Afet Sonrası Psikoloji |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Afet Sonrası PsikolojiDogal afetler arkalarinda bir cok sorun birakirlar Afetzedelerin cok ciddi duygusal ve bilissel problemler yasadiklari, yogun strese maruz kaldiklari da bilinen bir gercektir![]() Ulkemizin yasadigi 17 Agustos ve 12 Kasim depremleri bir cok vatandasımizin hayatinda onarilmaz yaralar acmistir ![]() ![]() Psikolojik yardim ilk basta gereksiz gorunse de Uzun vadede faydalari gorulecektir17 Agustos deapremi sonrasinda Samsun'a gelerek kamu kamplarina yerlesen depremzedelerin yasadiklari duygusal problemler soyle ozetlenebilir ![]()
Bu problemlerin en onemlilerinden biriside Travma Sonrasi Stres Bozuklugudur (TSSB)![]() Dogal afetlerin psikolojik etkileri su ana basliklar altinda toplanabilir :
![]() Bu sorunlarin daha ciddi rahatsizliklara yol acmamasi icin su noktalara deginilmelidir :
TSSB, deprem,sel,cig,iskence, trafik kazalari, tecavuz gibi, bireyin yasamini ve fiziksel butunlugunu tehdit eden durumlardan sonraya ortaya cikan, duygusal, davranissal ve bilissel bozukluklarla tanimlanir ![]() Hasta telasli, kaygili, huzursuz, tedirgin ve yerinde duramayacak kadar hareketlidir Kimi vaka da ise durgunluk ve gunluk yasam islerinde erteleme duygusu ile gorulen hareketsizilik mevcuttur Bunalti yogundur, hafif uyaranlara siddetli tepk,iler verilir, yasanan orseleyici olay sik sik hatirlanir ve her hatirlanista yeniden yasaniyormus gibi hissedilir![]() Uyku bozukluklari belirgindir, travmatik olay duslerde siklikla yasanir Kisilerarasi ilskilerde ice donukluk ve toplumda kacma davranislari gorulur![]() Bu rahatsizlik, travmatik olaydan bir sure sonra ortaya cikabilecegi gibi aylar sonra da gorulabilir ![]() Travmanin siddetini artamsi ile birlikte ruhsal tepkilerin siddeti de artacaktir ![]() Sayet bireyin ikincil kazanclari yoksa (tazminat davasi gibi) bu rahatsizligin kendiliginden duzeldigi ve zamanla sartlar olustukca duzeldigi gozlenmistir ![]() ![]() ![]() Bu sorunlarin daha ciddi rahatsizliklara yol acmamasi icin su noktalara deginilmelidir :
Bu sirada uygulanan gevseme teknikleri ile uyaricini etkisi azaltilmaya calisilir Bu yontemin dezavantaji sondurulen davranisin bir sure sonra ortaya cikma ihtiimalidirDavranisci tedavi de uygulanan diger bie teknik ise, hastanin travma ile ilgili butun hatirladiklarini detaylari ile anlatmasidir ![]() ancak bu duygusal yogunluk icinde hastanini kan basincinda degisiklikler olusabilir![]()
Unutulmamalidir ki, depresyon, yasamimizin herhangi bir döneminde konaklayabilecegimiz bir otel odasi olabilir Ozellikle afetler gibi rutin yasantimizi alt-üst eden ,ciddi maddi ve manevi kayiplara yol acan olaylardan sonra depresif duygulanim icine düsmemiz dogaldir![]() Öncelikle unutmayalim ki, depresyonu besleyen düsünce bicimleri vardir Bunlara olumsuz otomatik düsünceler deriz Biz farkinda olmadan zihnimize üsüsürler, gecmis yasantilarimizla beraber kalicilik kazanmislardir![]() Mesela, "degersizim", "hayatta basarili olamadim" "kimse beni anlamiyor" "hersey de beni bulur" gibi![]() ![]() Depresyon ile mucadele etmek demek, simdiye dek mevcut olan düsünce sisteminizi yeniden yapilandirmak, olumsuz ve size yarardan ok zarar veren düsüncelerinizi burusturup cöpe atmak demektir Tabiiki kolay degildir , ancak denenmesi gereken bir sürectir![]() Çünkü depresyonunuz olaylari yorumlama biciminizin de bir ürünüdür ![]() "Depresyondayim ve kendime yardimci olmak istiyorum Neler yapabilirim?" diyorsaniz![]() ![]() ![]()
OLUMLU DÜSÜNCE Neden boyleyim? Bunlar hep benim basima mi gelecek,iyilesemeyecegim Boyle düsünmenin anlami yok, sadece üzülmeme neden Kendimi iyi hissettirecek seyler yapmaliyim![]() Genis ve detayli bilgi icin Turk Psikologlar Dernegi - Afet Psikolojisi ![]() Faydalanilan kaynaklar:Depremin Psikolojik Sonuclarini Tanima ve HafifletmeAnkara TPD Yayinlari 1999 M Basoglu "Psikolojik travma sonrasi stres hastaligi-Psikolojik kuramlar![]() ![]() ![]() ![]() "TurkPsikiyatri Dergisi,Cilt 3 Ankara,1992
|
|
|
|