Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gzaiosmanpaşa

Gzaiosmanpaşa

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gzaiosmanpaşa

<BLOCKQUOTE id=90c6f24e> Her sayfası bir kahramanlık menkıbesi ile dolu bulunan Türk tarihinin altın yaldızlı bir sayfası da Plevne müdafaasıdır Öyle bir sayfa ki, düşman komutanları bile bu sayfa önünde saygı durmuşlardı Bu sayfayı yazan, şanlı Gazi Osman Paşadır Gazi Osman Paşa,1832 yılında Tokatta dünyaya gelmiştir Kendisi Yağcıoğulları diye anılan bir aileye mensuptur Babası, memuriyet sebebiyle İstanbula yerleşmişti Küçük Osman ilk tahsilini bir sıbyan mektebinde yaptıktan sonra, Kuleli askerî idadîsine girdi Bu okulu bitirdikten sonra da Harp Okuluna girerek 1852de mezun oldu Ruslarla yapılan Kırım Harbinde ve Rumelideki muvaffakiyetlerinden dolayı yüzbaşılık rütbesine yükseldi Bundan sonra Erkan-ı Harbiye sınıfına devam ederek Kolağası oldu Bir aralık da Bursa vilayeti nüfus yazımına memur edildi
1861 yılında Hasa ordusunda binbaşı olarak vazife aldı, Girit isyanında başarılar gösterdi Bunun üzerine üçüncü rütbeden bir nişanla albaylığa yükseltildi Üç yıl sonra da Yemen isyanını bastırmaya gönderildi Buradaki üstün başarılarından dolayı kendisine “paşa”lık rütbesi verildi Yemenden dönünce İşkodra ve Bosna Kumandanlıklarına tayin olundu Sırp isyanında gösterdiği eşsiz kahramanlıklarından dolayı da bu defa kendisine Mareşallik rütbesi verildi 1877 yılında yapılan Plevne savaşında gösterdiği kahramanlıklar dolayısıyla dünyaca büyük bir şöhrete kavuştu
<FONT size=2><FONT face=Verdana> II Abdülhamitin tahta çıkışının ikinci yılı Ruslar balkanlara doğru sarkmak emellerini açığa vurdular Bu arzularını yerine getirmek için Londra Protokolünü hazırlattılar Fakat Türkiye, Londra Protokolünü reddedince Rus Çarı II Aleksandr 24 Nisan 1877 tarihinde Osmanlı İmparatorluğuna harp ilan ederek, ordularıyla Tuna üzerinden Balkanlara doğru sarkmaya başladı Birinci Meşrutiyeti ilan etmiş olan II Abdülhamit ne yapacağını şaşırdı Halk arasında ise büyük bir galeyan baş gösterdi Gazeteler ateşli yazılar yayınlıyorlardıBu harbe bütün Müslüman devletlerden yardım geleceğini de ilan ediyorlardı Hariciye Nazırı Saffet Paşa, Paris Muahedesine imza koyan devletlerden yardım istediTürkiyenin bağımsızlığını garanti edeceğini söz vermiş olan devletler şu cevabı verdiler:

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com