Kan Grubu A Olanlara Et Kesinlikle Yasak |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kan Grubu A Olanlara Et Kesinlikle YasakKan grubu A olanlara et kesinlikle yasak Kan grubu A olanların ataları yeryüzündeki ilk vejetaryenleri temsil ediyordu Kan gruplarının da bir tarihçesi var Ve bu tarihçe, insanlığın tarihiyle paralellik taşıyor Dünkü yazımızda kan grubu 0 olanların aslında ilk insanları simgelediklerini belirtmiştik İlk kan grubunun 0 olması bir rastlantı değildi Mağaralarda yaşayan ilk insanlar, vahşi hayvanları avlayıp, onların etleriyle besleniyorlardı Çevrelerindeki ağaçların meyvelerinden ve otlardan yararlanmak akıllarından geçmiyordu Ama zamanla insanoğlu çevresini incelemeye başladı ve yaban otlarının ağaçlardaki meyvelerin de karınlarını doyurmaya yardımcı olacağını sezdiler 0 kan grubundan sonra ‘‘ilk vejetaryenler‘‘ diye adlandırdığımız nesillerin kan gruplarının farklı olduğu ortaya çıktı Onlar, damarlarında A grubu kan taşıyorlardı Yapılan araştırmalara göre, A grubu, Asya ya da Ortadoğu'da, MÖ 25 bin-15 bin yıllarında ortaya çıktı Yeni çevre koşullarının bir sonucuydu bu Yeni taş devrinin insanları yavaş yavaş toprağı işlemeye başlamışlardı ve artık otlarla, bitkilerle besleniyorlardı ENFEKSİYONLARA DİRENÇLİ 0 kan grubundan A grubuna böyle hızlı bir şekilde geçmenin sırrı neydi? İnsanoğlu hayatta kalma savaşı veriyordu Çeşitli sağlık sorunlarına karşı dayanıklı olmak zorundaydılar Ve A grubu kan onlara bu gücü sağlıyordu Kuşkusuz o ilk insanlar, vücutlarındaki kanı çektirip yerine A grubu kan nakli yaptırmadılar Beslenme düzenlerinin değişmesiyle, kanlarının genleri de değişti ve yeni bir kan grubu türü ortaya çıktı A grubu kan, enfeksiyonlara çok daha fazla direniyordu Bugün bile kolera ve çiçek gibi bulaşıcı hastalıklardan kurtulmayı başaranların A grubu kan taşıdıkları biliniyor Bugün Batı Avrupa'da en yaygın kan grubunun A grubu olduğunu söyleyebiliriz Akdeniz, Adriyatik ve Ege bölgelerinde yaşayanların büyük çoğunluğu A grubuna dahil Doğu Asya'da A grubunun en yoğun olduğu ülke Japonya Çıplak gözle bakıldığında, kan homojen, kırmızı renkte bir sıvıdır Fakat bir damla kanı mikroskop altında incelerseniz, kanın aslında pek çok elementten meydana geldiğini anlamakta gecikmezsinizBu elementlerin herbiri büyük önem taşır ve farklı işlevleri vardır A GRUBUNUN ÖZELLİKLERİ Onlar ilk vejetaryenler Ektiğini biçer Sindirim sistemi duyarlıdır Bağışıklık sistemi dayanıklıdır Yerleşik beslenme ve çevre koşullarına kolayca uyum sağlar Stresi yenebilir Güçlü ve sağlıklı kalması için sebze ağırlıklı diyet uygulamalıdır DİYET NASIL OLMALI Günümüzde giderek yaygınlaşan 'ayaküstü atıştırma' uygulamasının A grubuna dahil kişiler için yararlı bir beslenme şekli olmadığı kesin Aslında bu tür beslenme alışkanlığı herkes için sakıncalı ama özellikle A grubu insanının böyle uygulamalardan kaçınması gerek Kan grubu A olan Amerikalılar için kan grubuna uygun beslenme düzenine alışmak çok zor oluyor Bildiğiniz gibi Amerikalılar et ve patates ağırlıklı besinlere tutkunlar Bu alışkanlıktan vazgeçip soya proteinleri ve tahıl ürünleri ve sebzelere ağırlık vermeliler A grubuna dahil olanlar olanakları elverdiğince doğal besinlerle beslenmeli Bu gruba dahil olanların bağışıklık sistemleri son derece duyarlıdır Üstelik kalp hastalıkları, kanser ve diyabet gibi sorunlar kapıda bekler Kan grubu A olanlar, bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için gereken önlemleri alırlarsa, korkmaları için bir neden kalmaz A GRUBU ET YEMEMELİ A grubu için hazırlanan diyeti uygulamak kilo vermeyi sağlar Metabolizma açısından A grubu, 0 grubunun tam tersidir A grubundaki kişiler kırmızı et yedikleri zaman ağırlık hissederler, enerji kaybına uğrarlar Ama proteinli besinler ve sebzeler bu kişilere enerji verir, daha canlı olmalarını sağlar A grubundakiler zaman zaman vücutlarının su tutmasından yakınırlar Sindirim sistemleri uygunsuz yiyecekleri eritmekte geciktiği için vücutta su birikir O grubundakiler için et, vücuda enerji veren bir yakıttır A grubundakiler ise eti yağ olarak vücutlarında depolarlar A grubundakilerde mide asidi miktarı çok azdır SÜTLÜ BESİNLER DE YOK A grubundakilerin sütlü besinleri sindirmeleri de zor olur Bunlar ensülin reaksiyonunu artırdıkları için metabolizmada yavaşlama görülür Dahası sütlü besinlerde doymuş yağ oranı çok yüksektir Bu özellik de şişmanlığa ve diyabet hastalığına zemin hazırlar Bu nedenle A grubundakiler sütlü besinleri yemek listelerine dahil etmemeliler DENİZ ÜRÜNLERİ SERBEST A grubundakiler, sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için her türlü eti yemek listelerinden çıkarmalıdırlar Bu öneri pek de gerçekçi sayılmaz Daha gerçekçi davranalım ve şöyle diyelim: Mümkün olduğu kadar az et tüketilsin Ayaküstü lokantalarını dolduran kişilerin kalorisi yüksek ve yağ oranı çok fazla olan yiyeceklerle beslendiklerini biliyoruz Bu kişilerin büyük bir bölümünün kan grubu A olabilir Et türlerinden tamamen vazgeçip vejetaryen olmak zaman alabilir Bu işi birdenbire değil yavaş yavaş yapmalı Et yerine haftada iki üç kez balık yiyin Et yediğiniz zaman yağsız olmasına dikkat edin Balık yerine tavuk eti de yiyebilirsiniz Et yemekleri haşlama ya da fırında pişirilsin Salam, sosis ve kavurma gibi türlerden uzak durulmalı A grubundakiler aşırıya kaçmamak koşuluyla haftada üç dört kez deniz ürünleriyle beslenebilirler Fırında pişirilmiş, ızgara ya da haşlanmış deniz ürünleri zarar vermez ÖNCELİKLE SEBZE-MEYVE A grubu için hazırlanan diyetlerde, sebzeler birinci sırada yer alıyor Vücudun mineral, enzim ve antioksidan ihtiyacının giderilmesi için sebze çeşitlerine ağırlık verilmeli Sebzelerin mümkün olduğunca doğal durumda olmalarına özen gösterilmeli (çiğ ya da buharda pişirilmiş) A grubundakilerin sebze ağırlıklı yemek listelerinde biber, domates, patates ve lahana yer almamalı Brokoli, bu gruptakiler için içerdikleri antioksidanlar nedeniyle hararetle önerilen sebzelerin başında geliyor Antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirirler ve anormal hücre bölünmesini engellerler A grubundakiler için çok yararlı olan sebzeler arasında havuç, balkabağı, ve ıspanağı sayabiliriz Sarmısak sofradan hiç eksik edilmemeli Doğal bir antibiyotik olan sarmısak, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir, kan için de yararlıdır Sarmısak her kan grubu için yararlıdır, fakat en fazla yarar sağlayan kan grubu A'dır Günde üç öğün meyve yenmeli Erik ve vişne gibi meyveler yenilmeli Tropikal bölgelerde yetiştirilen meyvelerin hiçbiri A grubuna dahil olan kişilere tavsiye edilmiyor Narenciye türü meyveler de A grubu için zararlı olabilir Kahvaltı: 1 bardak limonlu su (kalkar kalkmaz) 1 küçük kase sütle karıştırılmış yulaf 1 bardak greyfurt suyu Kahve veya ot çayı Öğle yemeği: Marul salatası, taze soğan, salatalık, beyaz peynir, limon ve taze nane Elma 1 dilim ekmek Ot çayı İkindi: 2 dilim limonlu kek 2 erik Yeşil çay ya da su Akşam yemeği: Lazanya/Brokoli/ Yoğurt Kahve veya ot çayı 1 kadeh kırmızı şarap KAN GRUBU A OLANLARA ÖNERİLER Kan grubu A olanlar öncelikle B12 vitamini eksikliğine karşı tedbir almalılar Diğer B vitamini türlerinin eksikliği hissedilmeyebilir C vitamini takviyesi gereklidir ama dozunun yüksek olmaması koşuluyla (250 miligramı aşmamalı) Orta yaşlılar günde 300-600 miligram kalsiyum takviyesi almalı Bildiğiniz gibi vücut demir ihtiyacını kırmızı etten giderir A grubunun diyetinde kırmızı et bulunmadığı için doktor kontrolünde demir takviyesi yapılmalı A grubundaki kişiler için öncelikle Uzakdoğu sporları öneriliyor Seçilen yiyecekler kadar, seçilen spor türlerinin de önem taşıdığı unutulmamalı Tai Chi ( 30- 45 dakika) haftada 3-5 kez Hatha Yoga (30 dakika) haftada 3-5 kez Hızlı yürüme (30 dakika) haftada 2-3 kez Yüzme (30 dakika) haftada 3-4 kez Dans (30-45 dakika) haftada 2-3 kez Aerobik (30-45 dakika) haftada 2-3 kez Gerinme (15 dakika) haftada 3-5 kez |
|