11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Turizm Sektörüne Meslek Standartları Geliyor
Turizm sektöründe servis görevlilerine meslek standartları geliyor Görevli su servisini sağdan yapacak, sol elindeki peçeteyle sürahinin ağzını silecek, bardakta 1-2 cm "dudak payı" bırakacakç
Mesleki Yeterlilik Kurumu, (MYK) işyerlerinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla sürdürdüğü "Ulusal Meslek Standardı" çalışmaları kapsamda turizm sektöründe yiyecek içecek hizmetlerinde çalışan servis yöneticisi, bar ve servis görevlilerinin mesleki yeterlilik taslağını Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'na hazırlattı Kamuoyu görüşüne sunulan mesleki yeterlilikler, son halini almasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girecek Taslağa göre görevli, konukları güler yüzle selamlayarak karşılayacak, rezervasyon varsa konuklara kendilerine ayrılan masaya kadar eşlik edecek, yoksa konukların istek ve eğilimlerine göre uygun olan masaya yönlendirecek Çocuk ve yaşlı bayanlardan başlayarak, konukların sandalyelerini çekip masaya oturmalarına yardımcı olan görevli, konukların yemek kartlarını inceleyip karar vermesi için masadan uzaklaşarak uygun bir alandan göz ucuyla takip edecek Taslağa göre, servis görevlisi sipariş alınması sırasında masaya en uygun yerden konuklarla yüz yüze gelecek şekilde önce yemeklerin, sonra içeceklerin siparişlerini alacak, konuklara sipariş vermelerine de yardımcı olacak Sorulması durumunda pişme süreleri ve içerikleri hakkında konuğa bilgi verecek olan görevli, masadan ayrılırken konuklara teşekkür edecek ayrıca iyi vakit geçirmelerini temenni edecek Taslakta, su servisini konuğun sağ tarafından yapacağı belirtilen görevlinin, sürahi ile su servisinde ise sol elde peçete bulundurarak sürahinin ağzında oluşan damlaları silmesi gerektiği ifade ediliyor Şişe ile yapılan su servisinde şişenin kapağını konuğun gözü önünde açacak olan görevli, su doldurma işlemini şişe, sürahi ve bardağa değdirmeden yapacak, suyu bardağa doldururken de 1-2 santimetre dudak payı bırakacak
|
|
|