![]() |
Beslenme İq |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beslenme İqYemek yemek yaşam için elzem bir alışkanlıktır, ancak doğru yemek yemeyi bilmek bilim ve sanatın bileşimidir ![]() ![]() ![]() ![]() Peki nedir doğru bildiğimiz yanlışlar? Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit anlatıyor ve beslenme bilinç düzeyini ölçmek isteyenler için hazırlamış olduğu testi bizlerle paylaşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karbonhidrat ve proteini ayırarak hızlıca zayıflarsınız, hem de aç kalmadan! Zayıflamak çok basit bir matematiğe dayanır, yediklerin yaktıklarından az olacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah içilen limonlu-greyfurtlu ılık su zayıflatır! Ilık 1 bardak suya sıkılmış limon suyunun zayıflatıcı etkisi olmadığı sabah aç karnına içilen fazla asitli bu içecek mideye zarar dahi verebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kepekli ekmeklerin kalorisi düşüktür! Halk arasında yanlış bilinen konulardan biri de kepek, çavdar gibi tahıllarla yapılan ürünlerin kalori değerlerinin buğdaya göre daha düşük olduğudur ![]() ![]() Örneğin bir ince dilim kepek ve çavdar ekmekte 70 kalori bulunurken, aynı miktardaki beyaz ekmekte de 70 kalori bulunmaktadır ![]() ![]() Diyet ve diyabetik ürün aynıdır! Diyet ürünler müadil ürüne göre kalorisi azaltılmış üründür, ancak diyabetik ürün şeker yerine tadlandırıcı kullanılarak üretilen şeker içermeyen ürünlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beslenme IQ?nuzu ölçmeye ne dersiniz? 1) Meyve grubu besinleri tercih ederken? A) Sadece taze meyveler düşünülmelidir ![]() B) Taze, konserve, dondurulmuş, kurutulmuş veya %100 taze meyve suları düşünülmelidir ![]() C) Dondurulmuş meyveler ayda 2 kereden fazla tüketilmemelidir ![]() D) Dalından koparılmış taze meyveler yıkanmadan da tüketilebilir ![]() 2) Doğru mu? Yanlış mı? Et ve kurubaklagiller grubu sadece kırmızı et ve kuru fasulyeyi kapsar ![]() 3) Çocuklar ve gençler günde kaç dakika fiziksel aktivite yapmalıdırlar? A) 10 B) 20 C)40 D)60 4) Aşağıdakilerden hangisi yarım porsiyon sebzeye eş miktarlardır? A) 1 orta boy domates B) 1 orta boy havuç C) 1 kase çiğ yeşil yapraklı sebzeler D) 1 küçük boy dolmalık biber E) Hepsi 5) Eğer her gün yaktığınız kalori miktarından 100 kalori fazla tüketirseniz? A) Daha güçlü ve sağlıklı olursunuz ![]() B) Fiziksel performansınız artar ![]() C) Ayda ortalama ½ kg ![]() ![]() D) Vitamin aldığınız sürece hiçbir şey olmaz ![]() 6) Daha sağlıklı olmak için, aşağıdakilerden hangisini azaltmanız gerekir? A) Doymuş ve trans yağ asitleri, kolesterol, sodyum ve sofra şekeri B) Potasyum, diyet lifi, kalsiyum ve demir C) A, C vitamini, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyve D) Kalsiyum, turuncu sebzeler, meyve ve demir 7) Aşağıdakilerden hangisi şekerin başka bir ismi değildir? A) sukroz B) sodyum C) glukoz D) akça ağaç şerbeti Doğru mu? Yanlış mı? Ara öğünlerde sağlıklı bir şeyler atıştırmak sizi aşırı derecede acıkmaktan korur ve bir sonraki öğünde daha doğru seçimler yapmanızı sağlar ![]() 9) Doğru mu? Yanlış mı? Yağsız süt içerisindeki kalsiyum miktarı tam yağlı sütlerdekiyle aynıdır ![]() 10) Doğru mu? Yanlış mı? Sağlıklı beslenmek için diyetinizde yediğiniz her besinin az yağlı hatta yağsız olması gerekir ![]() Değerlendirme 1) Doğru cevap: B Besin grupları arasında seçim yaparken çeşitlilik sağlamak çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Cevap ?yanlış? olacaktır ![]() Bu grup pek çok çeşitten oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Doğru cevap: D Önerilere göre çocuklar ve adölesanlar her gün veya çoğu zaman 1 saat fiziksel aktivite yapmalıdırlar ![]() ![]() 4) Doğru cevap: E Sebzeler de meyve grubu gibi su içeriği yüksek, besleyici ve düşük kalorili besinlerdir ![]() ![]() 5) Doğru cevap: C Besin alımınızı yaktıklarınızla dengelemek kilo kontrolüne yardımcı olduğu gibi genel sağlığınız için de son derece gereklidir ![]() ![]() 6) Doğru cevap: A Doymuş ve trans yağ asitlerinden, kolesterolden fakir diyetler kalp hastalıklarına yatkınlığı azaltmakta, sodyumdan fakir beslenmek ise yüksek tansiyonu önleyici etki sağlamaktadır ![]() 7) Doğru cevap: B Sodyum tuz yerine kullanılan bir isimdir ![]() ![]() Cevap: ?Doğru? Ara öğünlerde, doğru çeşitte ve miktarda karbonhidrat ve proteini beraber içeren besinleri tüketmek vücudumuzu dinç tutarken bir sonraki öğünde de daha mantıklı seçimler yapmamıza yardımcı olur ![]() 9) Cevap: ?Doğru? Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki yağın azaltılması kalsiyumun azalmasına neden olmaz ![]() ![]() 10) Cevap: ?Yanlış? Önemli olan genel portrede aldığınız yağ alımının %20-35 aralığında kalmasıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|