Dedeşen Köyü Göle Ardahan Tanıtımı |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dedeşen Köyü Göle Ardahan TanıtımıDedeşen Köyü Göle Ardahan Ardahan Bilgiler Nüfus 636 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 75700 Alan Kodu 0478 Yönetim Coğrafi Bölge Doğu Anadolu Bölgesi İl Ardahan İlçe Göle Dedeşen, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Zamanında bir tabur esker dedeşen köyünün (eski adı gümüşparmak)hemen yan tarafında bulunan dağın eteklerinde konaklaTüm askerler yorgun, bitkin ve açtırBölük komutanı bir manga askeri dedeşen köyüne yardım istemeye gönderirAncak köyde bu kadar eskeri doyuracak kadar yiyeceği olan birilerini bulamazlarUmutsuz bir şekilde birliklerinin bulunduğu yere doğru giderlerken yolda yaşlı bir zat askerlere neden geldiklerini sorarAskerler durumu anlatırlarYaşlı zat çantasından bir poşet içerisinde pirinç çıkarır ve askerlere akşam tüm bölüğü köye getirmelerini söylerAskerler biraz şaşkın bir şekilde "dede bu pirinç bir askere dahi yetmez" derlerYAşlı zat " siz gelin gerisini düşünmeyin" der ve akşam gelecek misafirleri için hazırlık yapmaya başlarNitekim askerler akşam köye geldiklerinde gözlerine inanamazlarO bir poşet pirinç koca bir tabur eskeri doyururhatta yanlarına erzak olarak bile alırlarAyrılırken bölük komutanu yaşlı zat ın yanına giderek "DEDE bizi doyurdun ŞEN OLASIN "der ve köyün adı buradan gelir(hakan yazıcı dedeşen köyü sakinihakanyazici3@hotmailc om) Not:Aklınıza şu soru gelebilirBu köyün askerler gelmeden önce bi adı yokmuydu diyeVarmış ama önemli olan kıssadan hisseyi alabilmek BU KÖYDE TARİHİ AÇIDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR CAMİ VE BİR TÜRBE BULUNMAKTADIR [IMG]http://www**********eu/images/mainstyle/smilies/biggringif[/IMG]edeşen Köyünde bulunan bu caminin ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir Mimari üslubundan ötürü XVyüzyılda yapıldığı sanılmaktadır Osmanlı döneminde Dedeşen Köyünde cami, türbe ve çeşme gibi yapıların bulunduğu göz önüne alınacak olunursa XVyüzyıl Osmanlı eseri olduğu tahmin edilmektedir Yavuz Sultan Selimin 1514 yılında Çaldıran Seferinden dönerken burada konakladığı söylenmektedir Yöre halkı arasındaki yaygın bir söylentiye göre Yavuz Sultan Selim konakladığı bu köyde; Şeyh Ahmedin ikramından memnun kalmış ve beğenisini “Dede Şen Olasın” diyerek ifade etmiştir Bu olaydan sonra köyün adı Dedeşen olarak tanınmıştır Dedeşen Köyünde Osmanlı döneminde cami ile birlikte türbe, çeşme, hamam ve medrese yapılmıştı Bunlardan cami, türbe ve çeşme günümüze ulaşabilmiş, harap haldeki hamam samanlık olarak kullanılmaktadır Medreseden ise hiçbir kalıntı bulunmamaktadır Cami tek kubbeli Osmanlı üslubunda yapılmıştır Kare kaideli kesme taştan caminin önünde bir de son cemaat yeri olduğu, konsol, sütun kaidesi ve sütun gövdesi gibi kalıntılardan anlaşılmaktadır Batıdan içerisine girilen caminin üzeri pandantiflere dayanan bir kubbe ile örtülüdür İç mekandaki mihrap ve minberin sanat tarihi yönünden bir özelliği yoktur İç mekanın kuzeybatı köşesinde orijinal minareye ait merdiven bulunmaktadır Bu merdivenden bugün kadınlar mahfiline çıkış sağlanmaktadır Batıdaki girişin soluna 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından silindirik gövdeli ve tek şerefeli bir minare eklenmiştir Caminin yanındaki hazirede XVIII-XIXyüzyıla ait tarih ve sanat tarihi yönünden önemli mezar taşları bulunmaktadır Coğrafya Ardahan iline 42 km, Göle ilçesine 18 km uzaklıktadırKöy halkı referanduma giderek Köprülü Beldesine mahalle olmuştur KÖYÜN dört yanı ormanlarla çevrili,içinde deresi akan çok güzel bi yaylası mevcutturDoğayla başbaşa kalınabilecek kadar güzel ve dinlendirici bir yayla İklim Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisinde BURASI GÖLE GÜLÜM YERLER AK GÖNÜLLER KARA BİR SANA HASRETİM BİRDE GELMEYEN [BAHARA] Şiirden de anlaşılacağı gibi iklim sert karasal iklim olup yaz yağmurlarını almaktadırYaklaşık 6 ay havalar soğuğun etkisinde kalırAma haziranda gelen sıcak havalarla beraber yaz yağmurları bölgenin yüksek boylu çayırlara kavuşmasını sağlarKars-Erzurum platosu bu yönüyle mikro klima lanı gibidir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 655 2000 637 1997 668 Nüfusunu büyük bölümü iklim şartlarından dolayı büyük şehirlere göç etmişlerdirBu nedenle yaz-kış nüfus oranı değişmektedirAyrıca köyde yaz ayları işler attığından nüfusta da artışlar meydana gelmektedir Ekonomi Köyün ekonomisi tarım , hayvancılığa ve canlı hayvan ticaretine dayalıdır ayrıca orköy statüsne sahip olup,ormancılık ek gelir kaynağı haline gelmiştir yusuf mete gürer ben koyumun gelişmesini istiyorum ewet koyumuzde cok tarıhı eser var ama sahip cıkanı yok bu tarıhi eserlerimizin her yere tanıtılıp koyumunde turistlik yere cevrilip koyde yaşayan halkımızında geçim kaynaklarının hayvancılıkla sınırlı olmamasını teminli ediyorum DÜNDAR TUNCEL Altyapı Köyde, 3 sınıflı bir ilkokul mevcutturAyrıca öğretmenler 3 adet lojman bulunmaktadır için Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur elektrik ve sabit telefon vardır yusuf mete gürer |
|