Etkili Beden Dili |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Etkili Beden DiliEtkili Beden Dili • Gereksinimleri öğrenmek ( belirlemek) • Alış-veriş yapmak • Ortamı değiştirmek • Yüzleştirici ben iletileri • Önleyici ben iletileri • Direnmeyi en aza indirgemek için vites değiştirmek • Sorun çözme 1 Gereksinimleri öğrenmek belirlemek bulmak8 aylık bebek çocuğu susturmak için tahmin yürütülmelidir Çocuğun gereksinimleri bulunmalıdır![]() Böylece davranışın nedeni bulunur ![]() 2 Alış-verişSizin kitabınızla bir çocuk kitabı değiştirilebilir Ceza yerine ilgiyi başka yöne çekmek3 Ortamı değiştirmekÇocuğu değiştirmek yerine ortamı değiştirmek 4 Yüzleştirici ben iletileriDavranışın kabul edilemeyeceğini iletir Müzik sesi herkes konuşursa Ben iletisi bir eşitlik iletisidir Değişim isteği yaratır![]() 5 Önleyici ben iletisiGereksinim ve isteklerin önceden belirtilmesi : Eve geç kalırsan haber ver ![]() 6 Direnmeyi en aza indirmek için vites değiştirmekBazen yetişkinin duygularıyla yüz yüze gelmek onları direnmeye iter Bize sorun yaratmaktan hoşlanmazlar Vites değiştirme direnç kırar![]() 7 Sorun ÇözmeBazen ben iletileri sorunu çözebilmeye yetmez Çocuk davranışlarını sürdürmede ısrarlıdır O zaman çatışma çözmez![]() Bu ben iletileri bazı sorunların çözümlenebilmesinde yararlı olabilir bazen nedenlerini hiç anlayamayacağımız bir biçimde davranışlarımızı sürdürmeye ve değiştirmemeye ısrarla gerek duyarlar O zaman iki taraf da sorun yaşar ve aradaki sorun sürer O zaman çatışma çözme düzeyine sokmak gerekir![]() (Anne oğul ya da kız) Anne : Akşam bulaşıkları tezgahın üstünde görünce çok canım sıkıldı Onları makineye koyma konusunda anlaşmamış mıydık?Çocuk : Dün akşam çok ödevim vardı biliyorsun geç vakte kadar çalıştım Onun için yemekten sonra bir yorgunluk çöktü üstüme![]() Anne: Yemekten sonra bulaşıkları makineye koymayı canın istemedi ![]() Çocuk: Evet istemedi Hep bir ara kalkıp yapmayı düşünüyordum![]() Anne: Peki öyle olsun
|
|
|
|