Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bey, eden, için, intihar, komutanıalbay, reşat, sözünü, tutamadığı, türk

Sözünü Tutamadığı İçin İntihar Eden Türk Komutanı(Albay Reşat Bey)

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sözünü Tutamadığı İçin İntihar Eden Türk Komutanı(Albay Reşat Bey)

Atatürk'e verdiği sözü tutamadığı için intihar eden Türk Komutanı Albay Reşat Beğ:

Albay Reşat Beye,57 Alay Komutanlığı görevi verilmiş;
bizzat Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından, düşman önündeki en stratejik engel olan- Çiğiltepe'yi düşmandan temizlemesi emredilmiştir

Yunan Başkomutanı Trikopis ise, en zinde kuvvetlerini, üstün ateş gücüyle bu tepeye yığmış; tahkimatı tamamlamıştır

27 Ağustos 1922 sabahı 57 Alay bu tepeyi kuşatmış, saat 1030'da Mustafa Kemal telefonda komutana;

Atatürk: -Reşat Bey, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız?

Albay Reşat: -Komutanım, yarım saat sonra alacağız

Atatürk: -Başarılar diliyorum

1045 Mustafa Kemal:

Atatürk: -Düşmanın halen direndiğini görüyorum Gözümüz o tepede, çok önemli

Albay Reşat: -Komutanım tepeye düşman bir tümen yığmış direniyorlar Ama yarım saat içinde alacağız komutanım, mutlaka alacağız

1100 Mustafa Kemal:

Atatürk: -Reşat Beyi istiyorum

Görevli Asker: -Komutanım Reşat Bey size bir mesaj bırakarak intihar etti Okuyorum, komutanım

- Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım

Mustafa Kemal'in gözlerinden yaşlar boşanır:

-Allah rahmet eylesin, Reşat Bey büyük bir vatanseverdir

1145 Başkomutanın telefonu çalar:

Asker: -Çiğiltepe alınmıştır komutanım Yüzlerce ölüsünü bırakan düşman Sincanlı Ovasına doğru kaçmaktadır, arzederim"

İlgili resmi kayıt burada biter Sonrasını Başkomutan Mustafa Kemal Paşa şöyle ifade eder:

"Türk Askerine,

Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rastgelinmemiştir Her zaferin mayası sendedir Her zaferin en büyük payı senindir Burada şehit olan kahraman evlâtlarımızı minnetle anıyorum,
ruhları şâd olsun Başkomutan Mustafa Kemal"

Aziz naaşı Sandıklı'da defnedilmiş olan Albay Reşat Bey, askeri yaşamında üstün cesaret ve sevk yeteneğiyle çok sayıda madalya (mecidi nişanları, gümüş muharebe, liyakat, tahlisiye, Alman ve Avusturya-Macaristan savaş madalyaları) sahibi olmuştur Şehadetinin sonrasında TBMM kendisi adına ailesine İstiklal Madalyası takdim etmiştir Ailesi, soyadı kanununu müteakip "Çiğiltepe" soyadını almıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com