![]() |
Panayır Sinekleri Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Panayır Sinekleri HakkındaPanayır Sinekleri Hakkında Yalnızlığına kaç, dostum! Seni büyük adamların gürültüsünden sersemlemiş, küçüklerin iğneleriyle de delik deşik olmuş görüyorum ![]() Seninle nasıl susulacağını pek iyi bilir orman ve kaya ![]() ![]() Yalnızlığın bittiği yerde, pazar yeri başlar; pazar yerinin başladığı yerdeyse, büyük oyuncuların gürültüsü ve ağılı sineklerin vızıltısı başlar ![]() Dünyada en iyi şeyler dahi, göstereni olmazsa, değersizdirler: Bu göstericilere "büyük adam "der halk ![]() Halk pek anlamaz büyükten, yani: yaratıcılıktan ![]() ![]() Yeni değerler yaratanların çevresinde döner dünya: -görünmeden döner ![]() ![]() Ruh vardır oyuncuda, ama ruhun vicdanı pek yoktur ![]() ![]() Yarın buna inanır, öbürgün başkasına ![]() ![]() Devirmek, -onca kanıtlamaktır bu ![]() ![]() ![]() Ancak duyarlı kulaklara sızan gerçeğe, yalan ve hiç der o ![]() Gösterişli soytarılarla doludur pazar yeri, - ve halk övünür büyük adamları ile! Bunlar onlara göre, anın efendileridirler ![]() Fakat an onu sıkıştırır, o da seni sıkıştırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dediği dedik, bu sıkıcı kişileri kıskanma, ey gerçek tutkunu! Dediği dedik kişinin koluna hiçbir zaman asılmamıştır gerçek ![]() Bu apansız kişiler yüzünden, güvenliğine dön; kişiyi ancak pazar yerinde bastırır; Evet mi hayır mı? Ağır duyuşludur bütün derin kaynaklar; derinliklerine düşenin ne olduğunu anlamak için uzun süre beklemeleri gerekir ![]() Pazar yerinden ve şandan uzakta yer alır büyük olan herşey; hep pazar yerinden ve şandan uzakta barınmıştır yeni değerler yaratanlar ![]() Yalnızlığına kaç dostum; görüyorum ki her yerini ağılı sinekler sokmuş ![]() Yalnızlığına kaç! Sen küçük ve acınacak kişilere pek yakın yaşadın ![]() ![]() Artık el kaldırma onlara! Sayısızdır onlar, hem senin yazgın sinek kovmak değil ki ![]() Sayısızdır küçük ve acınacak kişiler, nice mağrur yapıların yıkımı olmuştur yağmur damlaları ve yabanıl otlar ![]() Sen taş değilsin, ama sayısız damlalar seni şimdiden oymuşlar ![]() ![]() Görüyorum ki ağılı sinekler bitirmiş seni; görüyorum ki kan akıyor deşilmiş binbir yerinden; ve gururun kızmak dahi istemiyor ![]() Senden kan isterler tam bir suçsuzluk içinde; kansız canları kana susamıştır, ve sokarlar bundan ötürü, tam bir suçsuzluk içinde ![]() Ama sen, ey derin kişi, küçük yaraların acısını dahi pek derin duyarsın; ve daha iyileşmeden, aynı ağılı kurt elinin üstünde yürümektedir ![]() Bu pisboğazları öldüremeyecek kadar gururlusun sen ![]() Onlar senin çevrende övgüleriyle dahi vızıldarlar; yılışıklıktır onların övgüsü ![]() ![]() Sana tanrı ya da şeytanmışsın gibi yaltaklanırlar; senin önünde, sanki tanrı ya da şeytan karşısındaymış gibi sızlanırlar ![]() ![]() Ve sık sık sevimli görünürler sana ![]() ![]() ![]() Seni dar gönülleriyle çok düşünürler, hep kuşkulanırlar senden! Çok düşünülen herşey, kuşkuyla düşünülür ![]() Seni erdemlerin yüzünden cezalandırırlar ![]() ![]() Sen yumuşak ve doğru olduğun için, dersin ki: "suçsuzdur onlar küçük varlıkları içinde ![]() ![]() Sen onlara yumuşak davranırken dahi, kendilerini horgördüğünü sanırlar; ve senin iyiliğini gizli kötülüklerle öderler ![]() Senin sessiz gururun onların beğenisine hep aykırıdır; bir kez olsun hafiflik etmek alçakgönüllülüğünü gösterirsen, sevinirler ![]() Biz, bir kişide bulduğumuz şeyi, onda alevlendiririz de ![]() Senin önünde kendilerini küçük bulurlar ve alçaklıkları sana karşı bir görünmez öç içinde parıl parıl yanar ![]() Görmedin mi, sen yanlarına varınca sık sık nasıl sustuklarını, ve güçlerinin, sönen bir ateşin dumanı gibi, onlardan nasıl ayrıldığını? Evet dostum, komşularının tedirgin vicdanısın sen; çünkü onlar senin dengin değildirler ![]() ![]() Senin komşuların hep ağılı sinekler olacaktır ![]() ![]() Yalnızlığına kaç dostum, -ve oraya, sert ve sağlam bir havanın estiği yere ![]() ![]() Böyle buyurdu Zerdüşt ![]() ni |
![]() |
![]() |
|