Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bursanin, ilkleri

Bursanin İlkleri

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bursanin İlkleri

Bursanin İlkleri
  • 20 Mayıs-25 Temmuz 325 tarihlerinde, İznik'te Hıristiyanlığın ilk konsülü toplandı Bu konsülde Hıristiyan dünyasının ilk amentüsü belirlendi
  • 1081 yılında İznik, Anadolu Selçuklu Devleti'nin ilk başkenti oldu
  • 1204 yılında İznik, Bizans İmparatorluğunun başkenti oldu
  • 1299 yılında Osmanlı Devleti, Bursa topraklarında kuruldu
  • Osmanlı Devleti'nin ilk başkentleri Bursa il sınırları içindeki kentlerdi
  • 1299 yılında Karacahisar, 1302 yılında Yenişehir, 1326 yılında Bursa ve 1331 yılında İznik başkent oldu
  • Osmanlı Devletinin ilk eserleri olan Balabanbey ve Aktimur kaleleri, 1308 yılından sonra Bursa'nın kuşatılması sırasında, Osman Bey tarafından yaptırıldı
  • Türklerin yaptığı ilk mescit, Bursa'da Ahi Hasan (İl-Erioğlu Ahmet Bey Mescidi) tarafından yaptırıldı
  • Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk parası 1327 yılında Orhan Bey tarafından Bursa'da basıldı
  • Osmanlı Devletinin ilk medresesi 1335 yılında, İznik'te Orhan Gazi tarafından kuruldu
  • İlk spor alanı Bursa'da Atıcılar'da açıldı
  • Osmanlı Devleti'nin ilk köprüsü, Bursa'da Orhan Bey'in eşi Nilüfer Hatun tarafından yaptırıldı
  • Osmanlı Devleti'nin ilk Bedesten'i yani kapalı çarşısı Bursa'da Orhan Bey tarafından yaptırıldı
  • Osmanlı Devleti'nin ilk devlet dairesi sayılan Saray, Tophane'de yapıldı
  • Ülkemizde ilk çini, İznik'te üretilmeye başlandı
  • Osmanlı Devleti'nin ilk hastanesi olan Darüşşifa, Yıldırım Bayezid tarafından 1399 yılında Bursa'da yapıldı
  • Ülkemizde örneği olmayan şadırvanlı minare, Kara Timurtaş Paşa (öl 1403) veya oğlu Ali Bey tarafından Bursa'da yaptırıldı
  • 1442 yılında, ülkemizin ilk ve tek çarşılı köprüsü Irgandlı, Hoca Muslihiddin'in babası Pir Ali tarafından yaptırıldı
  • Türkiye'de ilk yün, pamuk ve ipekli dokumacılığı; 1437 yılında Bursa'da başladı
  • Ülkemizin ilk dokuma atölyesi, Üçkuzular Tekkesi'nin hareminde kuruldu
  • 1486 yılında Bursa Cilimboz deresi vadisinde, ülkemizin ilk kağıthanesinin kurulduğu savunulur
  • 1490 yılında, II Bayezid tarafından şadırvan üstünde bulunan ilk mescit yapıldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com