Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
getirilmiyor, selimin, sultan, vasiyeti, yavuz

Yavuz Sultan Selim'in Vasiyeti Yerine Getirilmiyor

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yavuz Sultan Selim'in Vasiyeti Yerine Getirilmiyor

Yavuz Sultan Selim'in “Mezarımın üstüne örtün” dediği kaftan, 2008'de Türbeler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün deposuna kaldırıldı Neden hâlâ yerine konulmadığı ise bilinmiyor

Yavuz Sultan Selim'in "Mezarımın üzerine örtün" diyerek vasiyette bulunduğu kaftanı 4 yıldır depoda bekletiliyor Daha önce padişahın kabrinin üzerinde serili olan kaftan, bakım için yetkililer tarafından 2006'da alınmış Bakım yapıldıktan sonra 2008'de Türbeler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün deposuna kaldırılmış Kaftan, o tarihten bu yana depoda bekletiliyor Kaftanın bu zaman zarfı içerisinde neden tekrar yerine konulmadığı ise tam olarak bilinmiyor

Yetkililer, daha iyi korunabilmesi için kaftanı cam bir fanusun içerisine koymayı planlıyor Türbedeki görevliler, cam fanusun 60 bin TL değerinde olduğunu söylüyor Zaman gazetesinin haberine göre Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden çıkması beklenen ödenek geciktiği için kaftan bir türlü eski yerine konulamıyor Ayrıca, kaftanın sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere miras bırakılabilmesi için türbe içerisindeki rutubetin de ayarlanması gerekiyor Muhtemel bir hırsızlık ihtimali de yetkilileri kaygılandıran diğer bir nokta

İstanbul Türbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, Yavuz Sultan Selim'e ait olan kaftanın 2006'da bakımı yapıldıktan sonra depoya kaldırıldığını söylüyor Kaftanın 60 bin TL bulunamadığı için yerine konulamadığı iddiasına ise "Önemli olan para değil Şu an bu cam fanusu yaptırmak için en az üç gönüllü var" diyerek cevap veriyor

Yavuz Sultan Selim'e ait olan kaftanın ilginç bir de hikâyesi var Bu hikâye, Osmanlı padişahlarının ilme verdiği değeri de gösteriyor Yavuz Sultan Selim, Mısır Seferi'nden dönerken İbni Kemal isimli bir alimin atının ayağından sıçrayan çamurlar Yavuz Sultan Selim'in kaftanına gelir İbni Kemal, çok mahcup olur Yavuz Sultan Selim ise şöyle der: "Üzülmeyiniz, alimlerin atının ayağından sıçrayan çamur bizim için süstür, şereftir Vasiyet ediyorum, bu çamurlu kaftan, ben vefat ettikten sonra kabrimin üzerine örtülsün"

ZAMAN

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com