![]() |
İyilik Ve Vefa |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İyilik Ve VefaBir kurdu avcılar fena halde sıkıştırmıştır ![]() ![]() Canını kurtarmak için deli gibi koşarken bir köylüye rastlar ![]() ![]() Kurt adamın önüne çöker ve yalvarmaya başlar: “Ey insan ne olur yardım et bana, peşimdeki avcılardan kaçacak nefesim kalmadı, eğer sen yardım etmezsen biraz sonra yakalayıp öldürecekler ![]() Köylü bir an düşündükten sonra yanındaki boş çuvalı açar, kurda içine girmesini söyler ![]() ![]() Birkaç dakika sonra da avcılara rastlar ![]() ![]() Avcıların iyice uzaklaştığından emin olduktan sonra köylü sırtındaki torbayı indirir, ağzını açar, kurdu dışarı salar ![]() “Çok teşekkür ederim” der kurt, “Bana büyük bir iyilik yaptın” ![]() “Önemli değil” der köylü ve tarlasına gitmek üzere yürümeye baslar ![]() “Bir dakika” diye seslenir kurt: “Çok uzun zamandır bu avcılardan kaçıyorum, çok bitkin düştüm, açım, kuvvetimi toplamam için bir şeyler yemem lazım ve burada senden başka yiyecek bir şey yok ![]() ![]() Yapılan iyiliklerden, verilen hizmetlerden daha çabuk unutulan bir şey yoktur” der kurt ![]() “Ben de kendi çıkarım için senin iyiliğini unutmak ve seni yemek zorundayım ![]() Bir süre tartıştıktan sonra, ormanda karşılarına çıkacak olan ilk üç kişiye bu konuyu sormaya ve ona göre davranmaya karar verirler ![]() Karşılarına önce yaşlı bir kısrak çıkar ![]() “Ne vefası” der kısrak, “Ben sahibime yıllarca hizmet ettim, arabasını çektim, taylar doğurdum, gezdirdim ![]() Bir sıfır öne geçen kurt sevinirken bir köpeğe rastlarlar ![]() “Ben hizmetin değerini bilen bir efendi görmedim” der köpek, “Yıllardır sadakatle hizmet ederim sahibime koyunlarını korurum, yabancılara saldırırım, ama o beni her gün tekmeler, sopayla vurur…” Kurt köylüye döner, “İşte gördün” der ![]() ![]() Bu kez karşılarına bir tilki çıkar ![]() Başlarından geçenleri, tartışmalarını anlatırlar ![]() ![]() “Her şeyi anladım da” der tilki “Bu küçücük torbaya sen nasıl sığdın?” Kurt bir şeyler söyler, tilki inanmamış gibi yapar: “Gözümle görmeden inanmam…” İşin sonuna geldiğini düşünen kurt torbaya girer girmez, tilki köylüye işaret eder ve köylü torbanın ağzını sıkıca bağlar ![]() Köylü eline bir taş alır ve “Beni yemeye kalktın ha nankör yaratık” diyerek torbanın içindeki kurdu bir süre pataklar ![]() Sonra tilkiye döner “Sana minnettarım beni bu kurttan kurtardın” der ![]() ![]() O an köylünün gözü tilkinin parlak kürküne takılır, bu kürkü satarsa alacağı parayı düşünür ve hiç beklemeden elindeki taşı kafasına vurup tilkiyi öldürür ![]() Sonra da torbanın içindeki kurdu ayağıyla dürter: “Haklıymışsın kurt, yapılan iyilikten daha çabuk unutulan bir şey yokmuş…” |
![]() |
![]() |
|