Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dikkat, etmeliyiz, kesdikten, kesilirken, kurban, nelere

Kurban Kesilirken Ve Kesdikten Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kurban Kesilirken Ve Kesdikten Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz



Kurban kesilirken ve kesdikten sonra nelere dikkat etmeliyiz

Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr Erdal İlgü, ''Kurbanlıklarda kesim öncesi ve sonrası yapılan kontrol, yaygın olarak görülen tüberküloz, brusella, kist ve şarbon gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıkların tespiti açısından son derece önemli'' dedi

İlgü, yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl Kurban Bayramı'nda 650 bin büyükbaş, yaklaşık 2 milyon da küçükbaş hayvanın kesildiğini söyledi

Kurban Bayramı'nda kurbanlık seçiminin halk sağlığını etkileyebileceği için sağlıksız hayvanların tercih edilmemesi gerektiğini belirten İlgü, kurban alırken kulak küpesi olan hayvanların tercih edilmesini önerdi

İlgü, kurbanlık için tercih edilecek hayvanların pis kokulu, ishal ve tüylerinin mat olmaması gerektiğini dile getirerek, ''Kurbanlıklarda kesim öncesi ve sonrası yapılan kontrol, yaygın olarak görülen tüberküloz, brusella, kist ve şarbon gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıkların tespiti açısından son derece önemli'' diye konuştu

Halk sağlığını tehdit eden hastalıkların yüzde 60'ının hayvansal kökenli olduğunu vurgulayan İlgü, vatandaşlara veteriner kontrolünün yapıldığı yerlerden kurbanlık almalarını tavsiye etti İlgü, kurbanlık seçerken hayvanların özellikle diş ve tırnaklarına bakıldığına dikkati çekerek, bu uygulamanın geçmişten gelen bir yöntem olduğunu ifade etti

"KURBAN ETİ HEMEN TÜKETİLMEMELİDİR"

Sadece diş, tırnak ve boynuzuna bakarak kurbanlık seçilmemesi gerektiğini anlatan İlgü, şunları söyledi:

''Vatandaşlarımız genellikle hayvanın süt dişinin düştüğünü gördüğünde, o hayvanı kurbanlık olarak belirliyorlar Bilimsel olarak da 1 yaşındaki hayvanın birinci kesici ön dişi düşer Bu da olgunlaşmak için bir kriter olarak görülür Aslında en uygun seçim, boynuzdan, tırnaktan ve dişten değil, büyükbaş hayvan erginliğe eriştiğinde yani gelişim ortalamasında yüzde yetmiş gibi bir ağırlığa ulaştığında kesilebilir Bu da gösteriyor ki 1,5 yaşa yaklaşmış hayvan kurban edilebilir Küçükbaşta ise 1 yaşını geçmiş hayvan kurban edilmeye müsait duruma gelmiş sayılır''

Kesim sonrası etlerin hemen parçalanmaması ve üst üste yığılmaması gerektiğini vurgulayan İlgü, üst üste yığılan etlerin kısa zamanda bozulduğunu kaydetti

İlgü, etler kesildikten sonra soğuk hava deposu gibi yerde bırakılmasının önemine değinerek, ''Etin soğuması tüketim açısından önemlidir Eğer kesimhanede etlerin konulacağı bir yer yoksa etler evde soğuk bir ortamda işlem yapılmak için bekletilebilir Ayrıca etler buzdolabında 5-6 gün dayanabilir Etler uzun zaman zarfı içerisinde tüketilecekse derin dondurucuda eksi 18 derece ve üzerinde saklanmalıdır'' ifadesini kullandı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.