![]() |
İstiklal Marşımız Ve Açıklaması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstiklal Marşımız Ve AçıklamasıİSTİKLAL MARŞI 'NIN AÇIKLAMASI Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak ![]() O, benim milletimin yıldızıdır, parlayacak O, benimdir; o, benim milletimindir ancak! Bu kıtada Mehmet Âkif Türk Milletine sesleniyor ![]() Ey Milletimi Yurdumuzun düşmanlar tarafından kuşatılmış olmasına bakarak bayrağımız için endişe etme, korkma ![]() ![]() Rengini şehitlerimizin kanından alan ve şafaklarda bir alev gibi dalgalanan bayrağımız milletimin yıldızı ve bağımsızlık sembolüdür ![]() ![]() ![]() Çatma, kurban olayım, çehreni nazlı hilal, Kahraman ırkıma bir gül! ![]() ![]() Sana olmaz, dökülen kanlarımız sonra helal ![]() Hakkıdır, Hakka tapan milletimin istiklali ![]() Bu dörtlükte şair bayrağımıza sesleniyor: Uğruna canımı vereyim, ne olur kaşlarını çatma ey hilal kaşlı güzel bayrağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım ![]() Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım; Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım ![]() Mehmet Âkif bu kıtada hürriyet kavramını işliyor ![]() Ben, yaratıldığı günden beri hür yaşamış bir milletim, bundan sonra da hür olarak yaşayacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar; Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var ![]() Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar, Medeniyyet! dediğin tek dişi kalmış canavar! Bu kıtada Mehmet Âkif sömürgeci, saldırgan batıya çatmakta, medeniyet adı altındaki saldırgan tutumunu kınamaktadır: Bat ordularının en modern silahlarla, tank ve toplarla,tıpkı çelikten bir duvar gibi üzerimize yürümesi bizim için önemli değildir ![]() ![]() ![]() Onların homurtuları, ulumaları da seni korkutmasın ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaş! Yurdumu alçaklara uğratma sakın; Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın ![]() Doğacaktır sana vadettiği günler Hakkın ![]() ![]() ![]() Kim bilir, belki yarın ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kıtada Mehmet Âkif Türk Milletine, onun kahraman askerlerine ümit ve kararlılık aşılıyor ve: Arkadaş! Alçakların yurduma girmesine kesinlikle izin verme! Yurduna saldıran düşmana gövdeni siper et! Onlarla ölünceye kadar savaş! Onların utanmazca saldırılarına karşı dur! Cenab-ı Hak mutlaka sana yardım edecektir ![]() ![]() ![]() Bastığın yerleri toprak! diyerek geçme, tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı ![]() Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır atanı ![]() Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı ![]() 6 ![]() Bastığın yerleri (toprak) deyip geçme! Geçmişini iyi öğren! Çünkü bu vatan toprakları, uğruna şehit düşenlerin kefensiz olarak gömüldükleri, her karışında bir şehit kanı olan kutsal topraklardır ![]() ![]() ![]() ![]() Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda! Canı, cananı, bütün varımı alsın da Huda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda ![]() İstiklal Marşının 7 ![]() Bu cennet vatan uğruna canını vermeyecek olan kim var? İşte herkes vatanı uğruna canını vermek için hazır bekliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Ruhumun senden, ilahi şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne na-mahrem eli; Bu ezanlar__ki şahadetleri dinin temeli Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli ![]() 8 ![]() Yüce Allahım! Ruhumun senden dileği şudur: Uğruna canımızı verdiğimiz yurdumuza düşmanlar girmesin, camilerime yabancılar el sürmesin! Bu mabetlerde okunan ezanlardaki şahadetler ki: Eşhedü enla ilahe illallah, Eşhedü enne Muhammeden resulullah Kelimeleri Türk Milletinin müslümanlığının ve bağımsızlığının ilk şartı ve temelidir ![]() ![]() ![]() O zaman vecd ile bin secde eder, varsa taşım; Her cerihamda, ilahi, boşanıp kanlı yaşım, Fışkırır ruh-i mücerred gibi terden na-şım! O zaman yükselerek Arşa değer, belki başım ![]() O zaman (camilere düşman ayağının basmadığı, ezan seslerinin yurdun her köşesinde duyulduğu zaman) yeryüzünde bir mezar taşım varsa, sevinç ve mutluluktan mezar taşım bile çoşkunlukla secdeye kapanacaktır ![]() Milletimin hür olduğunu görmenin ve şehitlik makamına ermenin kıvancı ile sevinç göz yaşlarım, savaşta aldığım yaralardan boşanır ![]() ![]() Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal ![]() Edebiyyen sana yok, ırkıma yaok izmihlal ![]() Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakka tapan, Milletimin istiklal ![]() Büyük vatan şairi Mehmet Âkif İstiklal Marşının son kıtasında tekrar şanlı bayrağamıza hitap etmekte ve: Şanlı bayrağım! Sen de artık şafaklar gibi al renginle, göklerimde hür ve mesut olarak dalgalan ![]() ![]() ![]() Artık Türk Milletinin yok olması, dağılması diye bir şey abediyyen söz konusu olamaz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|