Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ihşidîler, tolunoğulları

Tolunoğulları Ve İhşidiler

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tolunoğulları Ve İhşidiler

Tolunoğulları (875-905)

Abbasi Halifeliği sınırları içerisinde kurulan müstakil ilk Türk devletinin kurucusu Tolunoğlu Ahmet'tir Oğuz Türklerinden olan Tolun, Halife Mu'tasım zamanında cesareti ve bilgisi ile ün yapmış bir kişiydi

Aynı şekilde cesur ve kültürlü olan oğlu Ahmet, ordu komutanı iken, Mısır'a vali tayin edilmişti Ahmed Mısır'ı başarıyla yönetmiş ve kuvvetli bir ordu kurmuştu Bağdat ile arası açılınca bağımsızlığını ilân etti (875-884) Mısır maliyesini düzeltip, halkı darlıktan kurtardığı için oldukça seviliyordu Kısa zamanda Suriye ve Çukurova yöresini ele geçirdi Ahmet'ten sonra yerine geçen oğlu Humâreveyh zamanında devletin sınırları Toroslara ve Irak'a kadar genişledi Ancak onun yerine geçenler devleti koruyamadılar Nihayet 905 yılında Abbasi kuvvetleri Mısır'a girerek Tolunoğullarına son verdiler

Ihşîdiler (935-969)

Mısır'da kurulan ikinci Türk devletidir Devletin kurucusu Maverâünnehir Türk beyleri sülalesinden olan Muhammed Ebubekir adında bir komutandır Babası Toğaç, Tolunoğullarının hizmetinde bulunmuştur Mısır valisi iken bağımsızlığını ilân eden Muhammed Ebubekir (935), önce topraklarını Dicle'ye kadar genişletti Daha sonra İslâm'ın mübarek şehirleri olan Mekke ve Medine'yi devletine bağladı Ölümünden sonra oğulları başa geçtiyse de asıl idare kölesi Kafur'un elindeydi Kafur'un ölümüyle başlayan iç mücadelelerden faydalanan Fatimîler, Mısır'ı zaptederek Ihşidîlere (Akşitler) son verdiler (969)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com