Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
buzlu, dondurmalar, mıdır, zararlı

Buzlu Dondurmalar Zararlı Mıdır

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Buzlu Dondurmalar Zararlı Mıdır



Buzlu dondurmalar zararlı mıdır

Yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında olan dondurmada, sütten yapılanların insan sağlığı için faydalı olduğu, buzdan yapılanlarının ise diyabet riskini arttırdığı bildirildi

Namık Kemal Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd Doç Dr Gamze Varol Saraçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dondurmanın tüm dünyada her mevsim tüketilen bir tatlı olarak algılandığını belirtti
Türkiye'de ise dondurmanın daha çok yaz aylarında tüketildiğini belirten Saraçoğlu, sütten yapılan dondurmanın sağlıklı ortamda üretildiğinde çok besleyici olduğunu ve hekimlerce önerildiğini vurguladı

Dondurmanın her mevsim tüketilebileceğine işaret eden Saraçoğlu, ''Dondurmanın içinde bir çok mineral ve vitamin bulunuyor Protein ve kalsiyumu ise normal süte göre çok daha fazla Vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok yapı taşı dondurmanın içinde var'' dedi

BUZLU DONDURMALAR
Bazı dondurmaların süt yerine buzdan yapıldığını belirten Saraçoğlu, bu dondurmaların en fazla çocuklar tarafından tüketildiğini söyledi Buzdan yapılan dondurmaların sağlık açısından büyük risk taşıdığını ifade eden Saraçoğlu, şöyle konuştu:

''Buzdan yapılan dondurmaları, sütten yapılan dondurmalar kadar besleyici olmadığından önermiyoruz İçine çok fazla şeker konulduğundan kalorisi daha fazla olan buzlu dondurmalar, sürekli tüketildiğinde diyabet riskini arttırıyor Çocuklar bunları çok tüketiyor ama olabildiğince katkısız ve şekersiz olanların tüketilmesinde fayda var''

DONDURMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dondurmanın üretimi ve hazırlanmasıyla ilgili Türk Gıda Kodeksi'nin tebliğ ve yönetmelikleri olduğunu hatırlatan Saraçoğlu, buna göre dondurmanın ancak pastorize, UHT veya sterilize sütten üretilebileceğini ifade etti Saraçoğlu, şunları kaydetti:

''Dondurmada, uygun ambalajlama ve saklama önemli Dışarıdan sıcaklık veya bakteri almayacak şekilde soğutucuda saklanmalı Ambalajı kolay yırtılmayan ve nemden kolay etkilenmeyen bir maddeden yapılmalı

Dondurma alırken, tarihine, soğutucuya ve ambalaja dikkat etmeliler Açıkta satılan dondurmalarda ise ambalaj olmadığından çevreyle çok daha fazla yüz yüze kalıyor ve çapraz kirlenme riski artıyor Bu nedenle ambalajlı dondurmalarda mikroplanma riski daha az''

Bozuk dondurma tüketmenin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Saraçoğlu, bozuk dondurma tüketen kişilerde ishal, kusma, ateş ve eklem ağrıları görülebileceğini söyledi

Diyabet hastalarının ve kilo problemi olanlara diyet dondurmaları öneren Saraçoğlu, ''Sağlıklı ortamda üretilmiş dondurma, her mevsim tüketilebilir Herhangi bir hastalığa neden olmaz'' diye konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.