|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çocuklarımızda, cümlelerimiz, yıkan, özgüveni |
![]() |
Çocuklarımızda Özgüveni Yıkan Cümlelerimiz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuklarımızda Özgüveni Yıkan CümlelerimizÇocuklarımızda Özgüveni Yıkan Cümlelerimiz Sevgili Anne babalar, Çocuklarımızla konuşurken o kadar çok şeye dikkat etmemiz gerek ki… Bazen farkına varmadan kurduğumuz cümleler çocukta tamiri imkansız hatalara neden olabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() GÜVEN KIRICI İFADELERİNİZ… ETİKETCİ ANNE BABALAR Aile bireyi aşağıda belirtilen cümlelerle başlayan ifadeler kullanması çocuğu etiketlendirme, sınıflandırma belli bir kategoriye kattıklarını ifade eder ![]() ![]() Siz çocuklar… ![]() Senin gibi insanlar… ![]() Şimdiki çocuklar… Ne kadar tipik bir çocuksun… ![]() Ne kadar inatçısın ![]() ![]() Şimdi bu giydiklerinde mi moda? Ah şimdiki nesil ![]() ![]() PSİKOLOG OLMA ÇABASI Aile bireyi çocuğa psikolog edasıyla yaklaşır ![]() ![]() Ne kadar tembelsin… Ne kadar düşüncesizsin ![]() ![]() Bebek gibi davranıyorsun ![]() ![]() Kendini… hissetmiyorsun sadece… ![]() Gerçekten bunları söylemek istediğini sanmıyorum ![]() ![]() Sadece sorun çıkarmak için böyle davranıyorsun… Bir dakika şurda oturup beni dinlemiyorsun ![]() Bu sana göre bir iş değil ![]() ![]() Biliyorum sen böyle ![]() ![]() Dikkat çekmek istiyorsun ![]() ![]() Aman sen deme ![]() ![]() Sen yapamazsın ![]() ![]() Söylemek istediğin şey ![]() ![]() MESAFE KOYMAK YA DA KOYMAMAK Ebeveyn çocukla arasına mesafe koyar ![]() ![]() Çocukların her dediğine kulak asma ![]() ![]() Tamam! Pes ettim ![]() ![]() Seni dinlemiyorum ![]() ![]() KIYASLAMA Ebeveynlerin en fazla hataya düştüğü cümleler ![]() ![]() ![]() ![]() Ablan hiç böyle davranmazdı ![]() ![]() Ali annesine hiç karşılık vermiyor ![]() ![]() Şu çocuk o kadar yoksulluk içinde bile ![]() ![]() Benim zamanımda ![]() ![]() Ben çocukken ![]() ![]() Ayşe hem çok iyi bir öğrenci hem de… Sen kim olduğunu zannediyorsun? Geçen gün Onuru gördüm ![]() ![]() ABARTI ABARTI ABARTI Ebeveyn çocuğun hatalarını abartarak çocukta suçluluk duygusu yaratmaya yada iyice umursamaz davranışlara girmesine neden olur ![]() Sen zaten her zaman ![]() ![]() Sen zaten hiçbir zaman ![]() ![]() Sen hiçbir işi doğru düzgün yapamaz mısın? Yazıklar olsun ![]() ![]() Bıraksam sadece uyur/ oyun oynar / yemek yersin ![]() ![]() Senin hiçbir şeye saygın yok ![]() ![]() Yaptığın tek şey şikayet etmek ![]() ![]() Bütün söylediklerim bir kulağından giriyor bir kulağından çıkıyor ![]() ![]() ALAYCILAR Çocuğun yaşıyla alay ederek değersizlik duygusu kazanmasına neden olur ![]() Büyüdüğün zaman ![]() ![]() Aynı bir bebek gibisin ![]() Herkes seni bebek zannedecek ![]() ![]() Kaç yaşındasın ![]() Sadece 5 yaşındasın ve ![]() ![]() Artık büyüdüğünü zannediyorsun ama… BEN BİLİRİMCİLER Çocuğa karşı büyüklük edaları yaratan ifadelerdir ![]() Ne kadar sevimli ![]() ![]() Senin yaşındaki biri için oldukça iyi Hiç değilse elinden geleni yapmışsın Bu ilk denemen olduğu için hiç de fena değil ![]() ![]() SUÇLULUK DUYGUSU YARATMAYA ÇALIŞANLAR Çocukta suçluluk duygusu yaratma ve kişiliğinde oturmasına neden olan ileride toplumsal kimliğini benimserken kendine güvensizliği tetikleyen ifadelerdir ![]() Ölümüme sen neden olacaksın ![]() ![]() Senin yüzünden başım ağrımaya başladı ![]() ![]() Sana aldığım elbise ne kadar pahalı biliyor musun? Tek çocuğum sen misin? Baban elinden geleni yaptı sense… ![]() Sen olmadan ben bu işi ![]() ![]() Bana ne yaptığını görüyor musun? Bana ne yapmak istiyorsun? Saçlarım bembeyaz oldu görüyor musun? KAHİNLER Olaylar hakkında yorumlar yapma ileriye yönelik varsayımlar da bulunmaktır ![]() Büyüdüğün zaman ![]() ![]() Bunu hiçbir zaman başaramayacaksın ![]() ![]() Bir gün elbet pişman olursun ama ![]() ![]() Bir gün senin ne olduğunu anlarlar ![]() ![]() Böyle gidersen ![]() ![]() ASLINDA KULLANMANIZ GEREKEN CÜMLELERİNİZ… PAYLAŞMAK Çocuğunuz hakkındaki olumlu duygularınızı paylaşmayı içeren ifadelerdir ![]() Seni seviyorum ![]() Seninle beraberken çok mutluyum ![]() Seninle oyun oynamaya bayılıyorum ![]() Sana kitap okumak çok hoşuma gidiyor ![]() ![]() Yaşamıma ne kadar neşe kattığını biliyor musun? Bugünü seninle geçirmekten ne kadar mutluyum biliyorsun? Sen ![]() ![]() TAKTİR ETMEK Çocuğunuzun olumlu davranışlar karşısında da taktir gördüğünü hissetmesini ve kendine olan güvenini pekiştirmeyi sağlar ![]() Senin bunu … böyle yapman çok hoşuma gidiyor ![]() ![]() Seni seviyorum çünkü ![]() ![]() Benim için çok önemlisin çünkü ![]() ![]() Çok güzel gülümsüyorsun ![]() Ne kadar yaratıcı bir gücün var ![]() ![]() ![]() … için seni kutlarım ![]() ![]() çok hoş görünüyorsun ![]() ![]() ![]() … için sana bayılıyorum ![]() BAŞARILARINI HİSSETTİRMEK Çocuğun çabalarını ve yapabildiklerini ön planı çıkaran cesaret sözcükleridir ![]() Elinden geleni yapmaya çabaladığını görüyorum ![]() ![]() Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını biliyorum ![]() Bu çok güzel bir başarı ![]() ![]() ![]() ONU KABUL ETMEK Çocuğunuzu olduğu gibi çıkarsız kabul ettiğinizi eleştirmediğinizi içeren cümlelerdir ![]() Bana kırgın olduğunu biliyorum ama ![]() ![]() Bazen canın sıkkın oluyor biliyorum ama ![]() ![]() Hata yapman normal ![]() Her zaman kusursuz olamazsın ki Son zamanlarda çok bencilce davranıyorsun ama … ![]() ![]() GÜVEN DUYMAK Çocuğunuza güvendiğinizi ifade eder ![]() Sana güveniyorum ![]() Sana güvenim sonsuz ![]() Eminim başaracaksın ![]() Yine sen kazandın ![]() Başkaları yaparsa sen hayda hayda yaparsın ![]() Sana her zaman güveneceğimi biliyorsun ![]() ![]() Senin fikrini almak istiyorum ![]() Senin bu konudaki görüşün benim için önemli ![]() ![]() Bu konuda sen ne düşünüyorsun? İyi dileklerimle, Pozitif Gelişim Özel Eğitim Ve Aile Danışmanlık Merkezi Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz |
![]() |
![]() |
|