Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocuk, eğitim, kalan, maruz, okul, tepkileri, öncesi, şiddete

Okul Öncesi Eğitim Şiddete Maruz Kalan Çocuk Tepkileri

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şiddete maruz kalan çocuklar, bir kez ya da defalarca olmuş fark etmez yaşadıklarına çeşitli şekilde tepkiler verebilirler Üstelik sadece buna maruz kalmaları değil, bu görüntülere şahit olmaları bile yeterlidir

Olay sonrasında çocuklar, çocuktan çocuğa fark etmekle birlikte;

Kavgacı ve hırçın davranışlar sergileyebilir
içine kapanır ve tepkisiz davranabilirler
Uyku bozuklukları ve içeriğini açıklayamadıkları korkulu rüyalar görebilitler
Sürekli dikkatleri dağınık ve tedirgindirler
İrkilme davranışları gösterebilirler
Sanki olayı tekrar tekrar yaşıyor gibi davranabilir, o olayı çağrıştıran olaylarla karşılaştıklarında yoğun bir psikolojik sıkıntı duyarlar, aşırı fizyolojik tepkiler gösterebilirler
Konuyla ilgili konuşmalardan, kişilerden uzak durmaya çalışırlar
Olayın önemli bir kısmını hatırlayamama, çevreye olan ilgilerinde azalma, duygularını dışarı vurmada kısıtlılık, çevreden uzaklaşma gibi tavırlar sergileyebilirler
Mutsuz görünebilirler
Oyunlarında yaşadıkları olayı tekrar tekrar canlandırabilirler
Bu şikayetler olaydan hemen sonra başlayacağı gibi aylar ya da yıllar sonra da başlayabilir

Bu çocuklara nasıl yardımda bulunulabilir?

Bu tip çocuklara sosyal destek çok önemlidir Şiddete maruz kalan çocuklar yaşlarına uygun bir şekilde psikoterapiye alınmalı, gerekirse ilaç tedavisiyle desteklenmelidirler Tedavi edilmeyen çocukların büyük çoğunluğu o anda olmasa bile hayatlarının bir döneminde yaşadıklarının olumsuz etkileriyle mutlaka karşılaşacaklardır Bütün çocuklar sevgiyle büyümeyi hak ederler Sevgisiz büyütülen çocuklar ileriki dönemlerde suç işlemeye eğilim, madde bağımlılığı ve depresyon gibi sorunlara açık çocuklar olacaktır Ve bu gençler hepimizle birlikte yaşayacağı için ve onların ruhsal sağlığı bir şekilde toplumun sağlığı ile birebir ilişkili olduğundan onlara hep birlikte sahip çıkmalı ve onların ruhsal ve bedensel açıdan sağlıklı yetişmeleri için elimizden geleni yapmalıyız

Uzm DrGökçe Küçükyazıcı
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com