11-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cumhuriyetin İlk Afişleri Cumhuriyet Müzesinde
Cumhuriyetin İlk Afişleri Cumhuriyet Müzesinde
Cumhuriyet'in ilk afişleri artık gençlere emanet
Türkiye'de grafik sanatının kurucusu, reklamcılığın ilk temsilcisi İhap Hulusi Görey'in çalışmalarının yer aldığı koleksiyon bundan böyle Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi'nde sergilenecek
İhap Hulusi Görey, afiş ve grafik sanatının büyük ustasıydı Cumhuriyet'in ilk yıllarında yüzlerce ürünü afişlere taşıyan, 'Yerli malı yurdun malı' kampanyalarının grafiklerini hazırlayan İhap Hulusi Görey, Atatürk'ün isteği üzerine Türk alfabesinin kapağını da tasarlamıştı Ender Merter ise Türkiye'nin sayılı iletişim koleksiyoncularından Merter, İhap Hulusi Görey'in bütün eserleri ve eşyalarının koleksiyonunu 'Müselleşten Üçgene' başlığı altında topladı ve 15 yıl uğraş verdiği koleksiyonu bir Cumhuriyet Bayramı'nda gençlere emanet etti 'Cumhuriyet'i Afişleyen Adam, İhap Hulusi Görey' koleksiyonu artık Marmara Üniversitesi'nde sergilenecek
İhap Hulusi Görey, Türkiye Cumhuriyeti'ni çizgileriyle afişlerle buluştururken, 1930'lu yıllardan itibaren yaşlı genç binlerce kişi, Latin harfleriyle hazırlanan ilk alfabeyi onun kapağını tasarladığı kitaptan okuyup öğrendi Görey'in hazırladığı milli piyango biletleri üzerine nice hayaller kuruldu Umutlar ertelenince yine onun tasarımı olan sigara kutularının kapağı aralandı, onun çizdiği rakının kapağı açıldı, efkâr dağıtıldı Türkiye tasarrufun önemini onun kumbara afişleriyle öğrendi
1898-1986 yılları arasında yaşayan Türk afiş sanatçısı ve reklamcılığın ilk temsilcisi İhap Hulusi Görey'in çalışmalarını iletişimci ve koleksiyoner Ender Merter, 'Müsellesten Üçgene' başlığı altında topladı Merter, bu önemli koleksiyonu, Marmara Üniversitesi'nin Sultanahmet'teki rektörlük binasında bulunan Cumhuriyet Müzesi'ne bağışladı Merter, "Emaneti gençlere teslim etmekten mutluyum 15 yıldır üzerinde çalıştığım Cumhuriyeti temsil eden koleksiyonum şimdi tamamlandı" diyor
Türkiye'nin parmakla sayılan iletişim koleksiyoncularından olan Merter, Görey'in afiş ve grafiklerini tesadüf eseri toplamaya başladığını belirterek, koleksiyonun ortaya çıkmasını şöyle anlatıyor: "Her sabah Adalar'dan 07 10 vapuru vardı Tüm gazeteler Cağaloğlu'nda olduğundan dolayı da vapurun arka tarafı gazeteci yazar, çizer doluydu Sabah simit ve çay eşliğinde hem kahvaltı hem de sohbet edilirdi Bir gün Kınalıada'ya geldiğimizde 'Burada da Türkiye'de grafik sanatının kurucusu oturur' dediler Benim de hem güzel sanatlarda okumam hem de amcamın matbaasında çalışmamdan dolayı ilgimi çekti 1984'te kapısına gidip Görey ile tanıştım Yıllar sonra Çukurcuma'da sahafları dolaşırken bir arkadaşım, 'Abi gel burada bir koleksiyon var tam sana göre Bunu sen almazsan zaten hiç kimse almaz Heba olup gidecek' dedi Bir baktım İhap Hulusi Görey'in kalemleri, uçları, afişleri, cetveli, çantası  O gün, bugün oluşturduğum koleksiyonun büyük çoğunluğunu satın aldım Yıllar içerisinde de koleksiyonu tamamlayana dek müzayedeleri takip ettim "
Koç istedi, kabul etmedi
Görey koleksiyonunu ilk kez 2002 yılında Rahmi Koç Müze'sinde sergileyen Merter'e, işadamı Rahmi Koç serginin müzede kalmasını istediğini söylemiş, fakat o teklifi kabul etmemiş Sonra birçok kişi ve kuruluş koleksiyonu satın almak istemiş, Merter yine satmamış Merter, "Hayallerimde Görey müzesini kurmak vardı Bir kaç girişimim oldu, ekonomik nedenlerden dolayı açamadım 500 bin dolar değerindeki koleksiyonu, Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi'ne, Cumhuriyet'in 87 yılında koleksiyonumu bağışlamaya karar verdim" diye konuşuyor
'Adı yaşatılsın'
Görey'in hayatını, Cumhuriyeti Afişleyen Adam kitabında anlatan Merter, ayrıca İhap Hulusi; Tasarımcının Bir Genç Sanatçı Olarak Portresi, Çizgi Dünyasına Yolculuk ve Müselleşten Üçgene adlı üç kitap daha yazdı Bir Sevda Serüveni; İhap Hulusi Görey 110 Yaşında, Türkçe ve Almanca özel olarak basıldı Koleksiyonun, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul etkinlikleri kapsamında birkaç dilde önümüzdeki günlerde basılacağını söyleyen Merter, Görey'in adına yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Kınalıada'da bir park yapılmasını istiyor
Ender Merter, Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde yüzlerce ürünü afişlere taşıyan İhap Hulusi Görey'in çalışmalarını koleksiyona dönüştürmek için 15 yıl emek verdiğini söylüyor
|
|
|