![]() |
Turistler Çömlekte Pişen Kahveye Bayılıyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turistler Çömlekte Pişen Kahveye BayılıyorTuristler bu kahveye bayılıyor Avanoslu çanak çömlek ustaları her geçen gün topraktan yaptıkları ürünleri çeşitlendirirken, son olarak da Türk geleneğinde önemli bir yere sahip olan Türk kahvesini daha lezzetli ve sağlıklı yapmak için çanaktan cezve ürettiler ![]() Avanos'ta sanayideki imalathanesinde çanak cezve üretimi yapan Gökhan Özgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 yıldır çanak çömlek yaptığını ve son zamanlarda topraktan yapılan ürünlere yoğun ilgi olduğunu, bunu göz önüne alarak çanaktan kahve cezvesi yaptığını söyledi ![]() Avanos'ta mutfakta kullanılmak üzere topraktan ev eşyası üretmenin binlerce yıllık bir geleneğin devamı olduğunu ve kendilerinin de bu geleneğe katkı sağlamak için yeni ürünler yapmaya çalıştıklarını belirten Özgül, ''Biz belki de Avanos çömlekçiliğinin son nesilleriyiz ![]() ![]() ![]() ![]() Ürettikleri çanak cezvede odun ateşi üzerinde yapılan Türk kahvesinin daha lezzetli olduğunu anlatan Özgül, şöyle konuştu: ''Çanak cezvede yapılan kahve, bol köpüklü Türk kahvesi oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avanoslu ustaların topraktan cezve, çanak damacana, güveç, barbekü, su testisi, yoğurtluk, peynir çömlekleri ve ekmek tandırı gibi bir çok ürünün satış ve üretimini yaptıklarını anlatan Özgül, son dönemde su damacanalarıyla ilgili tartışmaların ardından topraktan yapılan çanak damacanalara olan talebin de arttığını sözlerine ekledi ![]() TÜRK KAHVESİNİN TARİHİ Türklerin kahveyle tanışması 16 ![]() ![]() ![]() Özel tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü geleneği olan Türk kahvesi telvesi ile ikram edilen tek kahve türü olarak biliniyor ![]() Brezilya ve Orta Amerika kaynaklı yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülüyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|