|
|
Konu Araçları |
bayramında, için, mideyi, ramazan, yormamak, öneriler |
Ramazan Bayramında Mideyi Yormamak İçin Öneriler |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ramazan Bayramında Mideyi Yormamak İçin ÖnerilerSağlıklı bayram önerileri Ramazan'da oruç tutarak dinlendirdiğiniz midenizi bayramda yormamak için basit önlemler alın" diyen Beslenme Uzmanı Gizem Keservuran: "Kan şekerini dengelemek için çayınıza çubuk tarçın katabilirsiniz Ramazan boyunca değişen beslenme düzeniyle yavaşlayan metabolizma; orucun hemen ardından başlayan Şeker Bayramı'nda yapılan ikramlarla şoka girebilir! Birbirinden lezzetli tatlıların ve ikramların yapıldığı Şeker Bayramı'nı 'en az hasarla' atlatmak istiyorsanız, bazı küçük ama etkili önlemler alabilirsiniz KURU MEYVE İKRAM EDİN Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; yıl içinde en çok kilo alınan zaman dilimi olan Şeker Bayramı'yla ilgili şu önerilerde bulundu: "Bayramın ilk günü kahvaltıyı sakın atlamayın Demleyeceğiniz çaya tarçın atarak kan şekerinizi kontrol altına alın Misafirlerinize, şeker yerine hurma ya da kuru meyve ikram edin Ara öğünlerinizi şeker ve çikolatayla geçiştirmeyin!" Beslenme Uzmanı Keservuran, yarından itibaren dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı: KÜÇÜK ÖNLEMLER ALIN Ramazan boyunca, oruç nedeniyle sık aralıklarla beslenme düzenine mola verdiniz; sadece iki öğün yemek yediniz Sonuç olarak da metabolizma hızı yavaşladı Yarından itibaren ise amacınız; metabolizmayı hızlandırmak ve vücudun biyoritmini yakalamasına zemin hazırlamak olmalı Bu nedenle bazı küçük önlemler alıp bilinçli beslenerek; bayramı hem keyifli hem de sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz KAHVALTISIZ OLMAZ Bayram sabahında, mutlaka kahvaltı edilmeli Kahvaltı; az yağlı beyaz peynir, keçi peyniri gibi peynir çeşitleri ile tam tahıllı ekmek, yeşil çay veya siyah çayla birlikte mevsim yeşilliklerinden oluşmalı SALAM VE SOSİS YASAK Gün içinde tüketilecek besinler ve ikram edilen tatlılar da düşünülerek bayram sabahı kahvaltıda sosis, salam, sucuk ve pastırma gibi yağlı gıdalar tüketilmemeli Zeytin ise kişinin kilo problemi, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarına göre sofraya eklenebilir Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmak için kahvaltıya 5-6 adet yeşil zeytin veya 2-3 tatlı kaşığı erik marmelatı eklenebilir DEMLİĞE ÇUBUK TARÇIN Kahvaltıda içeceğiniz ya da misafirlerinize ikram edeceğiniz çayı demlerken; demliğe bir adet çubuk tarçın ekleyin Böylece hem çaya farklı bir lezzet katmış, hem de şeker kullanımını azaltarak kan şekeriniz üzerinde olumlu etki yaratmış olursunuz ŞEKERLEME İLE ÖĞÜN GEÇİŞTİRMEK ÇOK ZARARLI Şeker Bayramı'nda; aile büyüklerine yapılan ev ziyaretleriyle başlayan misafirlikler, donatılmış sofraların da başlangıcı oluyor Bu tür ziyaretlerde küçük önlemler almakta fayda var BOL BOL SIVI TÜKETİN Ziyaretlerde; özellikle tatlı ve şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir Bu tür gıdaların, hacmi küçük fakat enerjisi yüksektir Bayramda, şeker ya da tatlı ile öğün geçiştirmek, yapılacak en büyük hatalardır Bayramda sıvı tüketimine özellikle dikkat edin Oruçtan çıktığınız bu günlerde suyla birlikte; bol bol şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suları, ayran ve soda içmeye çalışın İKRAMLARINIZ HAFİF OLSUN Misafirlerinize meyve ikram edin Dondurmalı elma ya da armut tatlısı gibi hafif lezzetler ile tavukgöğsü, kazandibi gibi sütlü tatlılar; bayram ikramı için doğru tercihlerdir FINDIK VE CEVİZ Bayram boyunca ağır yemekler ve şerbetli tatlılardan uzak durabilirseniz; hem fazla kilolardan, hem sindirim problemlerinden kendinizi koruyabilirsiniz Drajeler, şekerlemeler yerine misafirlerinize hurma ve kuru meyve ikram edebilirsiniz Konuklarınıza ayrıca; miktarları ölçülü olmak koşuluyla fındık, ceviz, badem ve kuru meyvelerden oluşan mini tabaklar hazırlayabilirsiniz Böylece; vitamin içeriği zengin ve lezzetli sunumlar yapabilirsiniz BOL POSALI VE LİFLİ BESLENİN Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizma hızının olumsuz etkilerinden biri de kabızlıktır Bu sorunu hafifletmek için bayramda posalı ve lifli besin tüketimine ağırlık verin Meyve ve sebzelerin yanı sıra kurubaklagillerden de faydalanın KENDİNİZİ FRENLEYİN Bayramda, kendinizi kıtlıktan çıkmış gibi hissetseniz de kontrolü elden bırakmayın Yediğiniz, içtiğiniz tüm gıdaların bedeninize yaptığınız yatırımlar olduğunu unutmayın Bu yüzden de masaya oturduğunuz anda aşırı yemek yememeye özen gösterin HAFİF VE SAĞLIKLI BAYRAM TATLISI MALZEMELER 200 gram taze kayısı veya günkurusu 100 gram hurma 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu 2 tatlı kaşığı toz tarçın 100 gram kavrulmamış badem 1 litre süt 8 çay bardağı ılık su 3 yemek kaşığı toz tatlandırıcı 2 çay bardağı nişasta 1 paket vanilya YAPILIŞI Kayısı ve hurmaları iri parçalar halinde doğrayıp iki bardak su, bir bardak taze sıkılmış portakal suyu ve tarçın ile blendırdan geçirin Soğuk süt, su, nişasta ve vanilyayı kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırın Ilındıktan sonra tatlandırıcınızı ekleyin Meyveli karışımı tepsiye yayıp üzerine iri kırılmış kavrulmamış bademleri serpiştirin Üzerine muhallebiyi ekleyin Buzdolabında bir gece dinlendirin Üzerine badem ve toz tarçın serperek servis edin EV SAHİBİNE AYIP OLUR' DEMEYİN Metabolizma hızını artırmak için 25-3 saat aralıklı ana ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenine geri dönün İkramları dikkatli tüketmeli, tatlı ve ikramlarla öğün geçiştirmemeli, ara öğünlerde ise meyve ikramlarını değerlendirmelisiniz ŞERBETLİ YEMEYİN Tatlı tüketiminden mümkün olduğu kadar sakınmamız gerektiğini bilsek de; karşı koyamadığımız, geri çeviremediğimiz zamanlar olacaktır Ancak; "Ev sahibine ayıp olacak" gibi kaygılarla yenen tatlılar, günün sonunda sizi çok rahatsız edecektir Bu yüzden; şöbiyet, şekerpare, kadayıf gibi şerbetli tatlı ikramlarında, bir çatal alıp tadına bakmakla yetinin Şerbetli tatlılara karşı koyamıyorsanız, yanında mutlaka bir bardak süt ya da sütlü kahve için Dilerseniz tatlınızı, dondurma ile de hafifletebilirsiniz |
Ramazan Bayramında Mideyi Yormamak İçin Öneriler |
11-04-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ramazan Bayramında Mideyi Yormamak İçin ÖnerilerAyrıca Ramazan'da alınan kilolara bayram kilolarının da eklendiğini, bunun da bazı sağlık sorunlarına zemin hazırladığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç Dr Orhan Tarçın, bayramı sağlıklı şekilde geçirebilmek için önerilerini 10 başlık altında sıralıyor İşte o öneriler 1-TATLI İKRAMININ DÖRTTE BİRİNİ TÜKETİN "Türk mutfağının ve bayram mönülerinin vazgeçilmez tatlılarından baklava, revani ya da ekmek kadayıfı Karbonhidrat açısından zengin bu tatlıların lezzetleri hiç kuşkusuz tartışılmaz Ancak hamur işi olan bu şerbetli tatlılar, sağlıklı insanların midelerinde bile sorunlara neden olabiliyor Bu nedenle ziyaretlerde sunulan her ikramın dörtte birini yerseniz, hem ev sahibini kırmamış, hem de midenize bayram hediyesi vermiş olursunuz Her gidilen yerde azar azar yenilen bu tatlıların günde 1 porsiyonu geçmemesi gerekiyor 2-BİR ÖĞÜN HAMUR İŞİ, BİR ÖĞÜN TENCERE YEMEĞİ Genelde bayram süresince tüketilen yiyeceklerin çoğu karbonhidrat açısından zengin gıdalar oluyor ve vücut proteinden uzak kalıyor Sonuç olarak da kilo alımı hızlanıyor Bu nedenle bayram süresince alınan her karbonhidrat açısından zengin hamur işi ya da tatlının ardından mutlaka proteinli gıdalar yemek gerekiyor İlk tercih ise baklagiller olmalı Yanı sıra kırmızı et, beyaz et ya da mevsim sebzeleri, süt, yoğurt ve ayran da tercih edilebilir Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konu özellikle hayvansal gıdaların ızgara olarak değil de tencere yemeği olarak yenmesi Tencere yemekleri kendi suyu, domates ve soğanla birlikte piştiği için yoğunluğu daha az ve sindirimi daha kolay oluyor, özelikle kızartma ve ızgaradan uzak durmakta fayda var 3-GLİSEMİK ENDEKSİ DÜŞÜK GIDALARI TÜKETİN Bayramda özellikle baklagil, et, tahıllı ekmek, yoğurt, erik ve armut gibi glisemik endeksi (şekeri yükseltme kapasitesi) düşük gıdalar tercih edilmeli Bu gıdalar mideyi rahatlatıyor ve bayramda alınması muhtemel olan kiloların önüne geçiyor 4-ZİYARETLERE YÜRÜYEREK GİDİN, MÜMKÜNSE YOKUŞ ÇIKIN Aşırı yemek mide sağlığı açısından çok zararlı Yenilen yiyeceklerin üzerine kişi bir de hareketsiz kalıyorsa, kendine büyük zarar vermiş oluyor Bu nedenle bayramda mutlaka egzersiz yapmak gerekiyor Yapılacak en güzel egzersiz ise ziyaretler arasında yürümektir Düz yolda ve hafif yokuş yukarı çıkmak karın kaslarını çalıştırıyor, bağırsak sistemini düzene sokuyor ve sindirimi kolaylaştırıyor 5-ZİYARETLERİ UZUN TUTUN, İKRAMLARI HIZLI TÜKETMEYİN Doyma sinyalleri beyne 15-20 dakika arasında ulaşıyor Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan yemekleri yavaş tüketmek gerekiyor Kişi her öğün için kendine 20-30 dakika arası vakit ayırmalı Aksi takdirde doyacağından çok daha fazlasını tüketmiş oluyor Bu da midesine hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikâyetlerle geri dönüyor Halk arasında doğru bilinenin aksine soda içmek hazmı kolaylaştırmıyor, aksine reflü oluşumunu hızlandırıyor Eğer hazımsızlık şikâyeti yaşıyorsanız ilk yapmanız gereken orta tempoda yürümektir 6-FAZLA ÇAY VE KAHVE İÇMEYİN, 3 LİTRE SU TÜKETİN Bayram ikramlarının vazgeçilmezlerinden çay ve kahveden mümkün olduğu kadar uzak durun Mümkün olmuyorsa mutlaka kafeini düşük olan kahveleri tercih edin ve şekersiz tüketin Tercih edilecek en güzel ve sağlıklı sıvı sudur Bayram süresince kişinin günde ortalama 25 litre su içmesi gerekir 7-BAYRAM REFLÜSÜ OLMAMAK İÇİN Bayramda en sık karşılaşılan mide sorunlarından biri reflüdür yani mide asidinin yemek borusunda kaçması Bu durumun en büyük nedeni ise kişinin doğal gıdalardan uzaklaşıp, katkı maddeli yiyecekleri bolca tüketmesidir Reflüsü olan hastaların yanı sıra sağlıklı insanların da bayramda beslenmelerine ve yaşam şekillerine dikkat etmeleri gerekiyor Aksi takdirde hiçbir mide sorunu olmayan bir kişi dahi bayramı reflü hastası olarak bitirebiliyor Reflü olan kişilerin bayram ziyaretleri yapacakları günün sabahında doktorları tarafından önerilen asit azaltan ilaçları, akşam yatmadan önce ise reflü oluşumunu engelleyen süspansiyonları almaları faydalı olacaktır 8-UYKUNUZ GELİRSE TELEVİZYON KOLTUĞUNU TERCİH EDİN Akşam saatlerinde yapılan bayram ziyaretlerindeki yemeklere özellikle dikkat etmek gerekiyor Bu ziyaretlerde yenilen yemeklerin ardından hemen uyumak sağlıklı insanlarda bile reflü oluşumunu tetikliyor Bu nedenle yemek yedikten sonra 3 saat yatmamak gerekiyor Kişi illa uyumak istiyorsa televizyon koltuğunda yatmalı veya çok yüksek bir yastıkta vücudu 45 derece olacak şekilde uyumalıdır 9-HAZIMSIZLIK KALP KRİZİYLE KARIŞABİLİR, DİKKAT EDİN Bayram dönemlerinde en çok yaşanan sıkıntılardan biri de hazımsızlıktır Aşırı derecede ve hızlı şekilde yemek midenin boşalma hızını yavaşlatıyor, bu hazımsızlığa yol açıyor Hastalar zaman zaman yaşadıkları bu hazımsızlığı kalp krizi ile karıştırıyorlar Sağlıklı insanlarda hazımsızlık hareketle giderilse de kalp hastalarında hareket yapmak sıkışmaya, hatta krize neden olabiliyor 10- BAYRAMDA YAŞADIĞINIZ MİDE SORUNLARINI ÖNEMSEYİN Mide sorunu olan, fakat hastalıklarından haberdar olmayan çok sayıda insan var Bu hastalar kendilerini sağlıklı olarak düşünüp oruç tutuyor ve ardından bayramın ilk günlerinde ciddi mide sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorlar Bu hastalıkların başında ise ülser ve mide kanaması geliyor Ülser hastaları uzun süre aç kaldıklarında ya da mideye zarar veren ağrı kesici ilaçlar aldıklarında kanama gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar Bayramda en ufak mide sorunu yaşayan kişiler, bayramdan sonra mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurmalı " |
|