Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
açılabilir, besinlerle, orucumuzu, sağlıklı

Oruçumuzu En Sağlıklı Hangi Besinlerle Açılabilir

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Oruçumuzu En Sağlıklı Hangi Besinlerle Açılabilir



Oruçumuzu en sağlıklı hangi besinlerle açılabilir

Orucu açmaya neyle başlamalı; bir bardak su mu içmeli, zeytin yemek en doğru seçim mi? Hurma yalnızca bir gelenek mi, yoksa iftarda elimiz ilk ona mı gitmeli? Ünlü diyetisyenler merak edilen soruları yanıtladı



TAYLAN KÜMELİ
ODA ISISINDA ILIK SU İÇİLMELİ
İftarda, boş mideye birden yüklenilmemeli Oruç, oda sıcaklığında su içilerek açılırsa daha sağlıklı olur İftariyelik olarak nitelendirilen hurma, peynir, zeytin veya pastırmadan tadımlık yenilmesi daha uygundur Yemeğe bir kase çorba ile başlanmalı Biraz ara verdikten sonra, özellikle Ramazan'ın ilk haftası zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile iftar tamamlanabilir

BOL BOL SIVI TÜKETİN
Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir; iftardan sahura kadar azar azar fakat sık sık su tüketmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, komposto gibi içecekler içmelidir Yine sahurda ayran ve kefir tüketmek de hem doyurucu, hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçimdir

ENDER SARAÇ
İFTARIN HURMAYLA AÇILMASI İYİDİR
Orucunuzu açtıktan sonra, boş olan sindirim sistemini rahatlatmak için ballı su için Bu sayede vücut sıvı ihtiyacını karşılar Uzun süre aç kalan bir fizyoloji için hurma çok iyi ve sağlıklı bir başlangıçtır Hurmanın içeriğindeki yüksek potasyum, Ramazan'daki kas yorgunluklarına karşı birebirdir Hurmanın içinde kemikler için yararlı kalsiyum vardır Ayrıca hurmada ödem, şişkinlik ve sinir sistemi için gerekli magnezyum ve fosfor da bol miktarda bulunur Ancak yoğun şeker içerdiği için fazla kilosu olanlar, günde 5-6 taneden fazla hurma tüketmemelidir

BANU KAZANÇ
PEYNİR-EKMEK VE ÇAYLA ORUÇ AÇILIR
Oruç en iyi su ile açılır Mide asit salgısını engellememesi açısından 155 saat açlığın üzerine içeceğiniz su iyi gelir Midenin yumuşatılması ve açlıktan sonra asit salgısını engellemek için iftarda yoğurtlu yayla çorbası, şehriye çorbası, domates çorbası veya mercimek çorbası içilmelidir

BAL MİDEYİ KORUR
Peynir, ekmekle beraber bir tatlı kaşığı bal yenilebilir Bal, mideyi koruyucu özelliğe sahiptir ve mide ağrısını ortadan kaldırır Peynir- ekmekle ve çayla da oruç açılabilir Bir-iki tane hurma yenilebilir ancak çok fazla yenmesini tavsiye etmem

GÜLŞAH ESENSOY
ÇORBA MİDEYİ ANA YEMEĞE HAZIRLAR
Oruç mümkünse su ile açılmalıdır Sadece yemeğin başında değil, yemek sırasında da su içmek gerekir Su, midede doygunluk hissi yaratır ve birdenbire midenin yemekle doldurulmasını engeller Su ile oruç açıldıktan sonra arkasından mutlaka sıvı bir besin olan çorbayla devam edilmelidir Çorba, doygunluk hissi yaratır ve mideyi ana yemeğe hazırlar Bunun yanı sıra bir adet hurma veya zeytin ile oruç açmanın da bir sakıncası yoktur Kola gibi asitli içeceklerle ve katkı maddeli limonatayla oruç açılmamalıdır

SEVİL NAS CAN
BALLI LİMONLU ILIK SU İÇMEK İYİ GELİR!
İftar öncelikle bir bardak ılık su ile açılmalı Yanında ise bir adet hurma yenmeli Şeker hastalığı bulunmayan kişiler, değişen yemek düzeni ve uzun süre yemek yememekten kaynaklanan bağırsak hareketlerinin yavaşlamasını engellemek ve şeker dengesini sağlamak için bir bardak sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı limon suyunu karıştırıp içebilirler Sıvı yağ ile yapılmış bir kase sebze veya mercimek çorbası içmek yararlıdır Yemekler ağır ağır, uzun uzun çiğnendikten sonra yenmelidir Reflü durumunda da yatmadan son iki saat önce hiçbir şey yenmemelidir

GİZEM KESERVURAN
ZEYTİNİN TUZSUZ OLANINI TÜKETİN
Sıcak Ramazan günlerinde sindirim sistemini aktif tutmak ve mineral dengesini sağlayabilmek için besin değeri yüksek seçimler yapmalıyız Tercihinizi aşağıdakilerden birinden yana kullanabilirsiniz:

2-3 adet kuru hurma+1-2 bardak su

3-4 adet tuzsuz zeytin+ 1-2 bardak su (tuz, susama hissini artırdığı için tuzsuz zeytin tercih edilmeli)

Kara kayısı kurusu (özellikle sindirim sistemi şikayeti olanlar için birebirdir)

Kara erik kurusu yine sindirimi düzenler, lif-posa açısından oldukça zengindir Bu yiyecekleri, iki bardak suyla tüketin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.