![]() |
Bayramda Nasıl Beslenmeli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bayramda Nasıl BeslenmeliBayramda nasıl beslenmeli Bayram sofralarında etlerin sebze ile pişirilmesi ve esmer ekmek tüketilmesi sağlıklı beslenme için altın kural olarak nitelendiriliyor ![]() ![]() ![]() Kalp-damar, şeker, hipertansiyon, karaciğer hastalığı olanların aşırı et tüketmemesi, şekerli ve bol karbonhidratlı besinlerden uzak durması gerektiğini söyleyen Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul Şube Başkanı Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() Doymuş yağ oranı yüksek hayvansal gıda tüketimiyle kalp-damar hastalıkları ve obezite riskinin artıracağına dikkat çeken Şakar, kurban bayramında etin yağlı kısımlarının mutlaka ayrılması gerektiğini vurguladı ![]() Kesilen hayvandan çıkan etlerin soğutucularda bir-iki gün dinlendirilmesi gerektiğini belirten Şakar, ''Etler pişirileceği zaman yağ eklenmemelidir ![]() ![]() ![]() ETLERİN HAŞLANMASI DAHA SAĞLIKLI Şakar, kurbanlık hayvanın ciğerleri üzerindeki zarın ve görülebilen kötü yerlerin ayrılarak iyice yıkanması gerektiğini, kurbanlıkları steril ortamlarda kesmenin doğru olduğunu kaydetti ![]() Kurbanlık etlerin ızgara şeklinde pişirmelerde iç kısımlarının çiğ kalabileceğini, bu nedenle hayvandaki hastalıkların insana kolaylıkla geçebileceğini söyleyen Şakar, etlerin kaynama şeklinde pişirilmesiyle parazitlerin insana geçme riskinin büyük ölçüde önlenebileceğini vurguladı ![]() ''Bayram sofralarında, etlerin sebzeler ile pişirilmesi ve meyve posasının yanında, esmer ekmek tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir ![]() ![]() ![]() Şakar, bayramda enerji yoğunluğu yüksek şerbetli hamur tatlılar yerine kalorisi daha düşük olan sütlü tatlıların ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti ![]() ET TÜKETMEYENLER, NE YAPMALI? Et tüketmeyenlerin vücudun ihtiyacı olan proteini diğer besin kaynaklarından sağlaması gerektiğini belirten Şakar, et tüketmeyenler için şu önerilerde bulundu: ''Vejeteryanlar et ihtiyacını süt, peynir, yumurta, gibi diğer protein kaynaklarından, yine yüksek miktarda protein içeren kuru baklagillerden olan kuru fasulye, nohut, mercimek tüketerek alabilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|