|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| iftihar, levha, tarihimizden, vesilesi, şanlı |
Şanlı Tarihimizden İftihar Vesilesi Birkaç Levha |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şanlı Tarihimizden İftihar Vesilesi Birkaç LevhaŞanlı Tarihimizden İftihar Vesilesi Birkaç Levha Türk Tarihinin Temelleri TÜRK MİLLETİNİN ÖZELLİKLERİ / NASIL BİR MİLLETİZ? ŞANLI TARİHİMİZDEN -İFTİHAR VESİLESİ- BİRKAÇ LEVHA:
1 DERS:KAHRAMANLIK(die Heldentat, der Heldenmut)1 Cesaret (der Mut) :Tehlikeli işe girmekten korkmamak, yüreklilik, yiğitlik![]() 2 Şecaat (die Tapferkeit) : Korkuya kapılmama,yiğitlik, cesurluk![]() 3 Mertlik (die Erlichkeit) : İnsanlık, adamlık, erkeklik, yiğitlik, cesurluk, doğru söz, doğrudavranış, sözünde durma, hamiyet ![]() 4 Korkusuzluk (Korku: die Furcht) : Korkmama, pervasızlık, cesaret![]() 5 Pervasızlık (Pervasız: furchtlos, unerschrocken) : Korkusuzluk, çekinmezlik, yiğitlik![]() 6 Gözü karalık : Korku, endişe, çekinme, yılma gibi hâlleri olmama OKUMA: 1) M Ergin, Dede Korkut, Beyreğin Öldürülmesi, Sf: 231-240![]() 2) N Y Gençosmanoğlu, Destanlar Burcu, Kürşad İhtilâli, 267 vd 3) Sepetçioğlu, Türk Destanları, Oğuz Destanı 2 DERS: DAYANIKLILIK(dayanıklı: fest, solide, haltbar, dauerhaft)1 Sabır (die Geduld, die Ausdauer) : Acıya, üzüntüye, sıkıntıya katlanma; zorluk ve musibetlere dayanma; nefsine hâkim olma ![]() 2 Sebat (die Festigkeit, die Ausdauer, die Beharrlichkeit) : Sözde durma, ahde vefa gösterme, kararlı olma, sabit kalma ![]() 3 İrade (der Wille) : Bir şeyi yapma veya yapmama hususunda karar verme ve yürütme kudreti![]() 4 Azim (fester Entschluß) : Kesin karar, gayret![]() 5 Kararlılık (kararlı: beschlossen) : Bir şey hakkında düşünerek varılan hüküm, kanaat; bir düzen içerisinde devam etme ![]() OKUMA: 1) Ö Seyfettin, Kütük2) Kanije Savunması 3 DERS: AHLÂKLILIK(Ahlâk: die Moral, die Sitten, die Ethik)1 Sevgi (die Liebe) : Bir şeye karşı duyulan samimi yakınlık, muhabbet![]() 2 Saygı (die Verehrung) : Değerli ve önemli kişilere karşı duyulan hürmet 3 Edep (die Schicklichkeit) : Haya, utanma, nezaket, zarafet, iyi ahlâk terbiye![]() 4 Hayâ (das Schamgefühl, die Verlegenheit) : Utanma, sıkılma duygusu; kötü şeylerden kaçınma; edep, ar, nâmus ![]() 5 İffet (die Keuschheit, der Anstand) :Ahlâkî temizlik; nâmus, ırz; doğruluk![]() 6 Nâmus (das Ehrgefühl) :Edep, hayâ, doğruluk, güvenilirlikle kazanılan ve yüksek değer taşıyan haslet; ahlâkî ölçülere bağlılık ![]() 7 Şefkat (Liebe und Güte) : Esirgeyerek, koruyarak sevme![]() 8 İtaat (der Gehorsam) :Söz dinleme, baş eğme9 Merhamet (das Mitleid, das Erbarmen) :Başkalarının durumu karşısında duyulan şefkat ve acıma hissi; gönül yufkalığı ![]() OKUMA: 1) H Eravşar, A T Mukadderatı, (Muhabbet-Mübadele), Sf: 1022) Yabancılara Göre Eski Türklerden seçmeler 4 DERS: ŞAHSİYETLİLİK (Şahsiyet: der Charakter)1 Sözünün eri : Sözü nâmusu olan; sözüne güvenilen; sözünden asla dönmeyen; ne pahasına olursa olsun, verdiği sözü tutan 2 Şeref (die Ehre, der Wert) : Yücelik, ululuk, seçkinlik, izzet; iyi ahlâk ve fazilet sonucu meydana gelen manevî yükseklik ![]() 3 Haysiyet (persönliche Ehre, das Ehrgefühl) : Değer, kıymet, itibar, şeref![]() 4 Vakar (der Ernst) : Ağırbaşlılık, haysiyetini koruma, temkin; heybet![]() 5 Tevâzu (die Schlichtheit) : Büyüklenmeme, alçak gönüllülük, gösterişsizlik![]() 6 Sadâkat (die Treue, die Ergebenheit) : Samimi ve sürekli bağlılık; dostluk![]() 7 Fazilet (die Tugend, das Talend, die Begabung) : İnsanı iyi hareket etmeye yönelten mânevî kuvvet; iyi ahlâk; erdem ![]() OKUMA : 1) Ülkü Yolu, Şeyh Şamil, Sf: 33, 34 2) “Türkler” ve “Eski Türk Seciye ve Ahlâkı”ından seçmeler 3) Tuğrul Beğin halifeye cevabı MİSÂL : 1) Akifin Mithat Cemal Kuntayı ziyareti 2) Türk hamalı ve ecnebî 3)Yavuzun Mısırdan dönüşü 5 DERS: FEDAKÂRLIK(die Opferwilligkeit)1 Feragat (der Verzicht) : Hakkından isteyerek vaz geçme![]() 2 Diğerkâmlık (die Selbstlosigkeit) : Başkalarını düşünme; başkaları için yaşama![]() 3 Tok gözlülük (die Genügsamkeit) : Hırs ve tamahı olmama; kanaatkâr![]() 4 Cömertlik (cömert: freigebig) : Eli açıklık; verimlilik 5 Yardım severlik (yardım: die Hilfe) : Başkalarına yardımdan kaçınmama; yardım etmekten zevkalma ![]() OKUMA : Ömer Seyfettin, Pembe İncili Kaftan MİSÂL : 1) 2 Murad ve 2 Bayezid;2) Tuğrul ve Çağrı Beğ; 3)Kültigin-Bilge Kağan 6 DERS: VAZİFEŞİNASLIK1 İş ahlâkı : “Allah işini temiz yapan kulunu sever ”“Vazife namus, yapmayan namussuz ” “Kim var deyince, sağına, soluna bakınmadan, 'ben varım!' diyebilen ”“Bir zincirin kuvveti, halkalardan birinin kuvveti kadardır ”2 İntizam (Disiplin) : Kanun ve nizamlara tam uyma![]() 3 İtaatkârlık: Büyüğüne inanma ve ondan gelen emri, itirazsız yapma![]() OKUMA : 1) Ömer Seyfettin, Ferman 2) Patrikin Raporu: Zeybek, Ülkü Yolu, Sf: 88 MİSÂL : 1) Uhud Savaşı 2)Mete Hanın ordusu 7 DERS: MUKADDESATA BAĞLILIK1 Tarih şuuru : İnsanda hafıza, millette tarih; hâl, geçmişin ürünü, geleceğin tohumudur![]() 2 Töreye bağlılık: Örf ve âdet kaidelerinin bir toplum için ne kadar önemli olduğunun farkında olmak ve onları hem korumak, hem uymak; millet onlar sayesinde millettir 3 Vatan sevgisi : “Vatan sevgisi imandandır ”4 Millet sevgisi : Milletim varsa, ben varım; ben ancak onunla benim Millet sadece bugün hayatta olanlar değildir; öncekiler de sonrakiler de onun içindedir Milletimiz mübârektir, onu Allah da,Peygamber de sevmiştir ![]() 5 Din sevgisi : “İla-i Kelimetullah” aşkı, Allah korkusu, mütedeyyinlik![]() 6 Devlet sevgisi : “Devlet-i ebed müddet”, “Devletim benden öncedir ”7 Aile bağı: Milletin temeli ailedir; o sağlam olmazsa hiçbir şey temel tutmaz![]() OKUMA : 1) M Ergin, Orhun Abideleri, Sf: 17 2) H Eravşar, Avrupa Türklerinin Mukadderatı, Sf: 104-1093) Örf ve Âdet Hakkında Temel Blgiler MİSÂL : 1) Mete Han: “Toprak milletimindir ![]() 2) Işpara Han: “Millet buna razı olmaz ” 8 DERS: YÜKSEK ÜLKÜ SAHİBİ1 Üstünlük duygusu: Kendisinde farklılık göremeyen, farklı olamaz; cihan devleti olduğumuzasırlarda elimizdekilerin üstün olduğuna tam inanırdık ve başarımızın itici gücü o idi ![]() 2 İleri görüşlülük : Bugünden geleceği yoğurmak![]() 3 Nizam-ı Âlem: İnsanlık huzuru İslâmla buldu;İslâm adını Türkle duyurdu![]() OKUMA : 1) Hun kurultayı 2) Kanunînin mektupları 3) M Ergin, Orhun Abideleri, Sf: 4/1, 6/11 MİSÂL : 1) Oğuz Kağan:“Güneş tuğ, gök çadır ”2) Fatih:“Gökte Tanrı, yerde ben!” 3)Yavuz:“Bu dünya bir hükümdara az ” |
|
|
|