sağlıklı 327 kadınla karşılaştırılan kadınlardan trans yağ oranı yüksek 166sının kalp krizi geçirdiğini tespit etti Kırmızı kan hücrelerindeki trans yağ oranının trans yağ tüketimiyle bağlantılı olduğu, bunun da kötü kolesterolün (LDL) yükselmesi ve iyi kolesterolün (HDL) düşmesiyle ilgili olduğu belirtildi Hu, trans yağ alımının Avrupa ülkelerinde azaltıldığını hatırlatarak, buna karşın bu yağların ABDde halen yüksek oranlarda kullanıldığını kaydetti Hu, trans yağların bazı yiyeceklerle New York ve Philadelphia gibi kentlerdeki restoranlarda yapılan yemeklerde kullanılmaması çabalarının, nüfusun geneline yayılmasının faydalı olabileceğini bildirdi Bilim adamları, araştırmalarının, trans yağların kalp sağlığına zararlı etkilerini göstermek için yeni kanıtlar ortaya koyduğunu söyledi Trans yağların kalp damar sağlığı açısından zararlı olduğu uzun zamandır biliniyor Bu yağlar özellikle fast food restoranlarda (özellikle kızarmış patateste) bol miktarda kullanılıyor Geçen yıl alınan karara göre, ABDnin New York şehrinde Temmuz 2007ye kadar porsiyonlarda en fazla 05 gr trans yağ kullanabilecek, 1 Temmuz 2008de de bütün yemeklerde trans yağ kullanımı yasaklanacak Karar, içinde McDonalds ve Burger King gibi restoran zincirlerinin de bulunduğu 24000 işletmeyi kapsıyor |
|