|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
erteleme, hastalığının, nedenleri, tedavisi |
![]() |
Erteleme Hastalığının Nedenleri Ve Tedavisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erteleme Hastalığının Nedenleri Ve TedavisiErteleme Hastalığının Nedenleri ve Tedavisi Ertelemek öğrenciliğin en büyük parçalarından biri ![]() Ki bu erteleme işi çok da yeni bir sorun değil ![]() ![]() Tabii Hamlet 21 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TS Eliot, Hamlet'in sanatsal bir başarısızlık örneği olduğunu söylemişti ![]() O Danimarka prensinin yaşadıklarının ve hislerinin birbiriyle oransız olduğunu ve izleyicilerin onunla empati kurmayı başaramadıklarını söylemişti ![]() Ben buna katılmıyorum ![]() Bence Hamlet yüzyıllardır dünyanın en ünlü oyunlarından biri çünkü - öğrenci olsun ya da olmasın - herkes karar verememenin, harekete geçememenin ve bir şeyleri ertelemek için mazeretler uydurmanın nasıl bir his olduğunu çok iyi biliyor ![]() Calgary Üniversitesi'den Prof ![]() ![]() Chicago'daki DePaul Üniversitesi'nden Prof ![]() ![]() Ortaya çıkan rakamlar oldukça ürkütücü ![]() ![]() En kötüsü ise bütün bu ertelemelere kendimizi ikna etmek için uydurduğumuz o küçük yalanlar ![]() Mesela, bir işi son dakikada zaman baskısı altındayken daha iyi yaptığını söyleyenler; yalan söylüyorlar ![]() ![]() Erteleme bazı toplumlarda daha kolay kabul görüyor ![]() ![]() Karar alması günler, hatta aylar alanlar toplumda dinazor olarak damgalanıyorlar ![]() Tabii böyle konuştuğuma bakmayın, ben de kronik bir erteleme bağımlısıyım ![]() Asla bankadan gelen mektupları geldikleri anda açmam, konu başlığında önemli yazan e-postaları okumam biraz zaman alır, dört yıldır vergi iadesi formu doldurmadım ve bir gazeteci olsam da teslim tarihi gelmeden bi yazıyı yazmaya asla başlamam ![]() Otostopçunun Galaksi Rehberi'nin yazarı Douglas Adams'ın bir sözü benim teslim tarihleri konusundaki hislerimi çok iyi açıklıyor: ''Teslim tarihlerini çok seviyorum, geçip gittiklerinde çıkardıkları o 'puff' sesini de ![]() Ama tabii o "puff" sesini sevmeyenler de var ![]() ![]() ![]() Travmalara bağlı olabilir Ancak artık bir çok bilimadamı bu sorunu çözmek için var gücüyle çalışıyor ![]() Piers Steel insanların özünde ertelemeye yatkın olduklarını ancak yapmaları gereken işleri parçalara ayırıp o küçük parçaları düzenli olarak yaparlarsa sorun yaşamayacaklarını söylüyor ![]() Tabii söylemesi kolay ![]() Önerilen ikinci yöntem ise çok daha etkili ![]() ![]() Benim için ise işe yarayan iki yöntem oldu ![]() ![]() Vergi iadelerimi idare etmesi için yeni mezun biriyle anlaştım ve tüm sorunlarım çözüldüğünde artık çok daha mutlu biriydim ![]() İkinci yöntemi ise psikanalist Susie Orbach ile birlikte çalışıp erteleme hastalığımın ergenliğimde yaşadığım tramvalara bağlı olduğunu anlayınca geliştirdim ![]() 25 yıldır bir yetişkin olmayı reddediyordum ![]() ![]() Kısacası ergenliğimin uykulu, uyuşuk, ödev yapmaya yanaşmayan günlerinden bir adım bile ilerleyememiştim ![]() Psikanaliz sırasında bunu fark edince bir anda iki çocuğumun olduğunu ve artık birşeylerden kaçamayacağımı anladım ![]() Bu sayede de erteleme hastalığından biraz da olsa kurtulmuş oldum ![]() |
![]() |
![]() |
|