11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Restoranda Ne Haftası Var?
Hangi restoranda ne haftası var?
Herkesin restorana gitmek için ayrı sebebi var; kimi karnını doyurmak için, kimi hoş sohbet etmek için, kimi de lezzeti dilden dile dolaşan meşhur yemekleri tatmak için gidiyor

Lokantaları ve restoranları dolaşan bir grup var ki onların derdi konsept menüleri tatmak, daha doğrusu 'yemekli harikalar diyarı'nda gezmek Genellikle bol yıldızlı otellerin restoranlarında düzenlenen Mardin, Ege veya Karadeniz yemekleri haftalarından; İtalyan, İsveç veya Japon yemekleri festivallerinden bahsediyoruz Kaz yemekleri haftasını, av yemekleri şölenini ve mantar yemekleri günlerini de unutmamak gerek
Son yıllarda yaygınlaşan 'konsept menü' organizasyonlarına duyulan ilgi, orta halli restoranların da bu tür organizasyonlar tertiplemesini sağladı Bir yöreye veya ülkeye has yemeklerin yapıldığı ve belirli bir süre devam eden (1 hafta veya 1 ay) 'konsept menü günleri' sayesinde unutulmaya yüz tutan birçok geleneksel lezzet gün yüzüne çıktı Mesela Suat Yılmaz, Kars ve Ardahan yöresine has kaz yemeklerini müşterilerine tattırıyor Balık restoranı işletse de birkaç yıldır şubat sonu mart başında kaz yemekleri haftası düzenliyor
Bugünlerde Hilton İstanbul'da "armut ve mantar" haftası var Özel haftaların mevsimlere göre belirlendiğini söyleyen Hilton yiyecek ve içecek Müdürü Hasan Sabuncu'ya göre özellikle Ege ve Güneydoğu Anadolu yemekleri daha çok ilgi görüyor
Mövenpick yiyecek ve içecek müdürü Barış Altınkök, farklı lezzet arayan insanlara hitap etmek için konsept menü hazırladıklarını belirtiyor Mesela şubat ayı Mövenpick Otel için hamsi yemekleri haftası demek Bahar aylarında mutlaka kuşkonmaz yemekleri, mayısta mantar festivali yapıyorlar
Feriye Lokantası'nın işletmecisi Vedat Başaran, bu organizasyonların Anadolu mutfağına sınıf atlattığını düşünüyor Genellikle İtalyan veya Fransız mutfağından yemeklerin yapıldığı lüks restoranlarda, içli köfte veya mıhlama yenilebiliyor Başaran'a göre Anadolu mutfağı da, söz konusu işletmelere lezzet açısından kalite katıyor
Yemek yazarı Sahrap Soysal konsept menü uygulamasının zincir oteller tarafından başlatıldığını söylüyor Tamamen ticarî kaygılarla başlayan bu uygulama, insanların yoğun ilgisiyle yaygınlaştı Otel restoranlarına has bir organizasyon olmaktan çıktı Soysal, artık özel yemekleri seven ve bu organizasyonları takip eden lezzet avcılarının olduğunu söylüyor Gastronomiye meraklı ve parasının karşılığını almak isteyen bu grup, özel tatların peşinde her hafta bir konsept menü organizasyonuna katılıyor Soysal, bu organizasyonların, restoranların tanınırlığını artırdığını da vurguluyor
Hangi restoranda ne haftası var?
Av Yemekleri Haftası: Asitane Restaurant, Eylül-Mayıs Balık Yemekleri Haftası: Asitane Restaurant, Aralık 2 ve 3 haftası Fatih Sultan Mehmet Dönemi Yemekleri Haftası: Asitane Restoran, Mayıs Akdeniz Yemekleri Haftası: Barceló Eresin Topkapı Hotel, Ağustos-Eylül Hamsi Yemekleri Haftası: Mövenpick Hotel, 16-28 Şubat Yunan Yemekleri Haftası: Hilton ParkSA Artz Restaurant&Terrace, 16 -23 Şubat Mantar Yemekleri Haftası: Dedeman Otelleri, 12-18 Kasım Mantar Festivali: Mövenpick Otel, Mayıs Kuşkonmaz Yemekler: Mövenpick Otel, İlkbahar Mardin Yemekleri Haftası: Four Seasons Hotel, 14-25 Ekim Meksika Yemekleri Haftası: The Marmara Şişli, 27 Nisan-10 Mayıs Hint Yemekleri Haftası: Ajia, 17-24 Mart Ermeni Yemekleri Haftası: Cezayir Lokantası, 12-18 Şubat, Gastronomik Belçika Yemekleri Festivali: Conrad Otel, 5-11 Kasım  
GÜLİZAR BAKİ
|
|
|