Prof. Dr. Sinsi
|
Kişisel Gelişim Ne Demektir Nedir
Kişisel Gelişim Ne Demektir Hakkında Bilgi
Günümüzün yeni jargonları arasına “yaşam koçu” “image maker” ve benzeri tanımlar yerleşti Bunları bazen kişisel gelişim, bazen kişisel yönetim bazense yönümüzü daha iyi görebilmek için hayatımıza katıyor gibiyiz Bu konuyu, konunun uzmanı Prof Dr Üstün Dökmen kisiselbasari com web sitesine verdigi röpörtajda değerlendirmiş Ben burada bir iki soruya verdiği cevabı sizinle de paylaşmak istiyorum, ama röpörtajın tamamı oldukça ilginç ve sorulan sorularsa oldukça başarılı Sohbetin tamamını okumanızı öneririm
Sizce kişisel gelişim nedir? Nasıl tanımlarsınız?Prof Dr Üstün Dökmen: Batı dünyasında kişisel gelişim; bireyin bireyselliğinin vurgulanması, yeteneklerinin farkına varması ve bu yetenekleri dış dünyayla bağdaştırarak dış dünyaya uygun bir şekilde geliştirmek olarak tanımlanıyor Bu çok iyi mi? Tartışılır…
Genelde kişisel gelişimin iyi olduğu söylenir Evet, ben de kişisel gelişim alanında çalışıyorum, ama “Küçük Şeyler 2” adını taşıyan son kitabımda bu konuyu tartışmak gerektiğini söyledim Kişisel gelişime farklı açıdan da bakmak gerekiyor Yanı kişisel gelişimin de kendi kendini irdeleyerek, kendine farklı bir gözle bakarak kendini değiştirmesi gerekiyor Bireyselliği vurgularken, kişisel gelişim, aynı anda tek bir insan yaratma gibi de bir sonuca götürebilir İnsanlar aynı seminerleri, aynı kursları alıp bir an önce rakiplerini geride bırakıp yükselsin gibi bir rol oynayabilir Bu, iyi bir şey mi bu da tartışılır Yani kişisel gelişim, kendi kendi ile de çelişen bir şey diye de düşünülebilir
Kişisel gelişim, birinci olarak; bireyselliği vurguluyor, ikinci olarak; tek tip insan olmayı, daha çok kazanmayı ön plana çıkartıyor Batının hızlı koşuşturma tarzı içerisinde kısa sürede çok iş yapma, çok para kazanma, bir an önce terfi etme dünyasına yönlendiriyor Bir an önce terfi etmenin bir erdem olduğu dünyada kişisel gelişim gerekli olabilir, ama bu iyi mi kötü mü, işte bu tartışılır
Kişisel gelişime, bir destek hizmeti olmanın ötesinde, bireyi tam anlamıyla yeniden kurgulamak gibi anlamlar da yüklenebiliyor Bu doğru mu sizce? Kişisel gelişimin sınırları nerede biter?Kişisel gelişim güzel Seni geliştiriyor, seni daha güçlü yapıyor Bir bakıma iyi bir şey, ama bu niçin yapılıyor? Başkalarını geçmen için yapılıyor Ama o zaman biz olmayı da engelliyoruz Şimdi kişisel gelişim konularından birisi ekip olmak, öyle mi? Adı üzerinde kişisel gelişim, “sen kişisel gelişirsen öteki beş kişiyle nasıl ekip olacaksın?” Kendi içinde bir çelişki var Niye top yekûn gelişmiyoruz? Karı koca, bireyselce mi gelişmeli, ailece mi gelişmeli? Kendi içinde çelişkileri de var Niye top yekûn gelişmek değil? Niye ailenle, ülkenle top yekûn gelişmek değil? Ben kişisel gelişeyim, o da kişisel gelişsin, kim daha iyi gelişirse o müdür olsun… Ama o zaman ekip olamayız İ
nsanlar, karakter özelliklerine göre, o karakter özelliklerini kullanarak ve onu en üst düzeye çıkararak geliştiğinde, en iyinin yapılması sağlanmış olmaz mı? Bir insanın belirli nitelikleri var ve insan, bu niteliklerini en üst düzeye çıkarmaya çalışıyor Sahip olduğu bir niteliği fark ediyor ve bu niteliğini geliştiriyor
Prof Dr Üstün Dökmen: Batı dünyası, bu dediğini karı artırmak ve üstü kapalı tek tip bir insan yetiştirmek şekline dönüştürmüş gibi görünüyor Bu da bir görüş Böyle düşünenler de var Gençler üniversiteyi bitiriyorlar, işe girdikten hemen sonra saçlar briyantinli, şık kravatlı erkekler, çıta gibi kızlar, ellerinde çantalar, kıpır kıpır koşturuyorlar Bir şirket için çalışıyorlar Girerken bir rekabet var Girdikten sonra da, hızlı gelişmek için… Çünkü piramit, gittikçe daralıyor En fazla gelişen, piramitte en fazla yukarı çıkar O zaman burada bir ekip, bir birliktelik yok
En yakın arkadaşına kazık atabilirsin Kişisel gelişim seminerine gittim Konu neydi? Ekip olmak… Bu biraz komik… Çünkü ekip oluyorsan, birlikte gelişelim, ama rakip olacaksak da ekip olamayız Farklı takımdan kişiler koşuyorlar, yarışıyorlar Bunların hepsinin ekip olduğunu düşünür müsün? Farklı takımdan kişiler, ekip mi? Hayır Kim iyi gelirse, o yarısı kazanır Her ülke takım olabilir, ama farklı ülkelerden takım olmaz O zaman birinci olmaz Ama bir futbol takımın içindekiler rakip olmamalı, takım olmalı Ama, beş ayrı takım oyun içine katılıyor, beşinin tek bir ekip olduğunu düşünemeyiz İş yerinde herkes tek tek geliştiği için, ben seni güçlü görürsem ben seni ezerim Eziyor mobbing yapıyor Mobbingin Türkçesi yıldırmadır
Seminerlerde rakibe çelme takma öğretilmez, ama gerçekten bir yere gelmek istiyorsan o zaman birilerini de çelmeleyeceksin
|