![]() |
Rahat Oruç Tutabilmek İçin Öneriler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rahat Oruç Tutabilmek İçin ÖnerilerRahat oruç tutabilmek için öneriler İftar ve sahur mönülerinin tok tutan besinlerle hazırlayın, daha kolay oruç tutun! Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan ayında daha az acıkarak oruç tutabilmek için beslenme önerileri verdi: "Pirinç ve sıcak patates yemeği kilo yapar, bulgur ve soğuk patates tok tutar ![]() ![]() ![]() İftar ve sahur mönülerinin tok tutan besinlerle hazırlanması durumunda daha sağlıklı ve kolay oruç tutulabileceğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin ve tok tutan besinlerin formülünü anlattı ![]() ![]() ![]() Oruç tutanların yaptıkları beslenme hataları nelerdir? Ramazan ayında uzun süreli açlık, su tüketiminin gözden kaçması, gereksiz besin kısıtlamaları veya tam tersi fazla beslenme en fazla yapılan yanlış arasındadır ![]() ![]() ![]() MUTLAKA SAHURA KALKIN! Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları nelerdir? Öncelikle oruç tutan kişinin ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve minerali sağlayacak olan besinleri; iftar ve sahur arasındaki zamana dengeli bir şekilde dağıtmalı, öğün sayısına dikkat etmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() SAHURDA CEVİZ-FINDIK YİYİN İftar sofrasında beslenme sıralaması nasıl olmalı? İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak, arada sadece salata tüketerek vakit geçirmeye çalışmak faydalı olacaktır ![]() Devamında ana yemeği tüketmek ve karbonhidratlı gruptan seçim yapmak ve iftar yemeğinden iki saat sonra meyve yemek faydalı olacaktır ![]() Sahurda nasıl beslenmek gerekir? Sahur sofrası hafif bir kahvaltı gibi olmalı ama yine kişinin ihtiyaç duyduğu karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri içermelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ramazan ayında açlık hissine yenik düşmemek için tok tutacak besinler var mı? Tokluğu uzun sürdürecek besin grupları sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır ![]() ![]() ![]() Acıkmadan oruç tutabilmek için: İftar 2 bardak su 2 kepçe çorba Salata (Salata tüketerek vakit geçirin; hem sindirim sisteminiz bir anda yorulmaz hem de tokluk hissi oluşur) 5 köfte kadar et veya tavuk veya etli veya tavuklu sebze yemeği 6 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği 1 kase light yoğurt 2 dilim tam buğday ekmeği Ara 1 elma veya 1 şeftali (Glisemik indeksi düşük bir porsiyon meyve) 1 kutu probiyotik yoğurt veya 1 bardak kefir Sahur 1 dilim peynir 1 yumurta Bol domates, salatalık, maydanoz 6 adet tuzsuz zeytin 2 adet ceviz 3 dilim tam buğday ekmeği Ara verdikten sonra 1 meyve, 1 bardak light süt veya 1 kutu probiyotik yoğurt İftar ve sahur arasında 3 litre su içmeniz gerekiyor ![]() Sağlıklı Ramazan için 4 önemli tavsiye! 1- Yemeklerinizi kızartma yerine fırın, haşlama veya ızgara yöntemleri ile pişirin ![]() 2- Yağ, yemeklere tadını verir; ancak miktarına dikkat etmeye çalışın ![]() ![]() 3- Hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları, geleneksel güllacı tercih edin ![]() 4- Tüm besin gruplarını içeren, ancak porsiyon açısından bilinçli bir iftar yapmaya çalışın ![]() İftarda meyveleri içmek yerine yiyin! Glisemik indeksi düşük gıdalar kan şekerinin hızlı yükselip düşmesini engelleyip, kişiye tokluk hissi verir ![]() ![]() Zaten besinin glisemik indeksini düşüren de yine posası ![]() ![]() Ramazan boyunca gerek pişmiş, gerek çiğ sebzeleri sofranızdan eksik etmemelisiniz ![]() Karbonhidrat oranı daha yüksek olan sebzeler; havuç, şalgam, bezelye, pırasa, bakla ve enginar ![]() ![]() ![]() Posanın diğer kaynaklarından biri de yulaftır; tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmedeki etkisini nedeniyle tüketilebilecek bir besindir ![]() ![]() Markete bu listeyle gidin! Ramazan mutfağınızda mutlaka bulundurun Kepekli Un Kepekli pirinç (esmer) Meyve (üzüm, muz, incir, kavun, hurma dışındakiler) Bütün halinde patates (ancak soğuk) Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek) Kepekli makarna Bulgur Oruç tutarken sofranıza koymayın Beyaz un ve yoğun un içeren besinler kek, ekmek ![]() ![]() ![]() Şeker ve şekerli gıdalar Beyaz pirinç Reçel gibi şeker ile yapılan besinler, şuruplar Makarna Patates (sıcak) |
![]() |
![]() |
|