11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenmek
Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenmek
Kurban etini bol limonlu salata ve sebzelerle tüketmek hazmı kolaylaştırır Beraberinde taze sıkılmış meyve suyu içmek, hem yemek sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltır hem de sindirime yardımcı olur Yemekte, gazlı içecekler yerine su, meyve suyu ve ayran tercih etmelisiniz
Birçok insan Kurban Bayramı'nı bir yeme-içme bayramı olarak algılıyor Bayram bittiğinde et de bitecekmiş gibi bir yaklaşıma kapılan aileler, bayram boyunca kurdukları kahvaltı sofralarında bile ete yer veriyor Bu durum da birçok hastalığa davetiye çıkartılıyor Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr Ayça Kaya, Kurban Bayramı'nı sağlığınızı koruyarak ve kilo almadan geçirmenin yollarını anlattı  
* Kurban Bayramı'nda genel olarak koyun, koç gibi hayvanlar kesilir Bol koyun eti tüketmek sağlıklı mı?
Koyun eti daha yağlı olduğu için, yüksek kolesterol ya da kalpdamar hastalığı olanlar, daha az yağlı olan dana etini tercih etmelidir Dana etinin sindirimi daha kolaydır Özellikle çocuklara hazım açısından dana eti yedirilmesi daha iyi olur Koyun eti tüketilecek ise yağlı kısımları iyice ayıklanmalıdır
ETİ 36 SAAT BEKLETİN
* Taze etin hemen tüketilmesi sakıncalı mı? Kurban eti en az kaç saat bekletilmeli?
Taze eti hemen tüketmek çeşitli sindirim problemlerine neden olabilir Çünkü serttir, çiğnemesi ve hazmı zordur Kurban Bayramı'nın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçınılmalıdır Özellikle bayramın ilk günü et tüketilecekse, bunun kıyma olarak tüketilmesi daha doğru olur Parça etin en az 24, mümkünse 36 saat dinlendirilmiş et olarak yenmesi daha uygun olur 48 saat içinde tüketilemeyecek miktardaki etler de, buzdolabı poşetlerine 250 gramlık paketler halinde sarılarak derin dondurucuya koyulmalıdır
* Kurban eti nasıl pişirilmelidir?
Eti pişirmek için haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini kullanın Mangal yapacaksanız; kömürün iyice yanmasını bekleyin ve etleri mümkün olduğu kadar kömürden uzak tutarak pişirin Bir haftada sadece iki kere mangalı kullanın
* Bayramın vazgeçilmez yemeği olan kavurmayı pişirirken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Kurban etinin yağsız tarafını pişirmeye dikkat etmeliyiz Kavurma yapılırken etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koyulmamalıdır Et sadece kendi suyu ile pişirilerek kavurma yapılmalıdır
LİMON İLE KOLAY HAZIM
* Kavurmanın baştacı olduğu geniş aile yemeklerinde aşırıya kaçmamak için tavsiyeleriniz neler?
Mümkünse aile yemeklerini öğlen yemeği olarak organize edin Bu şekilde geçireceğiniz bir günde sabah kahvaltısını tahıl gevreği, yoğurt ve meyve ile yapın Öğlen yemeğinde 150-200 gramı geçmeyecek şekilde et tüketebilirsiniz Beraberinde bol salata ve biraz pilav yiyebilirsiniz Bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte kurban eti tüketimi hazmı kolaylaştırır Beraberinde taze sıkılmış meye suyu içmek, hem et sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltır hem de sindirime yardımcı olur İçecek olarak gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu ve ayran iyi bir seçimdir Tansiyon ve kalp hastalığı problemi olmayan kişiler maden suyu içebilir İkindi öğününde meyve yemek iyi olur Akşam yemeklerinde ise muhakkak etsiz sebze yemeği ve yoğurt tüketmeye çalışın Kilo probleminiz varsa çok dikkatli olun Günü en az dört öğüne bölerek az az ve sık sık yeme prensibinden ödün vermeyin İkramların bol olduğu akraba ziyaretlerine herkesten geç gidin
* Bayramda tatlı tüketirken nelere dikkat etmek gerekir?
Bayramda et yedikten sonra fazla proteini dengelemek için insanların canı tatlı çeker Ama kontrollü olmak çok önemlidir Hamurlu ve şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlıları, dondurmaları veya kuru meyveleri tercih etmek gerekir Bu yiyeceklerde de porsiyon kontrolü elden bırakılmamalıdır Bu yiyeceklere eğilimi azaltmak için eti tek başına değil, muhakkak bir-iki dilim ekmek veya dört-beş yemek kaşığı pilavın yanında bol salata ve taze sıkılmış meyve suyu ile tüketmek iyi olur Bayramda meyve tüketimini artırmak, günde iki-üç fincan şekersiz bitki çayı içmek ve bol bol yürümek; sağlığınız için yararlı olacaktır Ayrıca etin hemen üzerine çay-kahve içmek, etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltır Çayı, yemekten iki saat sonra için
* Bayramda kalp, diyabet ve hipertansiyon hastaları nelere dikkat etmeli?
Kurban Bayramı'nda günlük protein alımı çok arttığı için dikkatli olmak gerekir Proteinler, doymuş yağ oranları fazla olduğu için, yüksek kolesterolü ve kalp hastalığı olanların vücutlarına ekstra yük getirir Hipertansiyonu olan hastalarda kavurmalarla birlikte fazla yağ ve tuz tüketimi kan basıncını çok daha fazla artırır Bunun sonucunda hipertansif krizler, beyin kanamaları ve kalp krizi gibi istenmeyen klinik durumlar oluşabilir Gut hastalarında ise fazla protein alımı, ürik asit birikimine ve buna bağlı gut ataklarına neden olur Bu üç gruptaki hastaların tükettikleri et miktarını kısıtlı tutmaları gereklidir Diyabet hastaları ise eğer tansiyon ve yüksek kolesterol problemleri yoksa, daha ılımlı et tüketebilirler Diyabet hastalarının özellikle pilav, makarna, börek, kurabiye ve ekmek gibi karbonhidratlar konusunda dikkatli olmaları gerekir
Kırmızı et iyi kaliteli protein deposudur
Medical Park Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, kırmızı etin demir deposu olduğunu belirtti: "Kırmızı et; iyi kaliteli protein olmasının yanı sıra çinko, fosfor, magnezyum ve özellikle de demir, B12, B6, B1, A vitamini gibi çeşitli vitamin ve mineraller içerir Özellikle demir mineralinin en iyi kaynağıdır Demirin en iyi dostu olan C vitaminini ise içermez Dolayısıyla demir emilimini ve demirin biyo yararlılığını artırmak için mutlaka sebzeler ile birlikte tüketilmelidir Kurban etini özellikle sebzeler ile haşlayıp tüketmek, sağlıklı beslenme açısından oldukça önemlidir Aynı zamanda kırmızı et yanında kalsiyum içeren besinlerin tüketmemeye dikkat edin Çünkü C vitamini demir emilimini artırırken, kalsiyum demir emilimini azaltır
|
|
|